Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

OP BEZOEK IN DE TATTOOSHOP VAN HENK SCHIFFMACHER

Gepubliceerd op: 8 oktober 2020

Henk Schiffmacher

 

Henk Schiffmacher is een van de meest bekende tatoeëerders van Nederland. Al bijna vijfenveertig jaar tekent hij naar hartenlust op wandelende canvassen. En dat zijn niet de minste namen; zo mocht hij de lichamen van onder andere de heren van The Red Hot Chili Peppers, Lady Gaga en Kurt Cobain voor het leven sieren met zijn werken.

We ontmoeten Henk op zijn favoriete plek in Amsterdam-Zuid: zijn tattooshop Tattooing aan de Ceintuurbaan. Omringd door vele schetsen, prachtige foto’s van tatoeages en een flinke dosis creativiteit, luisteren we aandachtig naar het verhaal van de levende tattoolegende.

 

 

Je bent geboren en opgegroeid in Harderwijk. Hoe was dat?

“Een totaal andere wereld. Ik ben in ‘52 geboren, dus de eerste acht jaar van mijn leven spelen in de vijftiger jaren af in Harderwijk. Toen waren ze zo’n beetje net bekomen van een oorlogstrauma. Dan begint zo’n stad omhoog te krabbelen. Het was nog heel klein. Je leefde binnen de muren van de stad. In de directe omgeving was eigenlijk niet veel meer dan een aantal nieuwbouwwijkjes en landerijen. We aten seizoensgebonden aardappelen, groenten en fruit uit de directe omgeving of zelfs uit de eigen tuin. De manier van leven waar we nu wel eens met weemoed over praten en het graag weer terug zouden zien. Vooral wat betreft die seizoensgebonden dingen.”

 

Hoe is die artistieke kant bij jou ontstaan?

“Dat zat er altijd wel in. Ik kon redelijk goed tekenen. Dat zat wel in de familie: mijn vader kon ook goed tekenen. We hadden nog een oudere oom, ome Chris, dat was een beeldhouder. Maar men was het er wel over eens dat je daar helemaal niets aan had. Dat was een bijzaak, daar kon je niet van eten. Het mocht slechts een leuke hobby zijn, dus daar moest ik me wel aan ontworstelen. Als je een artistieke kant in het leven op wilt, dan moet je er wel voor zorgen dat je die ontsnapping zelf maakt. En dat deed ik dan ook. Op een gegeven moment, vertrok ik richting de grote stad.”

 

Ontdekte je daar de liefde voor inkt?

“Na eerst wat ander werk te hebben gedaan, heb ik eind ’78 mijn eerste tattooshop geopend. Daarvoor tatoeëerde ik wel al een beetje, maar meer uit een soort van hobby. Die interesse ontdekte ik, terwijl ik reportagefotograaf wilde worden. Ik ging dus altijd op zoek naar allerlei thema’s die fotografisch ook aantrekkelijk waren. En in die tijd was het toch al een heel gezicht als iemand een vrij grote tatoeage had. Dan ging ik op de Wallen bij Tattoo Peter in de kelder zitten en daar fotootjes maken van mensen die getatoeëerd werden. Peter was toen zo’n beetje de enige tatoeëerder in Amsterdam. Sterker nog: er waren zo’n driehonderd tot vierhonderd tatoeëerders wereldwijd actief. En nu hebben we er inmiddels zo’n vierhonderd alleen al in de stad. Het hele centrum is vergeven.”

 

Henk Schiffmacher

 

Wat trok jou aan in die tatoeages?

“Die getatoeëerde mensen hadden een soort van extra communicatie en dat vond ik heel leuk. Het concept is op dat gebied heel erg veranderd. Het is een heel gemeengoed tegenwoordig. Terwijl in die tijd, als je je armen vol had, dan wisten we meestal wel wie je was. Die persoon kende je uit het circuit. Tatoeages hadden sowieso veel meer betekenis dan tegenwoordig.”

 

Vertel…

“Tegenwoordig heb je een beetje de David Beckham-achtige manier om getatoeëerd te zijn. Dat is een vrij nietszeggende partij grijs die slecht communiceert, met hier en daar een tegeltjeswijsheid ertussen. Die zie je ook in televisieprogramma’s als Temptation Island en zo. Daar zijn wij niet zo ontzettend van gecharmeerd. Maar dat hoort er ook bij. Je bent als tatoeëerder ook een huurling; je verkoopt iemand iets en die kan eigenlijk krijgen wat hij wil. ‘You pick ‘em, and we stick ‘em’, staat er op onze gevel. Dus dan moet je ook niet zeiken als iemand iets vreemds of iets raars wil hebben.”

