Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

COLUMN LEON: HET PLAATSEN VAN KUNSTWERKEN!

Gepubliceerd op: 9 januari 2019

Leon Jonkman Cobra Art Gallery

Zo aan het begin van het nieuwe jaar even wat tips en tricks voor het installeren van kunstwerken. Laat ik voorop stellen dat de volgende regels er zeker ook zijn om vanaf te wijken. Zoals Pablo Picasso ooit eens zei: “Leer de regels als een professional, zodat je ze kan negeren als een kunstenaar.” 

Een van de meest voorkomende vragen die ik ontvang is: Wat is de juiste hoogte voor het ophangen van een kunstwerk? De algemene regel is dat het midden van het kunstwerk op een gemiddelde ooghoogte hangt. Ga ervan uit dat in ruimtes waar je ‘laag’ zit, je die ooghoogte het beste zittend kunt meten. In ruimtes waar je alleen staat of loopt (denk aan een hal of keuken) kun je beter van de staande ooghoogte uitgaan.

Kunstwerken centreren geeft rust, over het algemeen is het midden van een wand daarom vaak een goed uitgangspunt. Door hiervan af te wijken kan echter een spannender evenwicht ontstaan. Vaak wordt gezegd: hang het overal op, behalve precies in het midden.

Column Leon Cobra Art Gallery

Kunstwerken in combinatie met meubilair op dezelfde wand gaan vaak een strijd met elkaar aan, of gaan in elkaar over zonder het beoogde effect te geven. Een kunstwerk boven de bank of naast de eetkamertafel zou nooit groter moeten zijn dan dat meubelstuk. Een vrije ruimte tussen een meubel en het kunstwerk is een must: ga hierbij uit van 15 tot 30 cm vrije ruimte. In het algemeen geldt: als je groot kan gaan, doe dat dan vooral ook. Maar houd er rekening mee dat een kunstwerk ook muur daaromheen nodig heeft om eruit te knallen en zichtbaar te zijn.

Een haak in de muur betekent een gat in de muur. Dat is prima als je een vast plek hebt gekozen en de komende jaren niet gaat wisselen. Wil je meer flexibiliteit, kies dan voor een speciaal ophangsysteem, zoals een rails. Het nadeel hiervan is dat werken altijd een beetje zweven, en de draden op de wand altijd zichtbaar blijven.

Niet ieder kunstwerk hoeft aan de muur gehangen te worden. Een ezel kan het werk iets ongedwongens meegeven. Bijkomend voordeel is dat je het werk gemakkelijk kunt wisselen.

Hang je meerdere kunstwerken naast, onder en boven elkaar beschouw zo’n groep dan als één kunstwerk. Arrangeer ze eerst -voorzichtig- op de grond en schuif totdat je tevreden bent. Het kan mooi zijn om de buitenlijnen van zo’n groep als rechthoek of vierkant te beschouwen. Dat geeft rust!

Tips voor Objecten:

Geef een vrijstaand object genoeg ruimte, of het nu gaat om een groot beeldhouwwerk of een kleine dat op een tafel staat. Zorg dat kunst niet ‘verdrinkt’ tussen meubels en andere spullen. Een plexiglas cover over een object heen zorgt voor een ‘museale’ uitstraling maar geeft ook bescherming.

Een object heeft soms een sokkel nodig voor optimaal effect, maar wil je geen ‘massieve’ aanblik? De sokkel kan op maat gemaakt worden, en in de juiste kleur van muur of vloer geverfd worden. Of denk eens aan een plexiglas sokkel. Sommige objecten vragen om verlichting van onder, hiervoor kunnen ook sokkels gemaakt worden met verlichting erin.

Column Leon Cobra Art Gallery

Laatste tip en daar zal ik in een volgende column nog eens wat uitgebreider op ingaan: Verlichting kan een kunstwerk zoveel versterken. Een simpele spot kan al het verschil maken.

 

Voor iedereen een gezond en een art-full 2019 gewenst!

 

Tekst: Leon Jonkman

 

Leon Jonkman

Leon Jonkman (43) heeft een achtergrond in fashion- en interieur en werkt nu als Gallery manager voor Cobra Art aan de Van Baerlestraat. In elke column geeft hij een kijkje in de keuken van de galerie, maar ook tips en tricks voor het kiezen, aanschaffen en plaatsen van kunst in huis.

Gedeeld

verder lezen

EEN BURGER ETEN MET GORDON

Gordon Heuckeroth opende zijn nieuwe The Burger Room in Amsterdam-Zuid! Onder het genot van een burger vroegen we de rasentertainer hoe het met hem gaat!