IN GESPREK MET ROBBERT RODENBURG

door | okt 12, 2022

De jonge, getalenteerde Robbert Rodenburg (24) is niet meer weg te denken uit de mediawereld. Hij speelde in de series Brugklas en SpangaS, presenteerde diverse kinderprogramma’s en won vorig jaar Expeditie Robinson. Met zijn online serie Open Kaart trekt hij honderdduizenden – soms zelf meer dan een miljoen – kijkers naar zijn YouTube-kanaal en weet hij bekende Nederlanders als Sylvie Meis, Paul de Leeuw en Rose Bertram het achterste van hun tong te laten zien. Tijd om hem eens aan de tand te voelen! 

In het Conservatorium Hotel – de plek waar hij zijn programma opneemt – spreken we de nuchtere Robbert over zijn doelen, dromen en successen.

 

Robbert Rodenburg
Robbert Rodenburg

Je bent al op jonge leeftijd doorgebroken. Hoe is het voor jou allemaal begonnen?

“Ik wilde als kind altijd al acteren en daar was ik heel erg op gefocust. Ik heb toen in een aantal kinderseries gespeeld en op mijn zestiende ging ik naar Faaam: de film- en acteeropleiding in Amsterdam. Dat heb
ik twee jaar gedaan, maar ik vind het schoolsysteem heel moeilijk – dat had ik op de middelbare ook al
– waardoor ik besloot om ermee te stoppen. Ik werd heel actief op Instagram, wat destijds heel erg in opkomst was, en ontwikkelde een groot bereik. Ik was eigenlijk één jaar een beetje zoekende: ik wist heel goed wat ik wilde, maar even niet zo goed hoe. Tot
ik op mijn negentiende werd gecast voor SpangaS. Vanaf dat moment kwam van het één het ander en ging het balletje rollen. Op een gegeven moment werd ik gevraagd door KRO of ik kinderprogramma’s wilde presenteren. Toen merkte ik dat ik interviewen zó leuk vond, dat ik in een flow terechtkwam en ik me daar steeds meer op ben gaan focussen. Dat wil niet zeggen dat ik acteren niet meer leuk vind, maar idealiter doe ik een combinatie van beide.”

 

Je bent genomineerd voor de Televizier-Ster Talent en met Open Kaart voor de Televizier-Ster Online- Videoserie 2022. Wat is het succes achter de serie?

“Ik denk dat mijn gasten daar een heel groot onderdeel van zijn. Open Kaart is een heel openhartig gesprek met een BN’er. Iedereen die ermee instemt weet ook dat ze hun kaarten gaan blootleggen. Dus alle mensen die ‘ja’ hebben gezegd op het format zijn een groot onderdeel van het succes. Zonder hen had ik het nooit kunnen maken
en het bereik kunnen hebben wat ik vandaag de dag heb. Daarnaast probeer ik het altijd met heel veel respect te doen, dus als gasten aangeven dat ze het ergens niet over willen hebben of iets eruit willen knippen, dan luister ik daarnaar. Ik wil dat de gast heel blij is en dat ze het met trots kunnen delen. Dat is altijd mijn grootste doel.”

 

Je bent genomineerd voor de Televizier-Ster Talent en met Open Kaart voor de Televizier-Ster Online- Videoserie 2022. Wat is het succes achter de serie?

“Ik denk dat mijn gasten daar een heel groot onderdeel van zijn. Open Kaart is een heel openhartig gesprek met een BN’er. Iedereen die ermee instemt weet ook dat ze hun kaarten gaan blootleggen. Dus alle mensen die ‘ja’ hebben gezegd op het format zijn een groot onderdeel van het succes. Zonder hen had ik het nooit kunnen maken
en het bereik kunnen hebben wat ik vandaag de dag heb. Daarnaast probeer ik het altijd met heel veel respect te doen, dus als gasten aangeven dat ze het ergens niet over willen hebben of iets eruit willen knippen, dan luister ik daarnaar. Ik wil dat de gast heel blij is en dat ze het met trots kunnen delen. Dat is altijd mijn grootste doel.”

 

 

Je bent zelf ook erg openhartig over allerlei onderwerpen. Hoe ervaar je dat?

“Ik vind dat altijd wel echt ongemakkelijk. Ik praat gewoon niet zo graag over mezelf. Het wordt wel verwacht en dat is natuurlijk ook het format, maar het liefst koppel ik hem zo snel mogelijk terug naar de gast, haha. Ik denk wel dat als ik me kwetsbaar opstel of persoonlijke dingen deel, dat de ander zich ook comfortabeler voelt om zich ook open te stellen. Het is een vertrouwensband die je moet opbouwen tijdens zo’n gesprek. Dus ik vind het ook belangrijk om open te zijn en bepaalde thema’s aan de kaak te stellen.

Wat voor thema’s zijn dat?

“We hebben laatst Open Kast gemaakt, dat waren vier afleveringen gefocust op Pride en daar spreek ik me altijd heel erg over uit. Ik vind het sowieso heel belangrijk dat alle rechten gelijk zijn. Het feit dat je als homo pas sinds kort bloed kan doneren, vind ik echt te achterlijk voor woorden. Ook op het gebied van politiek vind ik het heel belangrijk dat mensen weten waar sommige partijen voor staan. Dus als er partijen zijn die jouw oom, zusje, vader of beste vriend(in) afkeuren om wie ze zijn, om hun geaardheid, dan wil ik mensen daar bewust van maken. Dat voelt een beetje als mijn taak.”

 

Robbert Rodenburg

Voel je een druk om keer op keer te presteren?

“Toen ik dit begon heb ik nooit interviewtrainingen gehad of cursussen gevolgd. Dit is voor mij ook een manier om te groeien en te leren. En natuurlijk wil je op het moment dat Sylvie Meis tegenover je zit echt geen fuck-ups maken en het zo goed mogelijk doen zodat mensen daarna zeggen dat ze het een goed interview vonden. Tuurlijk vind ik dat heel belangrijk, maar ik pretendeer ook niet dat ik dé interviewer van de eeuw ben. Ik probeer een vak te leren en ik maak ook genoeg fouten. Ik denk dat dat juist ook heel leerzaam is. Uiteraard streef ik ernaar dat elk seizoen beter wordt. Ik merk ook wel dat ik er steeds comfortabeler zit en ik denk dat dat er ook voor zorgt dat ik het gesprek nog beter kan voeren.”

 

Verder lezen over ons gesprek met Robbert Rodenburg? Het volledige interview is deze maand te lezen in het Zie Oud Zuid Magazine.

Tekst: Roos Bijen

Fotografie: Ashkan Mortezapour