Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

4 EN 5 MEI IN AMSTERDAM-ZUID

Gepubliceerd op: 2 mei 2019

Mascha Jansen

Beeld: Mascha Jansen

 

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we onze vrijheid. Deze twee dagen zijn al vele jaren een traditie in Nederland, waarbij iedereen even stilstaat. Ook in Zuid herdenken we, en vieren we natuurlijk! Op deze locaties in Zuid zullen er de komende dagen activiteiten plaatsvinden die helemaal in het teken staan van onze vrijheid.

 

4 MEI

 
HERDENKINGEN IN ZUID – DIVERSE LOCATIES

Op 4 mei zullen de hele dag door verschillende herdenkingen worden gehouden in Amsterdam-Zuid. ’s Avonds wordt er op allerlei locaties gedacht aan de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. In ongeveer elke buurt wordt er wel een herdenking gehouden met bijzondere sprekers.

 

NATIONALE SPORTHERDENKING – OLYMPISCH STADION

De eerste herdenking van de dag in Zuid begint al om 11.00 uur in het Olympisch Stadion. De Nationale Sportherdenking is de jaarlijkse ceremonie en kranslegging voor sporters te die de oorlog niet overleefden. Voorafgaand aan die ceremonie is er een inhoudelijke sessie over de rol van sport in tijden van oorlog.

 

HERDENKINGSDAG BUITENVELDERT – GIJSBRECHT VAN AEMSTELPARK

Om 19.25 uur worden in het hart van Buitenveldert alle oorlogsslachtoffers herdacht bij het Gijsbrecht van Aemstelpark. Na een korte inleiding zullen de verschillende sprekers de voordrachten houden, waarna er om 20.00 uur gezamenlijk twee minuten stilte wordt gehouden.

 

HERDENKING BEELD VAN ANNE FRANK – MERWEDEPLEIN 

Anne Frank Monument

Beeld: 4 en 5 mei Amsterdam

Het monument van Anne Frank op het Merwedeplein staat symbool voor de 14.000 buurtgenoten die werden vermoord. Het beeld is hier ooit neergezet om racisme en antisemitisme af te schrikken. Om 19.45 uur begint hier de herdenking. Na afloop van de herdenking komen er nog een aantal gastsprekers die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt.

 

STILLE TOCHT DOOR DE PIJP – VAN DER HELSTPLEIN NAAR DE VAN WOUSTRAAT 

Ook in De Pijp wordt er stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers met een stille tocht door de buurt. Om 19.30 uur wordt er verzameld bij het van der Helstplein, vanaf hier start de tocht richting de Van Woustraat. De tocht stopt op de plek waar het verzet in De Pijp plaatsvond, bij IJssalon Koco, op de Van Woustraat 149. Vandaag de dag zit hier Shisha Lounge 555, waar een kleinzoon werkt van een Marokkaans-Joodse grootvader die tijdens de oorlog ondergedoken zat op dit adres.

 

HERDENKING BIJ HET MONUMENT AAN DE GERARD TERBORGSTRAAT 

In 2017 is in de Gerard Terborgstraat een monument onthuld ter nagedachtenis aan bewoners van Samenwerking die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Neem een bloem mee of leg naar joods gebruik een steentje op het monument ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Houd de site van Stadsdeel Zuid goed in de gaten voor alle andere herdenking-locaties!

 

OPEN JOODSE HUIZEN & HUIZEN VAN VERZET –  DIVERSE LOCATIES

Huizen van verzet

Beeld: Mascha Jansen

Op tientallen locaties delen getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. Je kunt bij de huizen langsgaan om te luisteren naar de aangrijpende verhalen, maar ook meepraten. Waarom herdenk jij? Wat is jouw ervaring met de Tweede Wereldoorlog? De locaties zijn ook op 5 mei nog te bezoeken.

