Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

OP BIJLES BIJ TIM HOFMAN

Gepubliceerd op: 10 december 2018

Tim Hofman Brainboost

Hij zoekt de grenzen op met spraakmakende programma’s als Over Mijn Lijk en #BOOS, trekt jongeren naar de boekhandel met zijn dichtbundel Gedichten van de broer van Roos en motiveert generatiegenoten om te gaan stemmen met het initiatief De Stembus: Nederland kan niet om Tim Hofman heen. Maar wist je dat de presentator, dichter en journalist ook in Zuid het verschil maakt? Zijn huiswerkschool BrainBoost – bijles, maar dan beter – is net naar de Lairessestraat verhuisd. Tijd voor een kop koffie met Tim!

 

Je bent opgegroeid in Vlaardingen. Wilde je altijd al presenteren?

“Dat niet, maar ik wilde wel al vroeg schrijver worden. Toevallig las ik laatst een interview met mijn 19-jarige zelf terug waarin staat: ‘Ik wil een rijmbundel uitbrengen.’ Nou, dat heb ik gedaan natuurlijk! Ik zat wel altijd in een bandje en daarvoor: geen idee! Ik wilde vooral altijd dingen maken.”

 

Tim Hofman Brainboost

 

Toch ben je uiteindelijk bij de BNNVARA Academy terechtgekomen…

“Voor dit opleidingstraject voor een carrière in de media zijn elk jaar ongeveer 10.000 aanmeldingen, de laatste zes mogen blijven. Ik kwam gek genoeg steeds door iedere ronde heen. En dat terwijl ik nog geen minuut televisie had gemaakt! Ik weet ook niet hoe het kwam. Ik denk op basis van ideologie of visie, want ik had wel het idee van dit wil ik gaan doen. Kort daarna heb ik me uitgeschreven bij de universiteit, ben ik fulltime aan de slag gegaan en nooit meer opgehouden.”

 

Wat gebeurde er daarna?

“Ik ging al vrij snel naar Nederland 3 om Spuiten en Slikken en Je Zal Het Maar Hebben te presenteren. Maar sinds mijn deelname aan Wie Is De Mol is het allemaal nog veel harder gegaan. Helemaal als je dat programma wint. Dat was heel gaaf en leuk! Eén van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan zelfs. Toen ben ik begonnen met #BOOS en nu maak ik Over Mijn Lijk. Daar zijn momenteel de opnames voor.”

 

Met de #BOOS-documentatie over het kinderpardon ben je behoorlijk in de publiciteit geweest!

Terug Naar Je Eige Land is inderdaad helemaal ontploft. Er zijn nu 200.000 mensen die de petitie voor een beter kinderpardon hebben getekend. Ik weet niet of dat al eens eerder is voorgekomen in Nederland. Het is een complex vraagstuk binnen het immigratiedebat en daar kun je van alles van vinden natuurlijk. Daar neem ik ook geen standpunt over in, maar ik denk alleen dat je als staat 400 kinderen moet kunnen omarmen.”

 

Tim Hofman Brainboost

 

Richt je je bewust op deze jonge doelgroep?

“Ja, nu wel. Totdat ik er niet meer bij aansluit of iemand anders het van mij over moet gaan nemen. Maar het geven van een stem aan mijn generatie doe ik met mijn media heel veel. Ik spreek een leeftijdsgroep aan tussen de 15 en 35 en ik denk dat dat heel waardevol is. Soms met een politieke campagne, De Stembus bijvoorbeeld, om jonge mensen naar de stembus te krijgen en soms met #BOOS, maar ook met programma’s als Over Mijn Lijk of Je Zal Het Maar Hebben: programma’s met een verhaal.” 

 

En nu ook met huiswerkschool BrainBoost. Hoe ben je op het idee gekomen om BrainBoost te beginnen?

“Ik maakte #BOOS en merkte dat we hele zware dingen – bijvoorbeeld nu met het kinderpardon – behapbaar maken voor jongere mensen. Ik vroeg me af hoe we dit ook in het onderwijs zouden kunnen implementeren. Zo kwam ik in contact met Eva en Jasper, twee jonge docenten. We hadden dezelfde ideeën over hoe je kinderen wat extra’s kan geven als ze dat nodig hebben. En zo hebben we eigenlijk heel snel een huiswerkschool opgericht: BrainBoost. We zijn begonnen in Oud-West en onlangs verhuisd naar de Lairessestraat in Oud-Zuid.”

 

Een mooi initiatief. Welke visie hebben jullie voor BrainBoost?

