Sebastiaan Capel – voormalig stadsdeelvoorzitter én trots bewoner van Amsterdam-Zuid – kent ons stadsdeel op zijn duimpje en neemt ons in zijn maandelijkse column mee naar de plekken waar hij enthousiast van wordt.

 

Sebastiaan Capel

Fotografie: Julie Blik

 

De zomer zit erop en wat was het een zomer! Heel veel zon en dat betekende heel veel naar buiten gaan. Op de terrassen, in de parken en het Bos, of op een bootje. En als je er eentje hebt, in de eigen tuin of op het balkon.

Een van de plekken waar ik als kind van Zuid warme herinneringen aan heb is het pierenbadje in het Beatrixpark. Amy van Osch schreef hier van de zomer over wat je er kunt doen met kids.

Maar nu de zomer voorbij is en het water daar niet meer stroomt, is het Beatrixpark nog steeds een goede bestemming. De blaadjes vallen van de bomen, de plassen staan af en toe op de weg. Laarzen aan en lekker op pad in het park!

Wandel dan eens door de Artsenijhof aan de overkant van het pierenbadje. Deze tuin met medicinale kruiden werd aangelegd voor de Floriade van 1972. Na verwaarlozing ervan begin van deze eeuw is het opnieuw aangelegd en wordt het beheer door vrijwilligers gedaan.

 

Pierenbadje Beatrixpark

 

En check dan meteen de leeuwen die daar op wacht staan, met de schilden voor de borst. Even verderop staan er nog twee als schildwachten bij het fietspad.  Ooit stonden de leeuwen met z’n tweeëntwintigen op de viaducten van het Centraal Station. Er is een genootschap voor opgericht en recent een mooi boek over verschenen. Dit zijn dus niet zomaar een paar stenen leeuwen.

Of gebruik op de hondenweide je fantasie bij het recent geplaatste prachtige zilveren kunstwerk “future past glory” van het duo Heringa en Kalsbeek, gemaakt als ode aan de ontwerpster van het park, Jakoba Mulder. Zelf zie ik er een hamster in met gigantische snorharen die klaar staat voor de sprong.

En als je gaat wandelen, let op de bomen; bij de meeste hangen er bordjes welke boom het is. Voor de kids natuurlijk een mooie gelegenheid om de verschillende bladeren bij elkaar te zoeken. En probeer de Koningslinde te vinden met een speciaal hekje eromheen. Deze is, net als in veel andere gemeenten, geplant in het kroningsjaar 2013.

En zo zijn er nog genoeg andere mooie plekken en plekjes in het park. Na de prachtige zomer, is het nu de beurt aan de herfst in Zuid!

 

Tekst: Sebastiaan Capel