Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

INTERVIEW RICK BRANDSTEDER

“ZUID IS NET EEN DORP. MAAR WEL EEN CHIC DORP”

Gepubliceerd: 9 juni 2018 16:39

Half Nederland zat aan de buis gekluisterd voor Temptation Island. Deze ultieme guilty pleasure werd ook dit jaar weer gepresenteerd door Rick Brandsteder. Reden genoeg om hem eens aan de tand te voelen!

We spreken af met Rick bij At Seven aan de Scheldestraat. Dat hij hier kind aan huis is, wordt meteen bij binnenkomst duidelijk. Iedereen kent de goedlachse presentator en eigenaresse Mirjam krijgt meteen een dikke knuffel. Enthousiast schuift Rick vervolgens bij ons aan voor een gesprek over Zuid, de nieuwe fase in zijn leven en natuurlijk Temptation Island.

Je bent opgegroeid in Vinkeveen en Breukelen. Hoe zou je je jeugd omschrijven?
“Ik heb tot mijn vierde in Vinkeveen op een woonboot gewoond. Daarna zijn we naar Breukelen verhuisd, daar heb ik tot mijn twintigste gewoond. Mijn jeugd was heel gemoedelijk. Ik werd erg vrij gelaten en heb veel buiten gespeeld met vriendjes. In Breukelen woonden we naast een boer met een hooiberg waar ik hutten bouwde. Hier heb ik zelfs eens geholpen bij de bevalling van een kalfje! Ook hadden we een klein bootje. Daarmee voeren we naar de Loosdrechtse Plassen, waar we op eilandjes sliepen en eitjes bakten. Ik was altijd buiten aan het ravotten en kwam vaak helemaal goor of zeiknat thuis. Dan zei mijn moeder: ‘Wat heb je nou weer uitgespookt?’ Ik had dus een hele relaxte jeugd in een fijn dorpje.”

Speelde Amsterdam een rol in je jeugd?
“Mijn vader komt hier vandaan en veel familie en vrienden van mijn ouders woonden in Amsterdam. We kwamen hier dus erg vaak, vanaf Breukelen was het ook maar twintig minuten rijden. Perfect als je het mij vraagt, zo zou ik het zelf ook willen als ik kinderen krijg. Amsterdam binnen bereik, maar wel de rust. Ik vind het heel belangrijk dat mijn kinderen ook lekker buiten opgroeien met veel vriendjes en vriendinnetjes om zich heen, zoals mijn eigen jeugd.”  

Hoe ben je in Amsterdam-Zuid terechtgekomen?
“Mijn tante woonde in Buitenveldert en haar buurman is huisbaas van een aantal huizen aan de Stadionkade. Toen er een woning vrijkwam, ben ik meteen gaan kijken. Vanuit de Van Eeghenstraat, waar ik werkte voor de Postcode Loterij, sprong ik op de fiets en dan was ik er zo. Het appartement was perfect: ruim en gelegen aan het water. Hierdoor had ik de rust van vroeger, maar kon ik ook zo de stad weer opzoeken. Ideaal! Een vriend en ik stonden al drie jaar te trappelen om naar Amsterdam te verhuizen, dus we hebben meteen volmondig ‘JA!’ gezegd. We voelden ons de koning! Het ultieme gevoel van vrijheid in de stad waar ik al zolang naar verlangde en altijd van gehouden heb. We konden nu ook eindelijk, zonder te liegen, op vakantie zeggen: I’m from Amsterdam!”

 

Is de buurt de afgelopen jaren erg veranderd?
“Toen ik hier kwam wonen, was de Stadionbuurt nog een beetje levenloos. In de loop der jaren zijn er goede zaken bijgekomen en is het Stadionplein op de schop gegaan. De buurt transformeerde mee. Barretjes en restaurantjes die hier al een tijd zitten, kregen nieuwe luifeltjes. Maar het persoonlijke blijft gelukkig, je kent hier de slager, de bakker en de groenteboer. Er wonen hele lieve mensen in deze buurt, zo heb ik ontzettend fijne buren. Dat gemoedelijke voelt als een dorp, al is Zuid natuurlijk wel een chic dorp. Verder merk je dat Amsterdam steeds meer een wereldstad wordt door onder andere de nieuwe hotels en de Zuidas die volop in ontwikkeling is. Ik blijf hier voorlopig nog wel even wonen, tot er kinderen komen. Als ze naar de basisschool gaan, zou ik wel terug willen naar een plek waar je lekker vrij aan het water kunt leven. Maar in het paspoort komt zeker Amsterdam!”

In het interview met Tatum voor ‘Tatum op de thee’ in de ZOZ van september 2010 bevond je je duidelijk nog in een andere fase dan nu. Zo kon je niet koken en wilde je dat je toekomstige vriendin hier juist wel goed in zou zijn. Hoe staat het daarmee?
“Dat is juist zo grappig. Terwijl ik vroeger dacht: Thee?! Koken?! Een hond?! Wat is er aan de hand? Ik zat in een fase in mijn leven waarin ik vol gas feestte en achter de vrouwen aanging, wat ik helemaal fantastisch vond. Nu heb ik een relatie en ben ik helemaal happy met de fase waarin ik me nu bevind. Je passies delen, samen naar een concert gaan en samen op reis, ik vind het allemaal superleuk. Misschien dat we op een gegeven moment gaan samenwonen, trouwen en kinderen krijgen. Ik vind het leuk dat het leven verschillende fases kent. Maar soms verlang ik nog wel terug naar de vorige fase.”

