OOST WEST, ZUID BEST GLUREN BIJ DE BUREN – FEBRUARI 2019

Gepubliceerd op: 25 februari 2019

Dat Amsterdam-Zuid een breed scala aan kunst, cultuur, winkels en horecagelegenheden te bieden heeft, is voor ons geen nieuws. Maar wat speelt zich eigenlijk af in al die prachtige panden die in Zuid te vinden zijn? In onze vaste rubriek Oost West, Zuid Best geven wij je een kijkje achter de deuren bij de leukste Zuid-bewoners! Deze keer zijn we op visite bij schildertalent Sascha Oude Aarninkhof.

 

SASCHA, SUPER LEUK DAT WE BIJ JE BINNEN MOGEN KIJKEN! KUN JE ONS KORT IETS OVER JEZELF VERTELLEN?

“Ik ben Sascha en ik kom oorspronkelijk uit Twente, Enschede. Sinds acht jaar woon ik in Amsterdam. Ik ben voor mijn studie gekomen en nu blijven hangen. Ik werk fulltime bij Mom in Balance, een sportorganisatie voor vrouwen, waar ik marketeer ben. Het schilderen is echt een hobby voor in mijn vrije tijd. Sinds kort verkoop ik ook werken, omdat ik merkte dat veel mensen het leuk vinden en ik er gewoon geen plek meer voor heb! Haha.”

 

Gluren bij de Buren Sascha Oude Aardinkhof

Gluren bij de Buren Sascha Oude Aardinkhof

 

 

EN ALTIJD AL IN DIT MOOIE HUIS GEWOOND?  

“Nee, dat niet. Wel altijd in Amsterdam-Zuid! Ik heb een tijdje in een studentenhuis aan de Koninginneweg gewoond en daarna vijf jaar in een huis aan de Zocherstraat met drie andere meiden. Dat was superleuk, echt een tophuis! Nu woon ik hier sinds anderhalf jaar samen met mijn vriend. Hij woonde hier al samen met zijn broertje. Zijn broertje had op een gegeven moment een ander huis gevonden en toen kwam ik erbij.”

 

SCHILDERDE JE ALTIJD AL?

“Ja, al van jongs af aan. Tijdens mijn studententijd heeft het even stil gelegen, omdat ik gewoon geen ruimte had. Sinds ik hier woon heb ik het echt weer helemaal opgepakt. Het is op het moment vrij netjes, maar als ik eenmaal bezig ben maak ik, van de ruimte daar achter de schuifdeuren, echt mijn schilderdomein. Heel fijn, want we hebben hier heel veel licht, dus je ziet goed wat je schildert.”

 

Gluren bij de Buren Sascha Oude Aardinkhof

 

WAAR HAAL JE DE INSPIRATIE VANDAAN VOOR JOUW WERKEN?

“Ik houd heel erg van vrolijke kleuren en hoe die in elkaar kunnen overlopen. Wat je bijvoorbeeld ziet bij een zonsondergang of als je ’s ochtends wakker wordt, dat je naar de lucht kijkt en zo’n mooie overgang ziet. Daarnaast intrigeren abstracte gezichten mij heel erg. Ik schilder eigenlijk nooit met een plan. Sommige werken hebben dan ook wel zeven lagen. Dan begin ik en denk ik toch van nee… toch niet. En pas ik het weer aan. Mijn moeder schilderde ook veel en dat heeft mij geïnspireerd dit ook te gaan doen.”

 

JE WERKEN ZIJN ERG KLEURRIJK, MAAR VERDER IS JOUW INTERIEUR VRIJ RUSTIG. IS DAT EEN BEWUSTE KEUZE?

Ha! Dat komt ook deels omdat ik met mijn vriend samenwoon! Hij laat mij heel vrij, maar ik wilde eigenlijk nog iets meer kleur. Ik had die muur daarachter bijvoorbeeld helemaal groen gewild, maar dat werd hem wel echt te veel. Hij wil het liefst alles helemaal wit. Dus ja, daar moesten we een gulden middenweg in vinden.”

 

Gluren bij de Buren Sascha Oude Aardinkhof

Gluren bij de Buren Sascha Oude Aardinkhof

 

HEBBEN JULLIE VEEL AANGEPAKT TOEN JULLIE SAMEN GINGEN ‘HOKKEN’?

“Nou ja, het was echt een studentenhuis en een beetje verslonst. Het kon wel een grondige opfrisbeurt gebruiken. De houten vloer hebben we in het hele huis aangepakt. Waar je nu een lichte vloer ziet, zat voorheen een donkere vloer, net zo donker als die kist die we in de woonkamer hebben staan. Nou, dat doen we dus nooit meer! Het schuren op zich was niet zo erg, maar daarna moet je nog vier keer lakken! Dat is wel echt een rotwerk.”

