ZO BRENGT BEAU VAN ERVEN DORENS DE ZOMER DOOR

door | jul 5, 2022

Soms vraag je je af of iedereen dezelfde 24 uur in een dag heeft. Beau verspilt in ieder geval geen minuut en doet alles wat hij leuk vindt! Van boeken schrijven en presenteren tot zijn eigen talkshow hosten en in de grachten springen voor het goede doel. Wij zijn benieuwd wat deze zomer voor hem in petto heeft.

“Ik ben een soort Rupsje Nooitgenoeg die altijd alles leuk vindt.”

We spreken hem in de prachtige tuinen van het Rijksmuseum, waar hij naar eigen zeggen te weinig komt. Ondanks zijn overvolle agenda – op het moment dat we hem spreken, draait hij nog twee weken zijn gelijknamige talkshow op RTL4 – is Beau een positieve verschijning. Al knaagt het legenestsyndroom wel een beetje aan deze familieman…

Beau van Erven Dorens
Beau van Erven Dorens

Hoe kom jij deze zomer door?

“Ik ben een sucker voor mijn gezin en we hebben nu écht een keer daadkrachtig besloten om met z’n allen naar Suriname te gaan. Daar willen we al jaren naartoe en ik vind het ‘t allerleukst dat we met z’n zessen gaan. Suriname staat eigenlijk al tien jaar op de bucketlist, maar er kwam telkens iets tussen en het is alleen maar leuk als iedereen meegaat. Dus nu gaan we het doen! Ik heb vier zoons en ik zit wel een beetje in het empty nest syndrom. Ik heb twee jongens die aan het studeren zijn – eentje in Groningen en een in Amsterdam – dus die komen steeds minder thuis natuurlijk. Dat herken ik nog wel van vroeger; dan doe je de deur achter je dicht en het enige waar je mee bezig bent is leven. Zo moet het ook. Ik heb er nog eentje thuis, die is zestien en daar heb ik vanmorgen nog een bakje koffie mee gedaan, heel gezellig. Hij is tien centimeter langer dan ik, maar knuffelt me nog graag. En ik heb er nog eentje van achttien en die heeft zijn tussenjaar. Hij heeft vijfeneenhalve maand ski-les gegeven. Dat is superleuk en vind ik een hele goede zaak, maar dan mis ik hem ook enorm. Dus ik ga er echt van genieten om straks weer met z’n allen op pad te zijn.”

 

 

Op het moment van dit interview ben je nog volop met je talkshow bezig, hoe houd jij al die ballen tegelijkertijd in de lucht?

“Ik ben een soort Rupsje Nooitgenoeg en daar moet ik deze zomer echt over na gaan denken. Ik vind namelijk alles leuk om te doen. Ik heb nu bijvoorbeeld een klein rolletje in de dramaserie ‘Hockeyvaders’. Dan sta ik twee weken lang iedere dag om zes uur ’s ochtends op om te filmen, ben ik ’s middags thuis en ’s avonds ga ik naar de talkshow waarna ik om half één ’s nachts pas weer thuiskom. Dat gaat gewoon niet. Sommige mensen hebben een heel evenwichtig leven, maar mijn baan is gewoon niet zo. Ik moet van november tot en met juni beuken en dan stort ik helemaal in. Na drie à vier dagen ben ik alweer helemaal tevreden en denk ik; wat gaan we nu weer doen? Gaan we een boek schrijven of gaan we iets anders doen?”

Waar vind je met zo’n druk leven een beetje ontspanning in?

“Mijn midlifecrisis-sport is kitesurfen. Dat vind ik het allerleukste wat er is en dat doe ik heel graag. Dan kun je even nergens anders aan denken en echt je hoofd leegmaken. Wat ik ook heel leuk vind is om samen met mijn oude moedertje – zij is 87 jaar – naar de markt te gaan. Dan gaan we lekker een beetje shoppen of koffiedrinken; genieten van Amsterdam, dan ben ik helemaal tevreden. Maar ik ben echt een nieuwsgierig mens, dus ik doe van alles: een beetje rennen en zwemmen. Alles wat met water te maken heeft, vind ik mooi: zeilen, surfen, duiken. Ik wil niets liever dan de hele dag in het water liggen.”

 

Deze zomer duik je ook weer het water in…

“Ik heb vroeger in Amsterdam gestudeerd en na een dronken avond sprong ik altijd de gracht in om vervolgens naar huis te zwemmen. En nog steeds; als ik de kans krijg dan spring ik van de Magere Brug – dat is mijn favoriete brug. Alle keren dat ik een boek heb geschreven, ging ik het dopen in de gracht. Dan stopte ik het boek in een plastic zak met een baksteen erin en dook ik van die brug af om het daar achter te laten. Dus er liggen allemaal boeken van mij op de bodem van de Amstel, haha. Toen ik op een gegeven moment van de Amsterdam City Swim hoorde – 28 augustus is de tiende editie – heb ik me meteen opgegeven. Ik was destijds de derde die zich opgaf om twee kilometer door de Amsterdamse grachten te zwemmen voor het goede doel.”

Dat past dus perfect bij jou…

“Ja, we zwemmen met honderden mensen tegen de dodelijke spierziekte ALS. Indertijd had ik nog nooit van de ziekte gehoord, totdat ik in contact kwam met de organisatie. Het hele verhaal erachter is zo boeiend! Een stel vrienden hebben de City Swim opgezet om hun vriend die aan ALS leed te eren en iets goeds te doen voor ALS-patiënten. Sindsdien ben ik ambassadeur, onder andere samen met Natasja en René Froger. Dus toen kreeg ik de kans om te gaan zwemmen, wat ik altijd al deed, maar dan voor het goede doel. Dan sta je met ongeveer 1700 man op een ponton met Maarten van der Weijden – één van mijn grootste helden in Nederland – en Pieter van den Hoogenband aan mijn zijde. Vervolgens ga je samen het water in en dan voelt het alsof je met Marco van Basten en Ruud Gullit aan het voetballen bent. 

 

 

 

Beau van Erven Dorens

Dat is zo gaaf! Langs de kant stonden duizenden mensen, waaronder de gezinnen van patiënten. En dan voelt iedereen hetzelfde: er zijn heel veel mensen met hen bezig. Uiteindelijk gaat het toch om de aandacht die de mensen krijgen en het respect voor de lijdensweg die ze afleggen, niet alleen de patiënten maar ook de hele omgeving. Ik heb ook gezwommen met mensen die nog niet zover zijn in de ziekteweg. Het is prachtig om te zien hoe een ALS-patiënt de finish haalt.

 

Wat gaaf! Heb je altijd een bepaalde drang gevoeld om je in te zetten voor goede doelen?

“Als BN’er heb je – hoe ongelooflijk plat het ook klinkt – de kans om heel veel mensen te bereiken en ik voel daar ook wel een verantwoordelijkheid voor. Ik heb ook een tijd programma’s gemaakt die over de zorg gingen, dan kwam ik bij een brandwondencentrum terecht en dan ging ik daar iets voor doen; van alles wat. Maar de Amsterdam City Swim ben ik eigenlijk het langste aan verbonden, ook omdat het zo goed bij mij past.”

 

 

 

Wil jij ook jouw steentje bijdragen en de Amsterdamse grachten trotseren? Meld je dan snel aan en zwem samen met Beau tegen de dodelijke spierziekte ALS. Het volledige interview met Beau lees je deze maand in Zie Oud Zuid Magazine!

 

 

 

 

Tekst: Roos Bijen

Fotografie: Ashkan Mortezapour