En heb je inderdaad een keukenprinses aan de haak geslagen?
“Koken is niet per se de grootste passie van mijn vriendin, maar als ze kookt is het heel lekker! We vinden het wel erg gezellig om samen onze kook-skills steeds meer te ontwikkelen en een beetje aan te klooien in de keuken. Als je het samen doet, is het echt leuk. We maken stappen. Toch houd ik er nog steeds van om af en toe even de stad in te gaan, op boevenpad met mijn vrienden.”

Is het daarom ook zo leuk om een programma als Temptation Island te presenteren?
“Vooral als ik op de verleiders let, is het genieten geblazen. Ik was niet zo’n verleider in de zin van ‘kijk mij’ en van de gladde praatjes was ik ook niet. Maar ik vind het ‘spel’ wel leuk, dat is denk ik ook de kracht van het programma: de verleiders en kandidaten het spel zien spelen. Tijdens de opnames bezoek ik de mannen elke ochtend. Die jongens zijn nog jong en zitten nog in mijn vorige fase, dus ik vind het heel leuk om het hele proces van zo dichtbij mee te maken. Naast Temptation Island presenteer ik nu trouwens ook ‘Temptation Talk’, een live nabeschouwing. Na elke aflevering heeft iedereen een mening en vragen, het is leuk om daarop in te gaan.”

Ben je ook betrokken bij de casting?
“Bij het laatste gedeelte wel. Vooral bij het kiezen van de koppels. Het is belangrijk dat er een beetje variatie zit in de stellen. Als je de filmpjes kijkt waarin ze zich voorstellen, kun je wel een beetje zien of een stel vastberaden is om er goed uit te komen. Vaak zie ik aan de jongens of ze misschien wel een foutje kunnen maken. Ik ben de presentator en ik hoop natuurlijk dat het allemaal goedkomt, maar ik hoop ook dat het een leuk programma wordt. Dus een beetje balans is het mooist, het mag ook goed fout gaan.”

Welke programma’s zou je nog meer willen presenteren?
“Ik doe nu veel voor RTL Boulevard. Dat vind ik voor de balans heel erg fijn. Ik ben erg geïnteresseerd in de mens en zou qua werk alle kanten op kunnen. Dat vind ik het leukst, dat ik op plekken kom waar ik normaal nooit zou komen. Ik heb in deze twaalf jaar bij de televisie zoveel mensen ontmoet en ook nieuwe vrienden gemaakt. Met een aantal van deze mensen onderzoek ik nu wat voor eigen programma’s we zouden kunnen maken. Zowel voor tv als online.”

Je komt graag op deze plek. Heb je nog andere favorieten in de buurt?
“Ik ga graag uit eten bij een Japans restaurantje bij mij in de buurt, hier krijg je de beste sushi van Amsterdam. Ook eet ik graag Koreaans bij Hwa Won in Buitenveldert. En ik heb veel adresjes voor lekkere boodschapjes. Dat heb ik van mijn vader meegekregen. Ik ga het liefst met de motor overal met m’n tasje langs voor bijvoorbeeld de lekkerste ossenworst of haring.”

Wil je zelf nog niets kwijt?
“Ga naar At Seven! Ik vind dit een heel fijn plekje. Mirjam, de eigenaresse, is een topwijfie. Ze ging om met een vroegere vriend van mijn vader, die ook mijn vriend was. Hij is helaas overleden. Hij was een rokkenjager. Vroeger vertelde ik mijn verhalen aan hem. Dan zat hij echt te smullen en gaf hij me tips. Ik kon altijd alles aan hem kwijt. Ik kom hier dus al jaren.” 

Tekst: La Toya Sensen – Ramsahai 

Beeld: Davien Hulsman

Gedeeld

verder lezen

ROB’S REISCOLUMN: DE WERELDWONDEREN VAN JORDANIË

ROB’S REISCOLUMN: DE WERELDWONDEREN VAN JORDANIË

Tijdens een reis naar Jordanië kom je de meest indrukwekkende plekken tegen. De vijf meest bijzondere bezienswaardigheden die je niet mag missen, staan ook nog eens op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heb ik voor je op een rijtje gezet!     WADI RUM Wadi Rum...

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: DE TUINEN VAN HET RIJKS

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: DE TUINEN VAN HET RIJKS

  Sebastiaan Capel – voormalig stadsdeelvoorzitter én trots bewoner van Amsterdam-Zuid – kent ons stadsdeel op zijn duimpje en neemt ons in zijn maandelijkse column mee naar de plekken waar hij enthousiast van wordt. Er zijn van die plekken die je als...

ROB’S REISCOLUMN: HVAR HEAVEN

ROB’S REISCOLUMN: HVAR HEAVEN

  Begin juni reisde ik met een groep collega’s naar het prachtige Hvar. Dit eiland in Kroatië is de ideale keuze voor zowel een privé- als bedrijfsreis. Het is zonovergoten, staat vol met lavendel en wordt beschouwd als één van de tien mooiste eilanden ter...