MEET THE ZUIDASSERS: RICHARD WITSCHGE

door | feb 20, 2019

Richard Witschge

Wanneer je aan de Zuidas denkt dan denk je waarschijnlijk vooral aan hoge kantoorgebouwen en mensen in pak. Geen onterechte associatie, maar ondertussen heeft de Zuidas zoveel meer te bieden! Het is een echt leefgebied geworden dat volop in ontwikkeling is.

In deze rubriek geeft Ruth Jansen ons dan ook een kijkje in het leven op de Zuidas. Iedere maand gaat ze op bezoek bij een andere Zuidas-bewoner om erachter te komen hoe het is om te wonen in dit bijzondere gebied. Deze keer brengt Ruth een bezoekje aan Richard Witschge.

 

Richard, wat leuk dat ik jou mag interviewen, hoe mag ik jou voorstellen aan onze lezers?

Ik ben Richard Witschge, ex- voetballer en nu sinds een jaar trainer van het eerste elftal bij Ajax. Ik ben al heel lang gelukkig getrouwd met Lia. Samen hebben wij drie meiden van 27, 24 en 17 jaar. En ik ben sinds 3 jaar opa en in juni word ik weer opa. Mijn oudste dochter Joélle verwacht in juni haar eerste kindje. Zij woont op dit moment in Zuid-Korea. Maar natuurlijk reizen Lia en ik tegen die tijd af naar Zuid-Korea om haar bij te staan!

 

Waar woon je op de Zuidas?

Ik woon op de Gustav Mahlerlaan, in het appartementencomplex New Amsterdam. En daar wonen wij sinds 3 jaar met veel plezier.

 

Waar heb je vroeger gewoond?

Ik heb over de hele wereld gewoond; van Japan tot Amsterdam. Maar voordat we naar New Amsterdam verhuisden woonden we in een Amsterdam Zuid, in één van de zijstraten van de Beethovenstraat. We hadden daar een huis met een tuin van 40 meter diep en destijds hadden we ook nog een hond en voor die hond was die tuin ideaal.  Eigenlijk hadden we ons huis gekocht voor onze hond, het beestje had daar lekker de ruimte, maar toen het beestje 17 jaar werd is hij overleden. Op een gegeven moment konden we ons huis goed verkopen. Aangezien we ons niet meteen wilden vastbinden aan de koop van een nieuw huis, hebben we besloten om tijdelijk iets te huren en dat werd New Amsterdam. Maar we wonen hier nu inmiddels alweer 3 jaar, met veel plezier.

 

Richard Witschge

 

Waarom heb je voor de Zuidas gekozen?

Ik vind het hier heerlijk! Het is hier lekker centraal. Ik stap in mijn Biro en ben binnen een kwartiertje bij Ajax. En de Noord-Zuid lijn is ook ideaal. Ik moest laatst naar Noord en na vijf haltes ben je er al. Wanneer ik naar Schiphol moet, pak ik de trein op station Zuid en binnen minuten sta je op Schiphol. Ideaal!

 

Stel dat de sky the limit was en je hoeft met niets of niemand rekening te houden, wat zou je dan willen veranderen of aanpassen?

Waar ik me een beetje aan erger is het vele verkeer op de Gustav Mahlerlaan aan  het einde van een doordeweekse dag. Tegen de tijd dat de kantoren hun deuren sluiten is het hier niet te doen om de straat over te steken. Het lijkt me een goed idee om de Gustav Mahlerlaan door te trekken richting Buitenveldertse laan, of om zijpaden aan te leggen waardoor het verkeer minder stroperig wordt.

 

Richard Witschge

 

Heb je een weekendritueel?

Jazeker, zondag gaan we altijd gezellig thuis ontbijten en daarna zijn er natuurlijk de voetbalwedstrijden. Zaterdag wordt er getraind, daarna gaan we wel eens een drankje doen bij Dickies of een hapje eten bij Loetje. In de zomer zit je daar heerlijk in de zon. En als we zin hebben in een lekker broodje dan gaan we naar Mech.

 

Wat mis je op de Zuidas?

Ik mis een visboertje of een gezellig visrestaurant met een leuk terrasje. Maar volgens mij gaat dat in de toekomst ook nog wel gebeuren. Er komen hier steeds meer mensen te wonen, dus met dat visrestaurant gaat het vast wel goed komen!

 

Ruth Jansen

Ruth Jansen; ondernemer, vlogger, verbindingsmakelaar, organisator van events en kookworkshops op de Zuidas.