 

ALS TWEE DRUPPELS WATER – CINNEMA RIALTO

Rialto

Beeld: Rialto

In cinema Rialto draait de film ‘Als twee druppels water’ (1963) van Fons Rademakers, over verzet en collaboratie. Deze realistische film is een unieke ervaring voor iedereen die iets meer wilt leren over de Tweede Wereldoorlog en vooral de rol van Nederland daarin. De film begint om 16.30 uur.

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> vervolg artikel <<

 

5 MEI

 

DE VRIJHEIDSMAALTIJDEN – DIVERSE LOCATIES

Bevrijdingsmaaltijd

Beeld: Mascha Jansen

Door heel Zuid worden op Bevrijdingsdag vrijheidsmaaltijden gehouden. Hier kun je een hapje eten en luisteren naar de verhalen uit de oorlog. Sommige maaltijden zijn heel uitgebreid, met daardoor ook veel ervaringen om naar te luisteren. Als je ook nog andere dingen wilt gaan doen, kun je ook bij een van de kleinere maaltijden aanschuiven. Houd de site van 4 en 5 mei in Amsterdam goed in de gaten voor alle locaties en tijden.

 

HET KINDERBEVRIJDINGSFESTIVAL – VONDELPARK

Kinderbevrijdingsfestival

Beeld: Kinderbevrijdingsfestival

Vrijheid vier je samen! Namelijk op 5 mei bij het Openluchttheater in het Vondelpark. Met oorlogsverhalen die verteld worden door ouderen uit de buurt en door jonge erfgoeddragers. Natuurlijk mogen uiteindelijk ook de voetjes van de vloer, tijdens de optredens van allerlei verschillende artiesten. Ook is er lekker eten en een aantal gezellige vrijheidsspelletjes, waarmee de kids de hele dag zoet zijn.

 

HISTORISCHE WANDELING RIVIERENBUURT – MAASSTRAAT

Deze wandeling neemt je mee langs verschillende plaatsen en gebouwen die een bijzonder en aangrijpend verhaal vertellen. Verhalen die de Rivierbuurt hebben getekend in tijden van oorlog, verzet en vervolging. Tijdens de wandeling vertellen verschillende sprekers een aangrijpend verhaal over die tijd en krijgt iedereen de kans om vragen te stellen. Voor deze wandeling moet je je wel eerst aanmelden.

 

BEVRIJDINGSDANS – MUSEUMPLEIN 

Victor Reinier

Beeld: Victor Reinier

Al dansend op straat Bevrijdingsdag vieren net als in de meidagen van 1945 toen de bevrijders Amsterdam binnenreden. Dat kan tijdens het Bevrijdingsdans Festival op het Museumplein. Het festival begint om 12.00 uur en gaat door tot 20.00 uur. Een heerlijk middagje dus op een van de mooiste pleinen van Zuid.

 

 

Tekst: Bas Beekman

Gedeeld

verder lezen

WEEKENDTIPS 16, 17, 18 AUGUSTUS

WEEKENDTIPS 16, 17, 18 AUGUSTUSGepubliceerd op: Binnen zitten treuren om het regenachtige weer zit er dit weekend niet in. Het aankomende weekend staat namelijk weer boordevol met leuke activiteiten en festivals. Trek je...

WEEKENDTIPS 9, 10, 11 AUGUSTUS

Films, muziek en lekker eten: er staat weer veel leuks op de agenda voor dit weekend! Zoals je van ons gewend bent, lichten wij weer een paar highlight in Amsterdam-Zuid voor je uit!

WEEKENDTIPS 16, 17, 18 AUGUSTUS

WEEKENDTIPS 16, 17, 18 AUGUSTUSGepubliceerd op: Binnen zitten treuren om het regenachtige weer zit er dit weekend niet in. Het aankomende weekend staat namelijk weer boordevol met leuke activiteiten en festivals. Trek je...

WEEKENDTIPS 9, 10, 11 AUGUSTUS

Films, muziek en lekker eten: er staat weer veel leuks op de agenda voor dit weekend! Zoals je van ons gewend bent, lichten wij weer een paar highlight in Amsterdam-Zuid voor je uit!