ROB’S REISCOLUMN: DWARS DOOR MAROKKO VAN NOORD NAAR ZUID

12 nov 22

marokko

Rob's Reiscolumn

In de laatste twee weken van september heb ik een rondreis gemaakt door Marokko. Dit veelzijdige land heeft voor altijd mijn hart veroverd en ik vertel jullie graag waarom. Voordat ik naar Marokko ging wist ik natuurlijk al het één en ander over dit bijzondere land: de vriendelijke bewoners, het waanzinnig lekkere eten en de prachtige landschappen. Toch is het een wereld van verschil als je erover leest en het vervolgens zelf ervaart.

In elke stad zijn er nieuwe en leuke ontdekkingen. Het is niet in woorden te bevatten hoe het is om door de twaalfhonderd jaar oude middeleeuwse medina van Fez te struinen terwijl de geuren en kleuren je om de oren slaan. Of hoe het is om wakker te worden in de woestijn en de zon op te zien komen boven de uitgestrekte rode zandduinen. Hetzelfde geldt voor het overheerlijke eten en de vriendelijke inwoners. Marokko kun je pas écht ervaren als je in een gezellig lokaal restaurant een tajine, pastilla of couscous voor je neus hebt staan. Zodra de tajine geopend wordt loopt het water je in de mond. Met deze smakencombinaties zijn wij in Nederland helemaal niet bekend. Het is een perfecte balans tussen hartig en zoet, afgemaakt met een interessante kruidenmix die alle zintuigen prikkelt. Zo’n culinair hoogstandje kost gemiddeld tien euro. Met een verse jus d ’orange erbij komt het neer op twaalf euro, bizar toch? Men kan natuurlijk ook kiezen voor de luxere optie; met een fles Marokkaanse wijn. Deze is vaak wat prijziger maar zal vast en zeker positief verrassen.

 

Kortom, het land heeft een mooie mix van invloeden die het de perfecte tussenstop maakt tussen het Mediterrane Spanje en Sub-Sahara Afrika.

marokko