Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

COLUMN FRIEDA: HAMERS EN SPIJKERS

Gepubliceerd op: 7 september 2018

Frieda Mulisch

‘Goed. Even samenvatten. Om te accepteren en spijkers met koppen te slaan.’

Mascha staat voor het raam en praat hardop en articulerend tegen zichzelf. Ze moet een beetje om zichzelf lachen maar vermant zich. Ze zou het op kunnen schrijven, wat op hetzelfde neer komt en bovendien meer tijd kost. Ze doet dit pratend.

Ze zucht en begint: ‘Ik heb mijn vriendinnen en sluit, volkomen tegen mijn verwachtingen en vooroordelen in, nieuwe vriendschappen op het schoolplein. Ik ga mijzelf niet meer vergelijken met de harderwerkende, gestructureerde en rijkere anderen. Met andere woorden: mijn huis is niet gestyled en zal ook nooit strak zijn.

Belangrijker: ik ga mijn kinderen niet meer vergelijken met die van hen. En ik ga die zogenaamde leuke vader van het schoolplein niet appen, want die ziet me toch niet staan. Niet zolang ik loop te zeiken en te dwalen. Ik ga naar het lasercentrum dus hoef me straks niet meer te scheren. Mijn blonde haren staan me beter dan de donkere. Anderen hebben ook luizen.

En wat betreft werk, het sollicitatiegesprek laatst ging goed. De kinderen kunnen bij vriendjes spelen als ik een baan heb en als ik naar Ibiza ga, logeren ze bij oma. Want die reisjes met vriendinnen blijf ik maken. Wil ik maken. Mag ik maken.’ Ze raakt buitenadem maar ratelt door, een volgende sigaret aanstekend. ‘Ik ga nooit meer naar het Gelderlandplein om koffie te drinken met de moeders. Dat is niets voor mij. En voetballen op zondag met de vaders doe ik ook niet meer. Dat is óók niets voor mij. En dat geeft niet. Ik ga ervoor zorgen dat iedereen van wie ik hou gelukkig wordt. Die botox blijf ik doen, en het roken ook.

Het belangrijkste..,’ Ze slikt even, fronst haar wenkbrauwen en schudt haar hoofd. Ze sluit haar ogen. ‘Het belangrijkste. Pak die telefoon. Bel de advocaat. Weg ga ik, bij hem. Accepteer dat het niet gelukt is. Grijp de grootste hamer die er is om deze spijker keihard op z’n kop te slaan.’ Ze kijkt naar haar handen en ziet zeven uitgestoken vingers. Ze realiseert zich dat ze heeft meegeteld. ‘Zeventien punten,’ fluistert ze. ‘One more to go.’ En ze pakt de telefoon.

 

Tekst: Frieda Mulisch

Frieda Mulisch komt uit Zuid (nou ja, het Leidseplein – bíjna Zuid), woont in Zuid (nou ja, inmiddels in Buitenveldert, maar dat is ook Zuid), ze werkt in Zuid en haar kinderen gaan naar school in Zuid. Ze schreef columns in Het Parool over de Zomer in Zuid, en werd geïnterviewd door Tatum Dagelet voor ZOZ – Zie Oud Zuid. Kortom: Frieda ís Zuid. Voor ZUID.nl schrijft ze over Mascha, een Amsterdamse moeder uit Zuid en haar vriendschappen en perikelen.

Gedeeld

verder lezen

LEKKER PROOSTEN MET RENÉ MIOCH

Als je aan de rode loper denkt, denk je aan grote filmsterren, Hollywood, superchique jurken, strakke maatpakken, mooie limo’s, en… René Mioch!