ZOMER IN ZUID MET DE KIDS: DE FAVORIETE PLEKKEN VAN AMY VAN OSCH

door | aug 25, 2022

Met het warme weer gaan wij, net zoals de meeste gezinnen, op zoek naar zon, zee (of eigenlijk water!) en strand. We rijden dan vaak naar Bloemendaal, Zandvoort of Noordwijk, maar wist je dat je voor wat fun-in-the-sun met kinderen niet altijd de stad uit hoeft? Ik neem jullie graag mee naar mijn favoriete (kindvriendelijke) plekken in Amsterdam-Zuid en het lijkt me leuk om te beginnen met een aantal plekken uit mijn eigen buurt; de Rivierenbuurt.

Amy van Osch
Koter & Co

Koter & Co
Scheldestraat 55-57

Wanneer ik langs Koter & Co loop, moét ik altijd even naar binnen om te kijken! Eigenaresses Anja & Jacqueline zijn (net als ik) altijd op zoek naar de nieuwste, leukste en handigste spullen voor kinderen en dat is terug te zien in hun collectie. Ik ben weg van alle kleding van het Franse merk Petit Bateau en de leren schoentjes van het merk Donsje Amsterdam. Ook de Babyzen YOYO² kinderwagen is een echte musthave wanneer je binnen (of buiten) de stad met kinderen op stap bent. Deze keer kijken we vooral naar leuke dingen om mee te nemen richting het Beatrixpark en het worden uiteindelijk zwembandjes van Swim Essentials en een speeltje voor in het zand. Natuurlijk kun je bovengenoemde producten ook elders kopen, maar wat Koter & Co speciaal maakt is hun jarenlange ervaring (al meer dan twintig jaar!) met alles wat met baby’s en kinderen te maken heeft én het stukje persoonlijke aandacht en advies dat Anja en Jacqueline hun klanten geven. Koter & Co heeft momenteel zomersale met 50% korting op de zomercollectie (ook op alle schattige schoentjes van mijn favoriete merk Donsje Amsterdam), dus mocht je toevallig in de buurt zijn dan is het zeker de moeite waard om even te stoppen.

Strandzuid
Europaplein 22

Voorheen kende ik Strandzuid (zoals de meesten) met name van de gezellige borrels en evenementen, maar sinds ik moeder ben is het één van mijn favoriete go-to spots met mooi weer. Strandzuid opent elke dag om 11.00 uur zijn deuren en wanneer je met warm weer op een van de luxe strandbedjes wilt doorbrengen, is het aan te raden om op tijd te komen. Ik kies een mooi plekje met twee bedjes en een rieten parasol voor Vincent (mijn zoontje), zodat hij in de schaduw kan spelen en een middagslaapje kan doen. Bestellen kan bij de bediening of gemakkelijk en snel met de QR-code op tafel. Strandzuid heeft voor een dagje strand een uitgebreide lunch- en borrelkaart met een hoop gezonde en lekkere keuzes. Mijn favoriet is de Classic Strandzuid Caesar en Vincent is gek op de poffertjes die hier worden geserveerd met verse aardbeien. Na de lunch valt Vincent in slaap op zijn strandbedje en geniet ik van een heerlijke huisgemaakte ijskoffie met karamelsiroop. Met name in de zomervakantie zie je veel ouders met kinderen bij Strandzuid, dus het is ook zeker een plek om te socializen. Mocht je met de auto naar Strandzuid komen dan kun je het beste voor € 11,- een dagkaart (voor parkeergarage RAI Amsterdam) bij de bediening kopen.

Strand Zuid
Amy

Pierenbad Beatrixpark

Wanneer we (na een middag Strandzuid) op zoek zijn naar wat verkoeling in de buurt gaan we meestal naar het pierenbad in het Beatrixpark. Het pierenbad is in 1960 ontworpen door de welbekende architecte en stedenbouwkundige Ko Mulder.

