TIPS VOOR EEN DUURZAME KLEDINGKAST
Na tien jaar lang wekelijks meerdere fast fashion pakketjes op de mat te krijgen en Marktplaats als doorgeefluik te gebruiken voor een continu wisselende garderobe, was Sara Dubbeldam er helemaal klaar mee. Ze gooide radicaal het roer om: alleen nog maar eerlijke en duurzame kleding. Op haar platform When Sara Smiles deelt ze haar kritische blik op de mode-industrie en praktische tips voor duurzame keuzes met als doel om anderen te inspireren om bewuster te consumeren, zonder in te leveren op stijl en fun.
Waar let jij zelf op bij het kopen van kleding?
“Ik vind eerlijke arbeidsomstandigheden super belangrijk, dus daar let ik het meest op. Ook koop ik zoveel mogelijk natuurlijke en monomaterialen (100% van iets en daarmee geschikt voor recycling). Ik probeer synthetische stoffen zoveel mogelijk te vermijden. Verder vind ik kwaliteit erg belangrijk, en of iets echt mijn stijl is. Het is zo verleidelijk om Instagram trends je koopgedrag te laten bepalen als je niet uitkijkt. Daarnaast let ik enorm op transparantie: is het merk open over z’n productieproces en duurzame stappen? Ik support het liefst kleine idealistische merkjes waarbij ik zeker weet dat het met een goedhart is ontworpen en gemaakt.”


Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet elk seizoen van garderobe wisselt, maar toch genoeg afwisseling hebt?
“Het is fijn om aan het begin van een seizoen eenuurtje uit te trekken om goed door je kleding te gaan en met elk kledingstuk outfit combinaties te maken voor minstens vier verschillende gelegenheden. Deze oefening maakt je bewust van wat je hebt, test de veelzijdigheid van elk item en stimuleert je creativiteit en tevredenheidsgevoel. Nog een fijne tip: maak een mapje op je telefoon waarin je foto’s van lievelingsoutfits of fijne combinaties bewaart. Dan kun je daar altijd op terugvallen als je een ‘ik heb niks om aan te trekken’ moment hebt. Doe ik zelf ook! Sowieso is het goed om eens grondig door je kast heen te gaan en per categorie te kijken wat je echt nog nodig hebt. Maak hier een wishlist van (wees kritisch!) en probeer je hier aan te houden. Pas als je je bewust bent van wat je hebt en wat je wilt, kun je constructief aan een duurzamere garderobe bouwen.”
Wat zijn jouw tips voor tijdloze items?
“Hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar wat tijdloze kleding voor jóu betekent. Het is een misconceptie dat een duurzame stijl altijd minimalistisch moet zijn. Een opvallend item dat een ander maar kort zou dragen, kan voor jou een perfecte basic zijn die je jarenlang met liefde draagt. Om erachter te komen of iets tijdloos genoeg is, kun je jezelf wat vragen stellen voor een nieuwe aankoop. Houd de ’30 wears rule’ in je achterhoofd en stel jezelf altijd de vraag: ‘Ga ik dit minimaal dertig keer dragen?’. Maar ook of je dit over vijf jaar nog met trots zou dragen. En als het mogelijk is: geef jezelf de tijd voordat je iets koopt. Koop het pas na een tijdje (bijvoorbeeld een maand), zodat je in de tussentijd kunt bedenken of je het item écht wilt, of dat het een opwelling was. Dat laatste gebeurt namelijk heel vaak.”
Waar scoor jij je tweedehands parels?


Waar let jij op bij het kopen van tweedehands items?
“Werk zoveel mogelijk vanuit je wishlist (al mag je je ook best laten verrassen). Als je op een gegeven moment je adresjes weet, kun je gerichter zoeken. Kijk niet alleen naar wat er in je zicht hangt, maar let ook op de hoeken van de winkel: vintage stores zijn vaak helemaal volgepropt en juist waar niemand kijkt, liggen de mooiste schatten. Bij vintage kleding let ik niet op de maat, want door de tijd heen en ook in verschillende landen kan deze enorm verschillen. Zoek op gevoel, pas altijd (heel belangrijk!) en kijk hoe het op jouw lichaam valt. Onderzoek altijd het kledingstuk op eventuele beschadigingen, haaltjes en of alle knopen er nog aan zitten. Zonde als je daar pas thuis achter komt; en als iets beschadigd is, wordt er vaak iets aan de prijs gedaan. Heb je een fantastisch item gevonden, maar zit het niet perfect? Go for it, en neem het mee naar je kleermaker!”
Hoe kun je kleding een tweede leven geven?
“Ik ben groot fan van kledingruils, want het is gratis, gezellig en je wordt er creatiever van. Sommigen worden georganiseerd (Fashion For Good organiseert hele leuke in Amsterdam, aan het Rokin), maar je kunt er ook zelf één voor vrienden organiseren. Iedereen neemt een paar items mee, hapje en drankje erbij en je kunt shoppen in elkaars kast. Ik zet mooie items vaak op Vinted of ik breng het naar de kringloop. Dan weet je dat het ook echt lokaal een nieuw leven krijgt. Items die niet meer goed zijn, doneer ik in de kledingbak voor recycling.”
Heb je ook tips voor kinderkleding? Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je niet bergen aan kleding hebt waar kids snel uitgroeien?
