5X ZO HOUD JE JE PLANTEN WÉL IN LEVEN

door | okt 24, 2022

Ben je gek op planten, maar gaan ze iedere keer al na een paar maanden dood? Droom jij van een jungle in huis, maar wil het nog niet echt lukken? Nu de herfst is gearriveerd brengen we weer meer tijd door in huis. Natuurlijk willen we dan allemaal tegen mooie gezonde planten aankijken.

Met deze 5 tips houd jij jouw planten voortaan in leven én heb je binnen de kortste keren een groene oase in huis. Ook voor de gevorderde #plantmom of #plantdad komen deze tips van pas, want in de herfst en winter hebben jouw planten net even wat meer aandacht nodig.

 

go green
planten

3. KOOP DE JUISTE PLANTEN PASSEND BIJ JOUW HUIS

Gaan al jouw planten dood? Heb je het idee dat niets helpt, hoeveel liefde je je planten ook geeft? Misschien ligt het aan het soort planten dat je koopt. Je kunt een plant nog zo mooi vinden, maar niet elke plant doet het goed in jouw woonkamer. Denk na over de ruimte waar je de plant wilt neerzetten en koop een plant die goed past in deze ruimte. Zonde als je iedere keer weer nieuwe planten moet kopen, toch?

 

4. ZET PLANTEN BIJ ELKAAR

Zo boots je een beetje de natuur na. Ook daar staan planten natuurlijk vaak bij elkaar. Wanneer je planten in kleine groepjes bij elkaar zet verhoog je de luchtvochtigheid en hier worden jouw planten heel gelukkig van.

 

.

1. ZET PLANTEN OP DE JUISTE PLEK

Donkere dagen en de verwarming staat aan: niet de meest ideale omstandigheden voor jouw planten. Alle planten hebben licht nodig, maar de ene plant net een beetje meer dan de andere. Kijk naar wat jouw plant nodig heeft. En let op: verbouw niet elke maand je woonkamer. Planten houden er niet van om veel verplaatst te worden. Wel is het goed om je planten af en toe te draaien, want ze groeien naar het licht toe. Zo behouden ze hun mooie vorm.

2. NIET TEVEEL WATER

Voel eerst aan de aarde voordat je je plant water geeft. Is deze droog? Dan is het tijd voor wat water. Is de aarde nat? Sla dan een ronde over. Zo voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten. Veel kamerplanten komen uit de tropen en zijn daarom dol op een hoge luchtvochtigheid. Zet je plant niet te dicht bij de verwarming; dit zorgt voor een te droge lucht. Wat je vooral wel moet doen? Koop een plantenspuit en voorzie je tropische planten regelmatig van een douche.

 

 

 

planten
Advertentie
planten

5. GEEF LIEFDE

Zorg voor je planten. Kijk naar wat jouw plant nodig heeft. Verwijder dode of minder mooie bladeren (zo kan de plant energie steken in de rest van de bladeren), haal stof van de bladeren (zo vangen ze meer licht en trekken ze minder snel beestjes aan) of verpot je plant (doe dit in het voorjaar). Doe bovenstaande regelmatig en wissel het af. Natuurlijk in combinatie met de andere tips.

 

BONUSTIP

Heb je een tuin of balkon? Ook in de herfst kun je nog steeds genieten van mooie bloemen. Wanneer je de volgende keer naar het tuincentrum gaat, kijk dan eens bij najaarsbloeiers zoals de Japanse anemoon (deze is er in verschillende kleuren, bijvoorbeeld roze of wit) of paarse winterheide. Zo geniet je extra van de mooie herfstdagen.