Aan de rand van het pierenbad staat een bronzen beeld van de Amsterdamse beeldhouwer Leo Braat. Het beeld lijkt op een zeemeermin die een waterspuwende schelp vasthoudt met twee grote vissen aan haar zijde. Vincent en de andere kinderen vinden het erg leuk om met het water dat uit de schelp komt te spelen en op het beeld te klimmen. Verder liggen er grote ronde stenen in het water waarover de oudere kinderen van de ene naar de andere kant van het pierenbad lopen.

Terwijl de kids zich vermaken in het water kunnen de ouders vanaf een van de bankjes rondom het pierenbad toekijken. Bij BEA – de park kiosk in het Beatrixpark – kun je diverse lokale hapjes en drankjes kopen. Ik lust aan het einde van de middag wel een Bosti (tosti met kaas en groente). Wanneer je onverwachts een (extra) zwemluier of zonnebrand nodig hebt, dan kun je dit voor een kleine prijs aanschaffen. De gratis openbare toiletten vind je achter de park kiosk.

Advertentie

Speeltuin Beatrixpark

Naast het pierenbad ligt de speeltuin. De speeltuin in het Beatrixpark is een van de eerste speeltuinen waar we met Vincent komen sinds hij kan lopen (en zich ervan bewust is dat je geen zand in je mond moet stoppen).

In de speeltuin is een grote zandbak met zandtafel, graafmachine en speelhuis schip. Verder staan er verschillende houten speeltoestellen, waaronder twee speeltorens met glijbanen en een grote schommel, in de speeltuin. Vincents favorieten zijn de kleine glijbaan en draaiende mannetjes.

De speeltuin is een echte familieplek en je komt er gezinnen in allerlei verschillende samenstellingen uit verschillende culturen tegen. Na een wandeling door het Beatrixpark eindigen we vaak bij de speeltuin, want we kunnen deze natuurlijk niet voorbijlopen zonder dat Vincent tenminste één (of twee of drie) keer van zijn favoriete glijbaan is geweest.

Speeltuin
Pisa Ijs

Pisa IJs
Scheldeplein 22

Wie kent het romige ijs niet? Pisa ijs bestaat al sinds 1935 en heeft een ruim assortiment (meer dan 50 smaken!) aan ambachtelijk Italiaans ijs. Je herkent Pisa ijs waarschijnlijk van de lange rij die gedurende het hoogseizoen negen van de tien keer voor de ijssalon staat. Begin dit jaar was Pisa ijs tijdelijk gesloten vanwege een verbouwing, maar sinds de heropening zijn wij weer vaste klant en sluiten we een zomerse dag dan ook graag af met een ijsje van Pisa. Mijn favoriete smaken zijn Italiaanse Vanille, Panna Cotta en Tiramisu. Vincents vindt alle smaken lekker, maar ik kies vaak vanille voor hem aangezien het ijs bij warme temperaturen natuurlijk snel smelt en het meestal niet lukt om zonder knoeien op te eten ;-).

 

De Mirandabad
De Mirandalaan 9

Het is een stukje verder dan de eerdergenoemde plekken, maar met tropische temperaturen is het buitenbad van De Mirandabad bij uitstek onze eerste keus!

Van 09.30 tot 12.00 uur is er speciaal voor gezinnen ‘Familiezwemmen’ en is het over het algemeen nog rustig in het zwembad. Het buitenbad heeft een grote waterspeeltuin (diepte 20 cm) met in het midden een groot schip met twee glijbanen. Verder staan er verschillende speeltoestellen rondom het schip. Vincents is dol op de kleine glijbaan van het schip en de waterspuwende schildpadden! Achter de waterspeeltuin ligt het peuterbad (diepte 22 cm). Ook het peuterbad heeft diverse water sproeiende speeltoestellen en er staan twee glijbanen, waaronder Vincent’s favoriet: de vuurtoren glijbaan, in het water Bij de kiosk verkopen ze behalve de standaard snacks ook gezonde snacks zoals snoepfruit en groentechips. Om met warm weer direct door te kunnen lopen en niet in de rij te hoeven staan kun je het beste vooraf je kaartje online kopen. De entree is € 5,95 per persoon en kinderen onder de drie jaar krijgen gratis toegang.

 

Tekst & Beeld: Amy van Osch

Pierenbad