Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

OOST WEST, ZUID BEST GLUREN BIJ DE BUREN – APRIL 2019

Gepubliceerd op: 2 april 2019

Marathonweg

Dat Amsterdam-Zuid een breed scala aan kunst, cultuur, winkels en horecagelegenheden te bieden heeft, is voor ons geen nieuws. Maar wat speelt zich eigenlijk af in al die prachtige panden die in Zuid te vinden zijn? In onze vaste rubriek Oost West, Zuid Best geven wij je een kijkje achter de deuren bij de leukste Zuid-bewoners! Deze keer zijn we op visite bij Dewi Tumbuan in de Stadionbuurt. 

 

Wat heb jij een gezellig plekje, Dewi! Vrij rustig qua kleuren, maar met een aantal opvallende accessoires!

“Dank je! Wit, groen en goud zijn kleuren die ik veel laat terugkomen. Ik zocht naar iets wat er echt uitspringt. Daarom heb ik vier jaar geleden die gele stoel gekocht. En nu zie je die kleur eigenlijk overal en bij iedereen terug! Mode vind ik erg leuk, dus ik heb wat mooie magazines liggen. Verder vind je iets terug van mijn roots, wat oude spullen van mijn moeder… Het is enigszins een allegaartje, maar het past wel allemaal mooi bij elkaar.”

 

Gluren bij de buren Marathonweg

 

Gluren bij de buren Marathonweg

 

Gluren bij de buren Marathonweg

 

 

Waar haal je jouw inspiratie vandaan voor in het interieur?

“Ik Pinterest me helemaal suf! Sommigen vinden een Piet Boon of een Erik Kuster leuk. Ik heb niet echt één iemand. Ik combineer liever wat stijlen en geef ik er dan een eigen draai aan. Misschien komt het omdat ik in de media werk, maar tijdschriften vind ik leuk en ik haal er veel inspiratie uit. Ik probeer me te laten inspireren, maar niet te kopiëren. Ik houd van de Scandinavisch stijl en merken als Bloomingville, Wood en Zuiver bijvoorbeeld. En ik ben gek op Boeddha’s. Je komt ze hier overal tegen. Een beetje Scandinavisch met Boeddha, haha!”

 

Gluren bij de buren Marathonweg

 

Gluren bij de buren Marathonweg

Gluren bij de buren Marathonweg

 

En lekker veel bloemen, zie ik!

“Ik houd van bloemen. Elke week kan ik wel een nieuwe vaas kopen. Dan haal ik daar verse bloemen voor op de Albert Cuyp. Wel allemaal in dezelfde kleurstelling hoor! Daarin ben ik een beetje autistisch. Mijn vrienden weten dat inmiddels ook. Voor mijn verjaardag kunnen ze vooraf beter een kleurthema afspreken met elkaar. Haha! Ik houd er gewoon van als alle bloemen in dezelfde kleur zijn.”

 

 

Die poppetjes aan de muur zien er bijzonder uit. Zit daar een verhaal achter?

“Die poppen heeft mijn moeder ooit van mijn vader gehad. Na haar overlijden zei mijn tante Marjan: “Je moet wat ophangen, je hebt helemaal niets Aziatisch in huis! Geef die poppen van je moeder maar, ik ga er iets mee doen.” Het zijn Wayangpoppen afkomstig uit Manado. Je ziet ook dat ze een soort van traditionele klederdracht hebben. Dat was eigenlijk het eerste Aziatische in mijn huis. Ik vind het leuk om iets van mijn roots in huis te hebben.”

 

Gluren bij de buren Marathonweg

 

Gluren bij de buren Marathonweg

 

Wat is het pronkstuk in jouw interieur?  

“Mijn trots is wel echt die foto aan de muur. Het is een oude cover van JAN Magazine. Vrij uniek dus! Ik heb deze gekregen tijdens de verhuizing. Ik werk in de media en ik heb wat met tijdschriften. Iedereen heeft opeens kunst aan de muur, maar ik vind dat niet leuk. Voor mij geen kunstuitleen of Ikea, ik heb een coverfoto van een tijdschrift! Ik vind het zo’n sprekende foto en ook de kleuren vind ik mooi. En ja, ook wel die retro-spiegel boven het dressoir. Veel vinden hem lelijk, maar ik vind ‘m echt prachtig! Ik heb hem toentertijd met mijn moeder samen gekocht, 30 jaar geleden. Mijn moeder vond deze spiegel echt fantastisch. Ik vind hem zelf eigenlijk vrij tijdloos!”

 

Wat wordt je volgende project in huis?

“Ik wil graag een nieuw kleed op de vloer en shutters voor de ramen. Ik weet dat ik weinig natuurlijk licht heb, maar ik vind het mooi en wil het gewoon. O ja, en een nieuw behangetje op de muur. Kom volgend jaar maar weer en je ziet hier weer heel wat anders. Ik ben altijd bezig in huis. Maar niet zo zeer met de grote dingen. Ik heb bijvoorbeeld net een nieuwe bank en daar ben ik heel blij mee. Die blijft wel een tijdje!”

 

Gluren bij de buren Marathonweg

Gluren bij de buren Marathonweg

Gluren bij de buren Marathonweg

 

Hoe lang woon je hier al?

“In 2004 ben ik in dit huis komen wonen. Vijftien jaar alweer deze zomer! Hiervoor woonde ik in de Van Swindenstraat in Oost en ik heb een tijdje in Noord samengewoond. Maar ik ben opgegroeid in Zuid. Mijn familie woont hier ook. Mijn neef Sammy, mijn nichtje Janneke, mijn tante Marjan en mijn zusje in Buitenveldert bij het Gelderlandplein, we zitten allemaal aan deze kant. Ook werk ik in Zuid. Voorheen zaten we met GroupM, het mediabureau waarvoor ik werk, hier om de hoek. Inmiddels zijn we met het kantoor net verhuisd naar een andere plek binnen Zuid en zitten we iets verder, maar is het nog steeds slechts een kwartiertje fietsen. Mijn leven is hier. Als ik dit huis ooit nog kan kopen, dan doe ik het meteen. Ik wil hier niet weg!”

 

Nooit Zuid uit?

“Nou, als ik ooit weg zou gaan, dan zou ik buiten Amsterdam willen gaan wonen. In een ruim huis met een grote tuin. Maar dat ga ik niet in mijn eentje doen. Zolang ik in Amsterdam woon, blijf ik hier. Zuid vind ik toch echt de mooiste wijk om in te wonen. Lekker rustig, maar toch wel weer die gezelligheid. Er openen ook steeds meer horecagelegenheden natuurlijk. Er is genoeg lekker te eten in de buurt, mijn vriendenkring heb ik hier opgebouwd, ik ben binnen nog geen tien minuten op de Albert Cuyp. Ideaal!”

 

Gluren bij de buren Marathonweg

 

 

Bedankt dat ik bij je binnen mocht komen gluren!

“Natuurlijk! Blijf je nog gezellig even voor een wijntje?”

 

 

 

Tekst & beeld: Jeffrey Struijk

Gedeeld

verder lezen