Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

COLUMN LEON: DE ZOEKTOCHT NAAR KUNST IN HUIS

Gepubliceerd: 31 juli 2018 22:26

Beeld: Davien Hulsman

Bijna iedereen kent het: Een lege plek boven de bank of bij de eettafel die je graag wilt opvullen met kunst. Een superleuk idee, maar hoe kies je nou een passend kunstwerk uit? Hoe begin je een zoektocht en wat zijn handige tips?

 

Ik help je graag op weg!

 

  • Creëer je eigen kunstgevoel: er is bijna niets zo persoonlijks als je eigen smaak in kunst. Bezoek musea, galeries, een kunstbeurs of een veiling. Veelal is het makkelijker om te zien wat je absoluut niet mooi vindt, dan om te omschrijven wat je wel mooi vindt. Kijk binnen bij mensen, blader door tijdschriften of laat je inspireren door de inrichting van hotels en restaurants. Inspiration is everywhere!

 

  • Waarom koop je eigenlijk kunst? Is het een opvulling van een lege plek, is het een emotionele aankoop of is het een investering? Als het dat laatste is, laat je dan zeker goed adviseren en zorg ervoor dat je research doet.

 

  • Bepaal je budget en mocht je iets te vieren hebben binnenkort: vraag kunst cadeau. Een cadeaubon is niet altijd leuk om te krijgen, maar als je na je feestje eindelijk die mooie limited edition kunt aanschaffen, wie lacht er dan het laatst?

 

  • En: iets moois hoeft niet persé duur te zijn. Fotografie op plexiglas in gelimiteerde oplages van internationale fotografen begint al voor een paar honderd euro.

 

  • Volg je eigen gevoel! Kunst is persoonlijk. Als je gaat nadenken wat de buurvrouw of die vrienden die vanavond komen eten van je aanschaf zullen vinden zul je nooit je eigen keuze maken. Ga vooral af op je eerste ingeving, die is vaak het beste.

 

  • Denk out of the box. Plaats een schilderij op een ezel, of zet het eens op de grond. Combineer 2 verschillende technieken op 1 wand, of combineer objecten met elkaar.

 

  • Laat je uitgebreid adviseren, zeker over afmetingen, ophangtechnieken en lichtinval.

 

Geniet van je zoektocht: Kunst is leuk!

 

 

Leon Jonkman

Beeld: Annelore Bensink

Leon Jonkman (42) heeft een achtergrond in fashion- en interieur en werkt nu als Gallery manager voor Cobra Art aan de Van Baerlestraat. In elke column geeft hij een kijkje in de keuken van de galerie, maar ook tips en tricks voor het kiezen, aanschaffen en plaatsen van kunst in huis.

Gedeeld

verder lezen

7X KERSTBOOM SCOREN IN ZUID

7X KERSTBOOM SCOREN IN ZUID

7X KERSTBOOM SCOREN IN ZUID Gepubliceerd op: Pakjesavond zit er op, wat betekent dat we officieel in de kerststemming mogen komen! De kerstperiode is uiteraard niet compleet zonder een versierde groene rakker in huis. Of je nu...

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: LICHTJES IN DE DUISTERNIS

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: LICHTJES IN DE DUISTERNIS

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: LICHTJES IN DE DUISTERNIS Gepubliceerd op: Sebastiaan Capel – voormalig stadsdeelvoorzitter én trots bewoner van Amsterdam-Zuid – kent ons stadsdeel op zijn duimpje en neemt ons in zijn maandelijkse...

DE FEESTDAGEN VIEREN MET MAIK DE BOER

DE FEESTDAGEN VIEREN MET MAIK DE BOER

DE FEESTDAGEN VIEREN MET MAIK DE BOER Gepubliceerd op: Hij groet passanten, lacht zijn witte tanden bloot en strooit met complimenten. Maik de Boer is een flamboyante verschijning die zich – hoe kan het ook anders – perfect...