Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

PRIDE AMSTERDAM 2019 STAAT VOOR DE DEUR!

Gepubliceerd op: 25 juli 2019

Regenboogvlaggen, een bonte botenoptocht en de meest gezellige feestjes nemen vanaf zaterdag 27 juli heel Amsterdam over: Pride Amsterdam staat voor de deur! Dit feestelijke evenement is één van de drukst bezochte publieksevenementen in Nederland en de viering van diversiteit trekt dan ook jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Tijdens het negendaagse festival is er genoeg te doen in de stad en zo ook in ons mooie Zuid!

 

STUKJE GESCHIEDENIS

De homobeweging is niet zomaar op het punt gekomen waar we ons nu bevinden. De homobeweging is eigenlijk een Duitse uitvinding. De eerste activist ooit was Karl Heinrich Ulrichs, zijn protest in 1867 tegen de invoering van anti-homowetgeving wordt gezien als de eerste LHBT-actie ooit. De Pride zelf ontstond ruim honderd jaar later, in de Verenigde Staten. Rond 1969 explodeerde de omvang van de homobeweging in de VS. Op zaterdagmorgen 28 juni 1969 viel de politie binnen in de Stonewall Inn, een homobar in Greenwich Village. Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekende publiek van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestieten terug te vechten. Deze opstand (de Stonewall-rellen) vormt een scheidingslijn in de geschiedenis van de holebi-beweging. Nog nooit eerder boden homo’s en travestieten in zulke grote getale hardhandig weerstand tegen de op hun gemeenschap gerichte vernederingen door de politie.

 

WIST JE DAT… één van de toegangseisen tot de Europese Unie een door de politie beschermde Pride is? 

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> Vervolg artikel <<

 

ENORM SUCCES IN SOCIALE VERANDERING

Een jaar daarna werd de eerste Pride march door New York gehouden. De rellen hadden effect: ook internationaal had iedereen de boodschap begrepen. Het eerste gay-evenement in Nederland deed zijn intrede in 1978 als Roze Zaterdag. De Pride zoals we die kennen, startte in 1996 en brak uit tot een enorm succes in de sociale verandering. Dit jaar zal Pride Amsterdam dan ook voor de 23ste keer worden gevierd met uiteraard de unieke grachtenparade, de Pride Walk, onwijs gezellige straatfeesten en allerlei andere evenementen in de stad zelf én in ons stadsdeel.

 

 

THEMA

Tegenwoordig krijgt de Pride-viering in Amsterdam een thema mee. De komende editie luidt deze: Remember the past, create the future. Dit jaar herdenken we de Stonewall-rellen die 50 jaar geleden plaatsvonden en houden we natuurlijk het oog op wat de toekomst te bieden heeft, met de hoop op volledige acceptatie wereldwijd.

 

AFTRAP IN HET VONDELPARK

Het complete feest wordt afgetrapt in Zuid, en wel in het Vondelpark. Aanstaande zaterdag 27 juli vind hier traditiegetrouw Pride Park plaats. We vieren de vrijheid en waar kan dat nou beter dan in het park van de liefde? Tussen 13.00 en 22.00 uur is iedereen welkom om gratis rond te speuren op de Rainbow Market, te luisteren naar spoken word, lekker te bewegen met sport en spel, muziek te luisteren en flink te dansen! Het Vondelpark Openluchttheater zal hierbij dienen als hoofdpodium. 

 

Iedereen een heel happy Pride gewenst! 

 

Tekst: Lisa Kroesen

Gedeeld

verder lezen