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> Vervolg artikel << 

 

Krijg je veel gekke verzoeken?

“Gelukkig komt dat niet vaak voor. Als shop hebben we die naam ook niet. Ik ben de Poor Man’s Rembrandt. Ik maak kunst voor de kleine, volkse mens. Kunst die ze hun leven lang bij zich kunnen houden. Als ze uit hun brandende huis vandaan weten te komen, dan hebben ze hun tatoeage nog en zijn ze de rest kwijt. Tatoeages met veel sentimenten. Het gaat over kinderen, over rouw, vreugde, romantiek…”

 

Henk Schiffmacher

 

Verschillende grootheden, waaronder The Red Hot Chili Peppers en Lady Gaga dragen jouw tattoos. Wie heb je nog op jouw wensenlijst?

“Dat zijn er een paar en dan moet je hoog grijpen. Ik zou de Paus nog weleens een pelgrimstatoeage willen geven en ik zou ook nog wel eens iemand van het Koninklijk huis willen tatoeëren. Prins Bernhard had er een, maar ik vind Koning Willem-Alexander wel een goede. Zeker nu hij ook een baard heeft. Hij vermant wat. Misschien dat de midlifecrisis het dan voor hem in petto heeft. Willem op een Harley Davidson met een tattoo, haha!”

 

Hoe is het voor jou om jouw passie door te kunnen geven aan jullie dochter?

“Dat is ontzettend leuk, dat is ook wat mijn vader voor ogen had. Dat is hem dan gelukt met mijn broertjes, daar zijn veel slagers bij gekomen. In mijn geval gelukkig ook. Morrison is een veel betere, nettere en strakkere tatoeëerder dan ik. Ik ben veel spontaner en wat ruwer. Als er een stuk artisticiteit in je genen zit, en je kan dat ook nog een keer upgraden, dan ben ik ontzettend blij.”

 

En samen werken jullie in jullie shop in Zuid!

“Wij zijn ongeveer 13 jaar geleden naar Zuid gekomen. Het was ondenkbaar dat er een tattooshop in Zuid zou openen. Je moest in het Centrum zitten. In The Red Light District, want anders had je geen schijn van kans. Hier moet je veel meer concentreren op je naam en ervoor zorgen dat je een goed product blijft leveren. Waardoor je een vaste clientèle hebt. Die vaste klanten helpen je weer aan andere klanten, omdat dat een soort van wandelende reclamebordjes voor je zijn. Zo gaat dat nu een tijdje. We zitten hier eigenlijk wel lekker.”

 

Henk Schiffmacher

 

Waar kom je graag in de buurt?

“Ik woon zelf aan de Amstel, nét over de grens. Maar ik kijk uit op Zuid en ik werk in Zuid, dus ik sjok hier altijd over de Nieuwe Amstelbrug heen naar de Ceintuurbaan. Ik haal graag mijn koffie aan de overkant bij #coffeedate. Die zitten er net, dus die gun ik dan een kans. Dat hoef ik niet per se bij een grote naam te halen, die zaken hebben het al breed genoeg. Koffietenten zijn natuurlijk ook overal, maar je probeert zo een beetje in je directe omgeving je nerinkjes te doen. Verder kom ik bij de ijzerwinkel verderop op de Ceintuurbaan. Bij Café Bloemers kom ik zo af en toe voor een lunch en voor een biertje ga ik naar Café Chris Scholten. Dat is een mooi, plat, oud-Amsterdams café met echte Amsterdammers en vaste klanten. Óf ik maak een sprongetje naar Oost. Waar ik meestal zo tegen het eind van de dag bij Café Hesp ga zitten. Dat is dichtbij waar ik woon. Stel ik drink een slok te veel, moet ik toch weer met mijn dronken kop naar huis.”

 

In het begin van de corona-uitbraak zat je in volledige lock-down. Hoe is dat nu?

