In oktober 2019 heeft Saoedie Arabië besloten om de grenzen te openen voor toeristen. Deze maand neemt columnist Rob van Helvoort jullie mee naar deze nieuwe bestemming. 

 

Saoedie Arabie

Rob van Helvoort in Saoedie Arabie

 

Saoedie Arabië is een controversiële bestemming. Het koninkrijk is druk bezig het imago op te poetsen en er verdwijnen langzaamaan steeds meer strenge regels. Zo kun je nu zelfstandig door Saoedi Arabië reizen. Voorheen was dit niet mogelijk en mochten vrouwen er bijvoorbeeld niet autorijden. Sinds de opening van de grenzen is dit wel mogelijk. Saoedi Arabië is een mysterieus land, met veel verrassende contrasten.

 

Zelf ben ik er afgelopen december geweest. Ik heb al veel landen in het Midden-Oosten gezien, maar was toch erg benieuwd hoe het koninkrijk het aangepakt had, hoe ze zouden omgaan met reizigers en hoe streng het er zou zijn. Na aankomst werd snel duidelijk dat je als toerist heel erg welkom bent. De mensen zijn super vriendelijk en gastvrij. Het land heeft enorm veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Eén van de meest bijzondere plekken is Hegra in Al Ula, een Unesco world heritage site. De stad van de Nabateeërs ligt middenin de woestijn en was net als Petra in Jordanië het leefgebied van de Nabateeërs. In Jeddah zie je het contrast tussen het oude en het nieuwe goed. Er zijn talloze prachtige natuurgebieden bijvoorbeeld bij Wadi al Disah bij Tabuk en de Empty Quarter woestijn.

Saoedie Arabie

Saoedie Arabie kent geweldige natuurgebieden

 

Echter is een reis naar Saoedi Arabië ook een trip die je goed moet voorbereiden; het land is nog steeds streng Islamitische en er gelden strikte omgangsnormen in publieke ruimtes. Wil je het land bezoeken? Wij organiseren kleinschalige groepsreizen met 5WD jeeps die in konvooi door het land reizen vanaf het najaar 2022.

 

OVER ROB VAN HELVOORT

Wanneer ik niet op kantoor te vinden ben, ben ik mijn koffer aan het inpakken of al op reis. Ik kan niet stilzitten als er zoveel te ontdekken is.” Als eigenaar van Official Travel Company en Middenoostenreizen.com brengt hij veel tijd door op unieke reisbestemmingen. Elke maand deelt Rob een van deze unieke bestemmingen met ZOZ. Lees hier over de reisbestemming Dubai.

 

OFFICIAL TRAVEL COMPANY
073 61 40 996
www.officialtravelcompany.com

Tekst: Rob van Helvoort Foto’s: Official Travel Company