Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

Sebastiaan Capel – voormalig stadsdeelvoorzitter én trots bewoner van Amsterdam-Zuid – kent ons stadsdeel op zijn duimpje en neemt ons in zijn maandelijkse column mee naar de plekken waar hij enthousiast van wordt.

Het Amsterdamse Bos heeft altijd al ongelooflijk veel te bieden, maar deze maand zijn er wel heel speciale gasten. Komende week komt namelijk wereldkampioen Engeland hierheen om tegen Nederland te spelen. Eerder deze maand waren de West Indies, onder meer eilanden als Antigua, Jamaica, St Kitts en Nevis en Trinidad, al op bezoek. De wereldkampioenen; zomaar om de hoek in ons Bos! Toch lees je er hier waarschijnlijk voor het eerst over, het gaat namelijk om cricket en die sport is nogal onbekend in Nederland.

Ik was verslingerd, ik ging zelf cricketen, volgde wedstrijden op TV en via de stream, ging touren met mijn eigen team in Engeland en werd een cricketevangelist.

Cricket in het Amsterdamse Bos

 

Vroeger zond de BBC de wedstrijden uit. Dagenlang kon je naar mensen kijken in witte pakken en fraaie lamswollen truien. Onbegrijpelijke regels, traag en compleet overbodig waarschijnlijk voor de meeste mensen, maar ik werd gegrepen. En toeval bestaat niet, ik had twee klasgenoten die deze ‘King of Sports’ speelden. Eén daarvoor haalde jaren later zelfs het Nederlands elftal! Ik was verslingerd, ik ging zelf cricketen, volgde wedstrijden op TV en via de stream, ging touren met mijn eigen team in Engeland en werd een cricketevangelist. En natuurlijk heb ik inmiddels ook van die mooie lamswollen truien. Overigens ben ik vooral fan geworden van cricketpetjes en zonnehoeden van over de hele wereld.

 

Sebastiaan Capel over cricket

 

Dat was ruim dertig jaar geleden, maar ik ben nog steeds net zo enthousiast, speel iedere zaterdag mijn potje cricket en probeer nog steeds mensen te enthousiasmeren. Het is niet meer op de BBC, dus lastiger te zien, dat is spijtig. Het goede nieuws is dat naast die dagenlange wedstrijden er ook nieuwe spelvormen zijn gekomen. Potjes van ruim drie uur, met gekleurde outfits, flitsende teamnamen en vooral heel veel snelheid en spectaculaire slagen en vangen. En wedstrijden van een dag, en die worden deze maand hier in ons Amsterdam-Zuid gespeeld. Tegen de wereldkampioenen!

 

Cricket in het Bos

 

Voor mij is het daarom deze maand enorm genieten in het Bos, samen met duizenden anderen: Engelsen die hier op bezoek zijn, de Nederlandse cricketers en heel veel internationale Amsterdammers. Want cricket is een echt internationale sport. Bij mijn club komen ze uit India, Pakistan, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en zelfs Nepal! Cricket brengt spelers en liefhebbers bij elkaar, waar ze ook vandaan komen, net als de stad dat doet. En dat is misschien nog wel belangrijker dan de wedstrijden zelf.

 

Tekst & foto’s: Sebastiaan Capel