Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

Sebastiaan Capel – voormalig stadsdeelvoorzitter én trots bewoner van Amsterdam-Zuid – kent ons stadsdeel op zijn duimpje en neemt ons in zijn maandelijkse column mee naar de plekken waar hij enthousiast van wordt.

Het is één van die iconische filmbeelden: King Kong die hangend aan het Empire State Building de vliegtuigen die om hem heen cirkelen uit de lucht probeert te meppen als irritante vliegen op een zomerdag. De eerste emotie is natuurlijk angst voor zo’n groot beest midden in de stad. Maar het heeft ook iets liefs en vertederends als je er met een andere bril naar kijkt. Een enorm grote en enorm verliefde gorilla die de beauty uit de film wil beschermen en uiteindelijk ter aarde stort.

Hier in Zuid hebben we al een aantal jaren onze eigen King Kong, met dank aan Frankey, de ultieme straatkunstenaar. Met een vliegtuig in zijn knuist staat hij te grommen aan het begin van de Churchilllaan. Maar om hem te zien, moet je wel goed kijken. King Kong staat namelijk bovenop het kunstwerk ‘Verschijningen’ van Ben Guntenaar. Dit werd in 1975 geplaatst in opdracht van de gemeente Amsterdam om het 700-jarig bestaan van Amsterdam te vieren. Zoals dat gaat met streetart, was King Kong er opeens, ongevraagd en ongepland. Tot op de dag van vandaag blijft voor mij ook onduidelijk waarom hij juist op deze plek is neergezet. Maar eigenlijk doet dat er ook niet toe.

 

Streetart

 

Belangrijker voor mij is dat elke keer dat ik er langsfiets en King Kong zie staan bovenop zijn troon, ik een glimlach op mijn gezicht krijg. Dat is voor mij ook precies wat kunst met je kan doen: een emotie oproepen. In dit geval een glimlach, maar dat kan voor iedereen anders zijn. Dat is het mooie aan kunst. Ik vind het ook een leuke gedachte dat er zo’n ongevraagd en ongepland kunstwerk bovenop een “officieel” kunstwerk staat. Gelukkig vonden de erven Guntenaar het geen probleem om King Kong te laten staan.

Op social media zijn allerlei street-art en interventies in de openbare ruimte van over de hele wereld te zien. Maar voor mij zit er nog een extra dimensie aan als je zo’n creatie opeens in het wild ziet. Juist het onverwachte ervan zet je even aan het denken. Zo vind ik het huisje (“Nailhouse”) van Leonard van Munster op het braakliggende stukje naast Paradiso, en eerder op andere plekken in de stad, ook prachtig. Ik denk dan aan de woningnood in Amsterdam, maar de kunstenaar spreekt zelf over een protest van een laatste bewoner (denk aan Thomas Rosenboom met Publieke Werken). Maar ook over verlangen met ’s avonds een lichtje achter wapperende gordijnen. Want dat kan kunst ook met je doen: je aan het denken zetten. Overigens vind ik een andere interventie van Van Munster ook briljant: tijdelijk lag het enorme schip de Fortuna gestrand op de Zuidas. Ik laat het aan u over om te denken wat u wilt…

Kijk dus omhoog, kijk om je heen, kijk eens goed en je ziet van alles. Laat je verrassen door de kleine dingen die ons mooie Zuid te bieden heeft. Zoals een grote lieve gorilla die boven de Churchilllaan uittorent!

 

Sebastiaan Capel bij King Kong

Tekst: Sebastiaan Capel