 

BEN JE VAN HET CONTINU AANPASSEN IN JOUW INTERIEUR?

“Nee, eigenlijk staat het er nu al een half jaar op deze manier. Als het voor mij eenmaal staat, dan staat het gewoon. Ik heb geen dressoir of andere plekken waar ik veel kwijt kan. Mijn zogenaamde schatten bewaar ik in de houten kist en soms wissel ik dan wel. Op de schouw en in onze kast verander en speel ik een beetje met de spullen die ik al heb.”

 

Gluren bij de Buren Sascha Oude Aardinkhof

 

 

WAT IS HET PRONKSTUK IN JOUW INTERIEUR?

“Één ding? Dat wordt lastig… Het schilderij boven de schouw en het schilderij in de slaapkamer daar ben ik heel erg blij. Ook deze lamp naast de bank. Ik wilde altijd al zo’n lamp, maar vond ze altijd te duur. Nu heb ik deze op de kop kunnen tikken voor maar twintig euro. Daar ben ik echt heel blij mee. Een nieuwe kap erop geplaatst en ik was klaar. Dat is dus wel echt één van mijn treasures. Drie dingen dus eigenlijk, haha!”

 

Gluren bij de Buren Sascha Oude Aardinkhof

Gluren bij de Buren Sascha Oude Aardinkhof

 

WAAR SCOOR JE JOUW SCHATTEN?

“Ik heb veel vintage. Veel scoor ik in kringloopwinkels in Twente, maar hier om de hoek zit bijvoorbeeld een winkeltje genaamd Hermes, Antiek en Curiosa. Dat is echt helemaal top! Daar hebben ze echt heel veel leuke dingetjes. Ik moet er alleen niet te vaak heen gaan, want anders koop ik alles. Ik geef mezelf wel een budget mee, waar mijn vriend ook heel blij mee is, ha ha! Die plek is echt een aanrader. De theepot die op de salontafel staat bijvoorbeeld, was maar vijf euro. Nou, blijer kun je mij niet maken. En het is bovendien beter voor het milieu, om tweedehands te kopen. Dat is een mooie bijkomstigheid.”

 

JE HEBT OP MEERDERE PLEKKEN GEWOOND. WAT VIND JE PRETTIG AAN DE STADIONBUURT?

“Ik vind het fijn dat ik veel buren ken, het is hier lekker rustig en je krijgt er echt een dorpsgevoel. Op de Koninginneweg, waar ik hiervoor woonde, was dat helemaal niet. Daar reden de tram en de ambulance vaak voorbij. Hier met het vernieuwde plein is het echt top. Lekker met de markt op zaterdag, echt gezellig. Er zijn ook een aantal fijne plekken erbij gekomen in de buurt. Het nieuwe NENI bijvoorbeeld, daar ben ik wel heel nieuwsgierig naar!”

 

Gluren bij de Buren Sascha Oude Aardinkhof

 

JE WOONT IN EEN HOEKHUIS. HEERLIJK DAT LICHT DAT NAAR BINNEN VALT MET AL DIE RAMEN! 

“Ja dat is erg fijn, je kunt ook echt alles in de gaten houden hier. Er is natuurlijk niet voor niets een draaistoel hier, haha! Ik kan heerlijk in deze stoel zitten en ook echt gluren bij de buren. Fantastisch met die grote ramen. Soms wel gênant hoor als je even oogcontact maakt, zij kijken natuurlijk ook weleens terug. Oeps!”

 

Gluren bij de Buren Sascha Oude Aardinkhof

Gluren bij de Buren Sascha Oude Aardinkhof

 

WELLICHT EEN VOLGEND PROJECT: GEBLINDEERDE RAMEN NEMEN?

“Ha ha! Echt he!”

 

Gluren bij de Buren Sascha Oude Aardinkhof

Gluren bij de Buren Sascha Oude Aardinkhof

 

BUITEN DIE RAMEN; ZIJN ER NOG ANDERE DINGEN DIE JE IN HUIS ZOU WILLEN VERANDEREN?

“Ooit zou ik de badkamer of de keuken wel willen veranderen. Daarom laat ik de badkamer ook lekker niet zien! Het is budget technisch waardoor het een beetje blijft liggen, maar dat is iets voor in de toekomst.”

 

Mogen we ook bij jou komen gluren? Mail ons en wie weet komen we binnenkort bij jou langs!

 

Tekst & beeld: Jeffrey Struijk

Gedeeld

verder lezen