WAT DRINKEN WE ERBIJ?

Gepubliceerd op: 12 december 2022

sommelier

 

Wat is een feestmaal zonder een goed glas wijn? De zoektocht naar een feestelijke, bijpassende wijn kan soms knap lastig zijn, helemaal als je een wijnkenner in dop bent. Daarom hebben wij de hulp van SVH Wijnmeester Noël Vanwittenbergh ingeschakeld. Deze man ademt niet alleen wijn, het stroomt zelfs door zijn aderen. Als Honorary Gastronomy Sommelier, hoofdsommelier, van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu serveert hij avond aan avond de meest exclusieve wijnen. Kortom, bij hem zijn we in goede handen. Waar we ook in goede handen zijn, is bij Suzanne. Als zesde generatie bestiert zij één van de oudste wijnwinkels van Amsterdam-Zuid: B.J. De Logie.

 

diebolt

 

CHAMPAGNE BLANC DE BLANCS
DIEBOLT-VALLOIS € 46,50

 

Champagne, je staat ermee op, schenkt ‘m bij de middagborrel of ontvangt er ‘s avonds je gasten mee. Met deze feestelijke bubbel, die enkel uit de Grand Cru wijngaarden Cramant, Chouilly en Le Mesnil sur Oger komt, zit je sowieso goed. Het is een erg aangename champagne om te combineren met een amuse. Een lichtgegrilde coquille met Beluga-kaviaar wel te verstaan. “In de neus ruik je nectar, bloemen, kweepeer en licht aardse tonen. De aanzet is fijn, de subtiele mousse verleidelijk. Ik proef veel complexiteit, elegantie, een beetje perzik en het exotische van groen fruit. Een aangenaam bittertje van limoen zest en een lichte impressie van walnoot. Goed gebalanceerd en elegant door de chardonnaydruif!”, aldus Noël.

 

 

BOURGOGNE BLANC
DOMAINE MOREAU 2020 € 36

 

Voor een volgende gang kun je kiezen voor de heerlijke Bourgogne uit 2020, de wijn die Suzanne’s vader thuis standaard in de kast had staan en daarom bekendstaat als zijn ‘huiswijn’. Noël keurt hem goed: “De jonge wijn heeft een mooie concentratie, crèmige structuur en je proeft tonen van exotisch fruit.” ‘Yuzu’, roept Noël, en hij maakt een aantekening in zijn schrift. “Dat is een Japanse citrusvrucht en die komt subtiel terug. Een wat ingetogen bouquet van perzik met een hint van limoen en shisoblad wordt vervolgd in het mondgevoel. Een zachte, fijne zuurgraad naar licht waaierende smaakimpressies van wit steenfruit. De finale is een tikje mineralig en sluit perfect aan bij zeevruchten met mousselinesaus of een carpaccio van fazant met veenbessen.”

 

 

BAROLO
AZIENDA AGRICOLA GIANFRANCO
ALESSANDRIA 2018 € 39,50

 

Voor de rode wijn mogen we, niet geheel zonder risico, de eeuwenoude wijnkelder betreden. “Ik ben een mannetje van de Bordeaux, maar ik ga nu voor de Barolo”, vertelt de wijnmeester. “Het is een Italiaanse wijn waar je bij wilt eten. Ik denk gelijk aan runderstoof, aangemaakt met rode wijn en uitjes, en een lekkere aardappelpuree met lekker veel eigeel.” “Of een pasta met paddestoelen en truffel!”, vult Suzanne hem aan. “Inderdaad Suzanne, van die fijne flinterdunne gemarmerde funghi’s, lekkere pastaslierten en een saus van boter, nootmuskaat en truffel… We proeven hier een sappig beginnende rode wijn met kersen en granaatappel, omfloerst met walnoot en kastanje bitters en een overweldigende fijne, mineralige afdronk. Proeft u het al?”

 

 

 

Tekst & Fotografie: Roos Bijen

 

Gedeeld