INTERVIEW JASPER KRABBÉ: “KUNST IS EEN VRIJPLAATS WAAR IEDEREEN ZICHZELF KAN ZIJN.”

door | mei 4, 2023

Jasper Krabbe - Curator van ARTZUID

Fotograaf: Ilja Kezier

ARTZUID is terug! Van zaterdag 20 mei tot en met zondag 24 september is de twee kilometer lange kunstroute langs de Apollolaan en Minervalaan gratis te bewonderen. Kunstenaar en curator van ARTZUID 2023 Jasper Krabbé, zelf in de jaren ’80 begonnen op straat als graffitischrijver, heeft met de kleurrijke tentoonstelling van vijftig werken één doel voor ogen: jongeren inspireren en in verbinding brengen met kunst. Wij spraken Jasper over deze, naar eigen zeggen, erejob. 

 

WAAROM IS HET CURATORSCHAP VAN ARTZUID VOOR JOU EEN EREJOB?
“Ik ben opgegroeid in de Van Eeghenstraat in Oud-Zuid. Mijn ouders wonen daar nog steeds, dus ik ben er nog regelmatig te vinden. Ik voel me heel verbonden met de buurt en vind het mooi dat dat nu samenkomt met mijn rol als curator voor ARTZUID. In de jaren ’80, toen ik een jaar of elf was, ben ik met jongens uit de buurt begonnen met graffiti. Het hele idee kwam overgewaaid uit Amerika, maar het was er eigenlijk al onder de krakers en punkers. Er is één kunstenaar in het bijzonder die me inspireerde door met een witte kwast zijn naam reusachtig op muurtjes te schrijven: Dr. Rat. De manier waarop hij kunst maakte, het gemak ervan en de grootte van zijn werk vond ik heel tof.”

Jasper Krabbe - Curator van ARTZUID

Fotograaf: Ilja Kezier

Advertentie
Kunst van Olaf Mooij

Kunst van Olaf Mooij

WAAR WILDE JE DEZE EDITIE EXTRA AANDACHT AAN BESTEDEN?
“ARTZUID is een handreiking naar een groot publiek en voornamelijk naar de jeugd. Vooral in een tijd met social media en de onzekerheid die dat teweeg kan brengen, is kunst een vrijplaats waar iedereen zichzelf kan zijn. Het is bij uitstek de plek waar buitenbeetjes en mensen die zich niet thuisvoelen in de samenleving worden samengebracht. Kunst is een manier om je gevoelens een plek te geven en te dealen met het leven. Met alle aspecten ervan: de mooie en minder mooie momenten. We willen jongeren een plek bieden en uitnodigen zich onder te dompelen in kunst en hebben daarom op de route een paar hangplekken gemaakt.”

 

WAT IS ER ANDERS DAN VOORGAANDE KEREN?
“De manier waarop de beelden zijn samengesteld. We hebben meerdere ensembles van vijftig beelden bij elkaar gebracht die normaal gesproken in verschillende galeries, musea of zelfs bij een privéverzamelaar thuis staan, en ik hoop dat de bezoekers de connectie gaan voelen. Dat je als toeschouwer aan het denken wordt gezet. Culturen en kunststromingen beïnvloeden elkaar voortdurend en kunst staat altijd met elkaar in dialoog. Of het nou in de vorm van een thema, kleur of materiaalsoort is; geen kunstwerk staat op zichzelf. Daarom voelde ik me heel erg verbonden met het thema ‘Transfer’. Graffiti is bijvoorbeeld geïnspireerd op Popart en die stroming komt ook terug in mijn eigen werk.”

 

IS ER OOK KUNST VAN JOU TE ZIEN?
“Ik ga een graffitimuur beschilderen en heb een beeld gemaakt van zo’n vier meter hoog. Het is een gigantische leeuw met vleugels; een ode aan de universele kunstenaar. Ik had de leeuw gezien in Parijs, het is het symbool van Venetië en staat voor moed, kracht en het onmogelijke. In het wapen van Amsterdam staan ook leeuwen, dus dat maakte de cirkel rond. Het vertegenwoordigt de spirit van Amsterdam en staat symbool voor de kunstenaar die altijd tegen de wind in gaat en niet altijd begrepen wordt. Het is ook een kleine knipoog naar Basquiat, die vanuit het straatcircuit in het museumcircuit terechtkwam, en voor mij een belangrijke kunstenaar was toen ik begon met graffiti.”

 

WAT ZIJN JOUW FAVORIETE WERKEN DIE OP DE ROUTE TE ZIEN ZIJN?
“Er doen veel internationale kunstenaars mee die niet zomaar overal te zien zijn, en daar ben ik heel blij mee! Zo zijn er drie beelden te zien van Julian Schnabel, waarin invloeden van verschillende culturen zijn verwerkt. Daar was hij in de jaren ‘80 al mee bezig en hij was daarmee echt een voorloper voor zijn tijd. Verder pronkt er op de route een beeld van Erwin Wurm, ‘the fat car’, dat is letterlijk een auto die te dik is. Van Sterling Ruby komt er een kunstwerk van vier meter hoog, wat lijkt op een kachel maar eigenlijk een gebogen mannetje is. Overigens kun je er wel echt in stoken. Natuurlijk hebben we ook fantastische beelden van eigen bodem, zoals van Karel Appel en Olaf Mooij. Ik ben ontzettend vereerd met alle werken die we kunnen tonen. Het wordt gewoon een feest!”

 

 

Kunst in wording van Jasper Krabbé

Work in progress van Jasper Krabbé