MICHAEL’S COLUMN BLACK TIE: VAN CASUAL VLINDERDAS TOT STIJLVOLLE SMOKING

door | nov 7, 2023

Achter de allure van Black Tie schuilt een fascinerend verhaal. Het begon allemaal in 1650 in Frankrijk, toen de nederige vlinderdas voorzichtig zijn entree maakte. Eerst was het gewoon een bescheiden wit strikje, maar in de 19e eeuw

maakten de kleuren hun intrede. Toch was zwart toen nog een gewaagde keuze, totdat Pierre Lorillard V in 1886 de zwarte strik bij zijn rokkostuum droeg op een chic diner. Een gedurfde trendsetter voor zijn tijd.

Tegenwoordig gaat Black Tie niet alleen over die zwarte vlinderdas, maar over de complete outfit, ook wel bekend als de smoking. Inmiddels draagt de smoking verschillende termen, zoals tuxedo, dinner jacket
of dinner suit. Ze refereren allemaal naar dezelfde nette outfit, die gebaseerd is op het idee dat mannen een extra jasje mee hadden om te dragen tijdens het roken. Vandaar ‘smoking’.

BLACK TIE
Advertentie
ter haar

Wat ons betreft zou iedere man een smoking in zijn garderobe moeten hebben hangen. Investeer dus in een mooie, op maat gemaakte smoking waarvan ieder detail klopt en die de etiquette naleeft. Zo is het jasje van een donkere stof zoals zwart, donkerblauw of donkergroen. De revers zijn van satijn, net als de bies van de broek. Om je outfit af te maken zijn een spierwit smoking shirt en zwarte lakschoenen met zwarte zijden kousen een must. Accessoires zijn beperkt tot een zwarte vlinderdas, uiteraard één die je zelf mag knopen. Wat je absoluut niet moet doen? Horloges en riemen dragen; deze passen niet bij de verfijnde uitstraling van Black Tie.

Ben jij op zoek naar een smoking waar je jarenlang plezier van hebt? Maak een afspraak in de boutique van Michael & Giso en laat je inspireren door een van de tailors.