“Nog steeds ben ik wel een beetje in lock-down. Ik permiteer me om in de namiddag in het café te gaan zitten. Tijdens mooie dagen, zit ik daar lekker buiten op het terras. Ik heb daar mijn eigen hoekje en dan kan ik met mijn vrouw een potje Backgammon spelen en een biertje drinken. En dan schuift er weleens iemand aan. Tatoeërend vind ik het wat moeilijker, dan zit je echt bovenop iemand. Dus dat doe ik niet. Wel heb ik in de laatste dagen af en toe iemand gedaan die dan iets op zijn voet wilde. Dan heb ik gewoon voldoende afstand en kan ik toch íéts doen. Maar ik ben 68, en de 69 wil ik graag halen. Mijn vrouw heeft een verlaagde weerstand, dus we moeten wel voorzichtig zijn.”

 

Je bent bezig geweest met een boek, vertel!

“Er komt binnenkort een groot dik vet boek uit met wat ik wereldwijd heb verzameld omtrent het tattooeervak. Aan dat boek heb ik zes jaar lang gewerkt, dus dat wil ik nog wel even graag meemaken dat feest! Het zou eigenlijk gedoopt worden in Beverly Hills met alle sterren erbij. Het hele gebeuren moest vanwege COVID-19 nu verplaatst worden naar hier in de P.C. Hoofstraat, in de TASCHEN Store. Dat wordt dus nooit zo groots als daar, maar goed, iedereen heeft een bittere pil moeten slikken dit jaar…”

 

Henk Schiffmacher

 

Heb je verder nog dromen?

“Ik heb in Amsterdam een Tattoo Museum gehad waarin ik toonde wat ik in de loop der jaren verzameld had over tatoeages. Nog steeds heb ik de ambitie om toch nog een museum voor Amsterdam te maken. Zuid is daar wel een geschikte plek voor om zoiets te doen. Kijk, ik weet niet of er iemand van de stadsdeelraad dit uiteindelijk leest. Maar als die nog ergens een oude school voor me heeft, dan mag diegene me bellen!”

 

Tekst: Jeffrey Struijk

Fotografie: Davien Hulsman

Gedeeld

verder lezen

JOUW MINI IN VERTROUWDE HANDEN BIJ KLEINTJEZUID

JOUW MINI IN VERTROUWDE HANDEN BIJ KLEINTJEZUID

KleintjeZuid is een particuliere organisatie met een unieke combinatie van professionele kinderopvang, persoonlijke benadering en een huiselijke sfeer. KleintjeZuid biedt kinderopvang aan kinderen van 3 maanden tot 12 jaar op hun kinderdagverblijf, halve dagopvang en naschoolse opvang, op locaties in Amsterdam Oud-Zuid, Rivierenbuurt en het Museumkwartier.

UVA TALEN, BRINGING LANGUAGE TO LIFE

UVA TALEN, BRINGING LANGUAGE TO LIFE

UvA Talen is al vele jaren het adres waar Amsterdammers, expats en andere internationals hun talenkennis vergroten met cursussen op het juiste niveau. Voorheen gebeurde dat vooral in het klaslokaal. Tot maart 2020. Toen moesten alle trainingen razendsnel worden omgezet naar distance learning, zodat cursisten zonder onderbreking de lessen konden voortzetten. Een spannende operatie. Maar het leren op afstand werd een groot succes.

JOUW MINI IN VERTROUWDE HANDEN BIJ KLEINTJEZUID

JOUW MINI IN VERTROUWDE HANDEN BIJ KLEINTJEZUID

KleintjeZuid is een particuliere organisatie met een unieke combinatie van professionele kinderopvang, persoonlijke benadering en een huiselijke sfeer. KleintjeZuid biedt kinderopvang aan kinderen van 3 maanden tot 12 jaar op hun kinderdagverblijf, halve dagopvang en naschoolse opvang, op locaties in Amsterdam Oud-Zuid, Rivierenbuurt en het Museumkwartier.

UVA TALEN, BRINGING LANGUAGE TO LIFE

UVA TALEN, BRINGING LANGUAGE TO LIFE

UvA Talen is al vele jaren het adres waar Amsterdammers, expats en andere internationals hun talenkennis vergroten met cursussen op het juiste niveau. Voorheen gebeurde dat vooral in het klaslokaal. Tot maart 2020. Toen moesten alle trainingen razendsnel worden omgezet naar distance learning, zodat cursisten zonder onderbreking de lessen konden voortzetten. Een spannende operatie. Maar het leren op afstand werd een groot succes.