Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

NATIONALE SPORTHERDENKING 2021

Gepubliceerd op: 3 mei 2021

Olympisch stadion

Beeld: Olympisch stadion

Op 4 mei vindt bij het Olympisch Stadion de Nationale Sportherdenking plaats. Het thema is het belang van sport bij de wederopbouw na een oorlog. Tijdens deze bijzondere herdenking komen als sprekers onder meer NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen, paralympisch chef de mission Esther Vergeer en Marc van de Kuilen, veteraan en topsporteraan aan het woord. Wil jij graag deze bijeenkomst volgen? Dat kan via deze livestream!

 

DE ROL VAN SPORT NA DE OORLOG

Sport heeft altijd al een prominente rol gehad in onze samenleving. Ook na afloop van de Tweede Wereldoorlog zorgde sport voor de terugkeer in de maatschappij van slachtoffers met zware verwondingen. Door de organisatie van internationale wedstrijden tussen Nederlandse en Engelse gehandicapte sporters, was de eerste stap naar de Paralympische Spelen gezet. We kunnen dus in feite stellen dat gehandicaptensport is ontstaan naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog!

 

De Invictus Games werken in onze tijd nog steeds volgens die gedachte, want dit internationale sportevenement gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren en revalidatie te ondersteunen. De sporters die hieraan deelnemen hebben vaak nare dingen meegemaakt en zetten hiermee een stap om weer bijzondere, mooie dingen te gaan doen. Hierdoor is er een samenwerking tussen het Olympisch stadion en de organisatie van de Invictus Games van Den Haag, die wegens corona inmiddels opnieuw een jaar is uitgesteld.

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie << 

>> Vervolg artikel <<

 

SCHEMA NATIONALE SPORTHERDENKING

De Nationale Sportherdenking bestaat uit twee delen. Tussen 11.00 en 12.00 uur is er in het Olympisch Stadion een praatprogramma van journalist Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Bij het programma zijn onder meer Mart de Kruif, voorzitter van de Invictus Games 2020, Marc van de Kuilen, veteraan en topsporter, en Alina Zoet, deelnemer aan de Invictus Games van 2018 in Sydney te gast. Hier zal ook Esther Vergeer aanwezig zijn, zij is chef de mission van de Nederlandse paralympische ploeg.

Vanaf 12.30 uur vindt de ceremoniële herdenking plaats. Hier wordt gesproken door NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg, Simone Kukenheim, sportwethouder van Amsterdam, en Marc van Kuilen. Vanwege de beperkende maatregelen zijn zowel de bijeenkomst als de herdenking dit jaar niet openbaar, daardoor is de sportherdenking via de livestream te volgen!

 

Hopelijk kunnen we volgend jaar weer gezamenlijk en in goede gezondheid, bijeenkomen bij het Olympisch Stadion voor de Nationale Sportherdenking.

 

Tekst: Melda Kanatlarli

 

Gedeeld

verder lezen