Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

COLUMN BAS: DE ADOPTIE VAN DE STUDENTENCAMPUS

Gepubliceerd op: 11 juni 2019

 

 

Lieve Zuid-bewoners,

 

Zou ik jullie iets mogen vragen? Afgelopen week was het tijd om mijn paspoort te verlengen. Vanaf de zonnige studentencampus Uilenstede ben ik zuidelijker gefietst dan dat menig Zuid-bewoner gemiddeld doet. Ik bracht een bezoek aan het gemeentehuis van Amstelveen. Daar trok ik een nummertje, vulde mijn gegevens in en na een week had ik een nieuw paspoort in mijn hand. Dit document is de komende tien jaar geldig. Tien jaar lang stempels verzamelen, tien jaar lang dezelfde houterige pasfoto, maar vooral tien jaar lang bewoner van de gemeente Amstelveen.

Voor de mensen die het misschien niet kennen, Uilenstede is de studentencampus van de VU. Het is een blok aan flats die Buitenveldert van Amstelveen scheiden. De zonegrens noemt tram 5 het ook wel. Een van de enige plekken waar het voor een student nog redelijk betaalbaar wonen is. En met mij noemen zo’n 3400 andere studenten Uilenstede hun thuis.

Begrijp me niet verkeerd, er is helemaal niets mis met Amstelveen. Sterker nog het is een gemeente waar ik mezelf over tien jaar best wel eens zie wonen. Alleen wil je als 21-jarige student niet graag zeggen dat je in Amstelveen woont…  Er wordt op neer gekeken. Geregeld voer ik het volgende gesprek:

“Waar woon je dan?”

– “Oh, ergens heel diep in Zuid.”

“Bij de VU?”

– “Nee dan nog iets verder.”

“Waar dan?”

– “Uilenstede, de studentencampus van de VU. Die Sovjetflats bij het Amsterdamse Bos. Ken je die?”

“Echt geen idee!!”

– “Het ligt zeg maar net in Amstelveen.”

“Dus je woont nog bij je ouders?!”

– “Nee wel op mezelf gewoon, maar met een paar huisgenoten.”

“Maar in Amstelveen dus?”

– “Ja, maar het is echt op de grens.”

“Oh oké… Leuk hoor…”

 

Het is niet eens dat ik het zelf erg vind om op Uilenstede te wonen. Alleen lijken anderen direct een beetje medelijden te tonen. Zodra ik Amstelveen uitspreek, sta ik eigenlijk gelijk met 1-0 achter in de strijd om het hart van die mooie brunette achter de bar in De Pijp.

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> vervolg artikel <<

 

Dus, bewoners van stadsdeel Zuid, vandaar mijn vraag aan jullie: willen jullie onze campus misschien adopteren?

Gewoon dat we de stadsentreeboordjes honderd meter zuidelijker zetten. Dat wij er ook gezellig bij horen en ons in alle stilte bij Zuid voegen. Desnoods doen we een periode proeftijd om te kijken hoe het gaat. Dan komen jullie gewoon een keer kijken op één van de vele gezellige huisfeestjes die de campus rijk is. Een gezellige meute aan leuke studenten, dat is toch een waardevolle toevoeging aan het bruisende stadsdeel?!

Ik wil gewoon niet meer aan een corpsbal hoeven uit te leggen dat ik ’s ochtends niet langs Schiphol rijdt op weg naar stage, dat ik géén halve Tour de France hoef te fietsen wanneer ik op weg ga naar de HvA. Ik wil gewoon een horen:

“Waar woon je dan Bas?”

– “Amsterdam-Zuid.”

“Oh, superleuk!!!”

 

Alsjeblieft?!

 

Tekst: Bas Beekman

Gedeeld

verder lezen

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

Bob Oostelbos raadt een staycation in Amsterdam-Zuid zeker aan! Met zoveel moois in eigen stad hoeven we deze zomer toch eigenlijk ook niet het land uit?

COLUMN DICK: HUIDHONGER

COLUMN DICK: HUIDHONGER

Diederik – Dick voor intimi – is een jonge dertiger die woont in De Pijp. Iedere maand deelt hij zijn avontuurtjes met ons op ZUID.nl!

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

Bob Oostelbos raadt een staycation in Amsterdam-Zuid zeker aan! Met zoveel moois in eigen stad hoeven we deze zomer toch eigenlijk ook niet het land uit?

COLUMN DICK: HUIDHONGER

COLUMN DICK: HUIDHONGER

Diederik – Dick voor intimi – is een jonge dertiger die woont in De Pijp. Iedere maand deelt hij zijn avontuurtjes met ons op ZUID.nl!