COLUMN FRIEDA: HAMERS EN SPIJKERS

Gepubliceerd op: 7 september 2018

Frieda Mulisch

‘Goed. Even samenvatten. Om te accepteren en spijkers met koppen te slaan.’

Mascha staat voor het raam en praat hardop en articulerend tegen zichzelf. Ze moet een beetje om zichzelf lachen maar vermant zich. Ze zou het op kunnen schrijven, wat op hetzelfde neer komt en bovendien meer tijd kost. Ze doet dit pratend.

Ze zucht en begint: ‘Ik heb mijn vriendinnen en sluit, volkomen tegen mijn verwachtingen en vooroordelen in, nieuwe vriendschappen op het schoolplein. Ik ga mijzelf niet meer vergelijken met de harderwerkende, gestructureerde en rijkere anderen. Met andere woorden: mijn huis is niet gestyled en zal ook nooit strak zijn.

Belangrijker: ik ga mijn kinderen niet meer vergelijken met die van hen. En ik ga die zogenaamde leuke vader van het schoolplein niet appen, want die ziet me toch niet staan. Niet zolang ik loop te zeiken en te dwalen. Ik ga naar het lasercentrum dus hoef me straks niet meer te scheren. Mijn blonde haren staan me beter dan de donkere. Anderen hebben ook luizen.

En wat betreft werk, het sollicitatiegesprek laatst ging goed. De kinderen kunnen bij vriendjes spelen als ik een baan heb en als ik naar Ibiza ga, logeren ze bij oma. Want die reisjes met vriendinnen blijf ik maken. Wil ik maken. Mag ik maken.’ Ze raakt buitenadem maar ratelt door, een volgende sigaret aanstekend. ‘Ik ga nooit meer naar het Gelderlandplein om koffie te drinken met de moeders. Dat is niets voor mij. En voetballen op zondag met de vaders doe ik ook niet meer. Dat is óók niets voor mij. En dat geeft niet. Ik ga ervoor zorgen dat iedereen van wie ik hou gelukkig wordt. Die botox blijf ik doen, en het roken ook.

Het belangrijkste..,’ Ze slikt even, fronst haar wenkbrauwen en schudt haar hoofd. Ze sluit haar ogen. ‘Het belangrijkste. Pak die telefoon. Bel de advocaat. Weg ga ik, bij hem. Accepteer dat het niet gelukt is. Grijp de grootste hamer die er is om deze spijker keihard op z’n kop te slaan.’ Ze kijkt naar haar handen en ziet zeven uitgestoken vingers. Ze realiseert zich dat ze heeft meegeteld. ‘Zeventien punten,’ fluistert ze. ‘One more to go.’ En ze pakt de telefoon.

 

Tekst: Frieda Mulisch

Frieda Mulisch komt uit Zuid (nou ja, het Leidseplein – bíjna Zuid), woont in Zuid (nou ja, inmiddels in Buitenveldert, maar dat is ook Zuid), ze werkt in Zuid en haar kinderen gaan naar school in Zuid. Ze schreef columns in Het Parool over de Zomer in Zuid, en werd geïnterviewd door Tatum Dagelet voor ZOZ – Zie Oud Zuid. Kortom: Frieda ís Zuid. Voor ZUID.nl schrijft ze over Mascha, een Amsterdamse moeder uit Zuid en haar vriendschappen en perikelen.

Gedeeld

verder lezen

COLUMN FRIEDA: MALENDE ONZEKERHEID

Beauty & Wellness Eten & Drinken Leven Shoppen Sport & Health Uit in Zuid Wonen Vacatures COLUMN FRIEDA: MALENDE ONZEKERHEIDGepubliceerd op: Bij de advocaat moet Mascha huilen. Waarschijnlijk had ze gehoopt op een strijdster, op een...

MONDAY MOTIVATION: MET DEZE TIPS ROCK JIJ DEZE MAANDAG

Het is weer maandag. Met alles wat er deze week weer op de planning staat, is het maar beter dat we snel uit onze weekendroes komen voor een goed en energiek begin van de week. Dan worden de komende dagen sowieso een piece of cake! Lukt dit je nog niet helemaal? Geen zorgen, met deze vier tips ga je gegarandeerd vol goede moed de week in.

COLUMN TIM: BEWONERS VAN ZUID EN HUN AUTO #6

Beauty & Wellness Eten & Drinken Leven Shoppen Sport & Health Uit in Zuid Wonen Vacatures COLUMN TIM: BEWONERS VAN ZUID EN HUN AUTO #6 Gepubliceerd op: Wie? Bart ter HaarWat doe je voor werk? Makelaar o.g. Merel & Ter Haar Makelaars...

COLUMN LEON: LIMITED EDITIONS

Beauty & Wellness Eten & Drinken Leven Shoppen Sport & Health Uit in Zuid Wonen Vacatures COLUMN LEON: LIMITED EDITIONS Gepubliceerd op: Ik krijg vaak de vraag hoe kunst-fotografie aan zijn waarde komt en hoe het werkt met de verschillen...

COLUMN FRIEDA: LEPELTJE LEPELTJE

Beauty & Wellness Eten & Drinken Leven Shoppen Sport & Health Uit in Zuid Wonen Vacatures COLUMN FRIEDA: LEPELTJE LEPELTJEGepubliceerd op: Mascha weet het echt niet meer.Ze praten niet meer met elkaar, laat staan dat ze tegen elkaar...