“Met BrainBoost gaat het over jonge mensen en de ontwikkeling van de geest. Leerlingen komen naar BrainBoost om effectiever te leren leren en plannen, zodat ze meer tijd overhouden voor leuke dingen. Dat gaat veel verder dan het leren van je rijtjes Frans en het halen van je toets. We kijken naar hoe we kunnen zorgen dat jouw geest in optima forma werkt. Als het leren niet lukt, hoe komt dat dan? En als je niet binnen de passen loopt van het systeem, hoe kunnen we er dan voor zorgen dat je wel je school haalt? En als je eenmaal klaar bent met school, wat wil je dan worden? Deze inzichten zorgen ervoor dat de leerlingen zelfbewuster worden en daarmee groeit hun zelfvertrouwen. We hebben een eigen academy met verschillende cursussen: van acteren tot YouTube content maken. Ik geef ook cursussen presenteren en televisie maken en we werken samen met experts op deze gebieden.”

 

 

Waarom Oud-Zuid?

“We vonden dit alle drie een heel fijne buurt en zijn toen actief en fanatiek gaan zoeken. Als je naar buiten loopt, ziet het er gewoon mooi en goed uit. Ook voor jonge mensen is het belangrijk dat het een fijne omgeving is. Daar zitten we heel erg op. Kijk maar naar de inrichting. Het is hier licht, niet stoffig, niet schools en het heeft wat kleur. Je mag in en uit lopen en door het gebouw lopen als je wilt. De omgeving moet daarbij passen, daarom vonden we het hier heel prettig.”

 

Ben je zelf vaak in de buurt te vinden?

“Ja, tuurlijk! Ik kom hier vaak om te eten, je hebt veel goede eettentjes in de buurt.”

 

Waar kom je dan zoal?

“Haha! Heel slecht, maar ik weet dus nooit waar ik precies naartoe ga. Ik ga altijd met iemand mee. Ik krijg het niet voor elkaar om te onthouden waar ik dan precies zit, maar in De Pijp heb je veel leuke kroegen en terrassen waar ik graag kom. En ik zal hier nog wel veel vaker zijn, nu BrainBoost hier zit. Ik vind het een heel relaxte buurt!”

 

Je zoekt met je werk vaak de grenzen op. Dat levert je ook tegenslagen op, letterlijk en figuurlijk. Houdt dat je weleens tegen?

Nee, de laatste keer dat ik echt bang was kan ik me niet meer herinneren. Ik voel heus wel fysieke spanning, maar mentaal bang zijn heb ik uit mijn leven gebannen. Ik doe het gewoon. Zoals BrainBoost. Het geldt voor mijn werk voor televisie, internet of als schrijver, maar ook in relaties of vriendschappen. Als ik op mijn gezicht ga, zie ik het dan wel weer. Maar ik ga niet van tevoren denken: ‘Wat als…’ Dat vertel ik ook altijd als ik cursussen geef bij BrainBoost: Laat angst nooit je leidraad zijn. Daar kun je omheen denken.

 

 

Ondertussen zijn de feestdagen weer in aantocht. Ben jij een liefhebber van Kerst?

“Het verbaast je misschien, maar als scherpe maatschappelijke criticus vind ik Kerstmis toch wel heel erg leuk! Ik ben echt een familieman. Ik hecht daar veel waarde aan. Ik ben de oudste van vijf kinderen. Ik heb nog wat broers en tijdens die dagen eten we gezamenlijk lekker met jaren ’80 muziek aan. Ik doe niet echt aan bezinning tijdens de feestdagen. Dat doe ik eigenlijk de rest van de tijd al. Wel maak ik ieder jaar een lijstje waarin ik plannen aftik voor het nieuwe jaar en welke doelstellingen ik voor ogen heb.”

 

Heb je die doelstellingen voor dit jaar al bereikt?

“Voor dit jaar heb ik zeker een paar grote mijlpalen bereikt. Ik wilde Over Mijn Lijk heel graag maken. We zijn afgelopen zomer begonnen en het is waarschijnlijk najaar 2019 op tv te zien. En ik wilde BrainBoost goed uitrollen. Verder ben ik gestart met het schrijven van twee nieuwe boeken. Poëzie en gedichten. Daar ga je niet even voor zitten en dat het maar komt, maar ik ben wel al gestart. Ja, dit jaar was het een goed lijstje.”

 

 

Tekst: Odette van der Veeken & Jeffrey Struijk
Beeld: Davien Hulsman

 

 

 

Gedeeld

verder lezen