Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

WHAT DOESN’T KILL YOU MAKES YOU STRONGER

HET OLYMPISCH STADION

Gepubliceerd op: 28 december 2020

Soms kan er uit een lastige tijd ook onverwacht iets moois voortkomen. En daar is het Olympisch Stadion het bewijs van! Na een spannende periode eind jaren negentig, werd vlak voor de geplande sloop van het gebouw, de status ‘rijksmonument’ toegekend. In korte tijd werd het stadion daarna gerenoveerd. Nu maken jaarlijks miljoenen bezoekers gebruik van het Olympisch Stadion. Momenteel verkeert het stadion natuurlijk wéér even in een crisis. De coronamaatregelen dwingen iedereen massaal thuis te blijven en het stadion kan niet worden gebruikt zoals gewenst. Dat is vervelend, maar het geeft ook de tijd om tot bezinning te komen. Zoals dat destijds ook gebeurde. Samen duiken we vandaag in het verhaal van het Olympisch Stadion.

  

NIET GROOT GENOEG

Beeld: RCE

In 1928 was Nederland voor het eerst én voor het laatst gastheer voor de Olympische spelen. Om wedstrijden te kunnen laten plaatsvinden werd het Olympisch stadion gebouwd. Na afloop van de spelen bleef het stadion een belangrijk gebouw in Amsterdam. Het werd tien jaar later zelfs uitgebreid met een tweede ring: een betonnen constructie die helaas een stuk minder in de smaak viel dan het bakstenen gebouw in oorspronkelijke vorm. Daar ging het al een beetje mis. Vervolgens werd het stadion vooral gebruikt voor wedstrijden van Ajax. Dit waren vaak drukbezochte wedstrijden en eigenlijk was het stadion daarvoor nét niet groot genoeg.

 

PISBAK VAN ROFFEL

Met de jaren kwam jammer genoeg ook het verval. Het Olympisch Stadion werd steeds minder gebruikt en raakte verouderd. Het stadion, en ook de buurt eromheen, stonden bekend als een plek waar je beter niet moest komen. Door Amsterdammers werd het stadion ook wel ‘de pisbak van Roffel’ genoemd, naar de naam van de directeur. In de plaatselijke politiek ontstond discussie over de onzekere toekomst van het eens zo mooie stadion.

In de jaren tachtig ontstond vervolgens het idee om in Amsterdam de Johan Cruijff Arena te bouwen. Die zou namelijk, in tegenstelling tot het Olympisch Stadion, wél groot genoeg zijn om alle toeschouwers in te huisvesten. En als Ajax voortaan daar zijn wedstrijden zou spelen, zou dat betekenen dat een van de grote klanten van het Olympisch Stadion zou wegvallen.

 

NIEMAND KEEK MEER NAAR HET OLYMPISCH STADION OM

Beeld: Wikipedia

Het idee voor een nieuw stadion, de Johan Cruijff Arena, ontstond door de ambities van burgemeester Ed van Thijn. De burgemeester wilde graag de Olympische Spelen van 1992 binnenhalen en hoopte dat met de bouw van een nieuw stadion mogelijk te maken. Helaas mislukten die plannen. De Arena? Die kwam er wel! Er werd voorspeld dat met de komst van de gloednieuwe Johan Cruijff Arena niemand meer zou omkijken naar het bouwvallige Olympisch Stadion.

 

1250 NIEUWE HUIZEN

Het Olympisch Stadion stond er dus al niet zo goed voor, toen PvdA-raadslid Rita Weeda in 1985 een motie indiende om het stadion zo snel mogelijk te slopen. Nog vóórdat de Arena klaar was. Op de plek van het Olympisch Stadion konden namelijk maar liefst 1250 huizen gebouw worden: en daar was veel vraag naar!

In 1992 werd het besluit genomen: de Arena zou gebouwd worden en daarmee werd de sloop van het Olympisch stadion definitief gemaakt. Het enige dat zou overblijven van het stadion, was de grote marathontoren.

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> vervolg artikel <<

 

SAMEN STA JE STERK

Hoe liep het dan af? Wil je misschien wel weten. Directeur Otto Roffel, president-commissaris Bram Mulder en commissaris Piet Kranenberg zagen het besluit dat gemaakt was als een grote vergissing. Met z’n drieën begonnen ze een strijd om het stadion te redden. De mannen overstelpten de gemeente met alternatieve plannen. Naast die alternatieve plannen wilden de drie mannen dat het stadion een monumentenstatus zou krijgen.

 

MONUMENTENSTATUS

Beeld: Wikipedia

De monumentenstatus, die kwam er! Minister Hedy D’Ancona zag de monumentale waarde van het stadion en besloot het als rijksmonument te verklaren. Dat was een hele opluchting! Helemaal gered was het stadion daarmee echter nog niet. Het monument moest namelijk wel een beetje levensvatbaar zijn. De drie mannen hadden vier jaar de tijd om een realistisch plan te presenteren. Ze gingen aan de slag.

 

EEN GOED PLAN

Beeld: Olympisch Stadion

In de zomer van 1996 lag er uiteindelijk een realistisch plan op tafel. Het stadion zou voor 24 miljoen euro worden gerenoveerd. Wel was er wéér een voorwaarde die de zaak opnieuw een beetje onzeker maakte. Er moest namelijk vijf miljoen verzameld worden om aan te tonen dat er voldoende draagvlak was voor het behoud van het stadion. Om dat geld bij elkaar te krijgen, begon Kranenberg de campagne “Draag een steentje bij voor het olympisch stadion”. Het publiek kon voor tien euro een steen kopen óf voor 240 euro een stoeltje. Meer dan 20.000 mensen uit het hele land droegen wat bij en in december 1996 kon Kranenberg laten zien dat het gelukt was. Het moment was eindelijk daar: de politiek kon niets anders meer doen dan besluiten dat het Olympisch Stadion moest worden gerenoveerd. Een jaar later gaf staatssecretaris Erica Terpstra het startschot voor de werkzaamheden. Bij de renovatie werd het stadion enorm aangepakt. De buitenring uit 1938 waar veel Amsterdammers niet zo van gecharmeerd waren, werd weggehaald. Daardoor was het bakstenen stadion weer in originele staat te bewonderen. Op 13 mei 2000 kon Willem-Alexander het eindelijk het volledig opgeknapte stadion openen.

 

TIJD VOOR BEZINNING

Nu, december 2020, kunnen er helaas even geen evenementen plaats vinden in het Olympisch Stadion. Dus is het tijd voor bezinning! De geschiedenis heeft ons geleerd dat daar ook onverwacht veel mooie dingen uit voort kunnen komen. Eind jaren negentig waren er plannen om het stadion te slopen. Na een spannende periode werd gelukkig de status ‘rijksmonument’ aan het stadion toegekend en daarna werd het stadion in korte tijd gerenoveerd. Dus wie weet, wat er uit deze huidige crisis allemaal voor moois voortkomt…

 

Gedeeld

verder lezen