Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

TUSSEN NEUS EN KNIPPEN DOOR BIJPRATEN MET MAURICE WIJNEN

Gepubliceerd op: 31 maart 2020

Maurice Wijnen is een bekend gezicht in medialand. Als entertainment- en theaterdeskundige deelde hij regelmatig zijn kennis met het grote publiek in populaire talentenshows en showbizzprogramma’s. Dat voor Maurice het motto ‘niet lullen, maar poetsen’ volledig opgaat, bewijst hij door zich momenteel volledig te focussen op de productionele kant. Zo is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van Nederlands grootste concerten en theaterproducties, waaronder Holland Zingt Hazes en de gloednieuwe musical Hello, Dolly! die kortgeleden in première is gegaan.

Bij de kapper vinden de meest interessante gesprekken plaats. Om die reden nemen we in haarsalon vaeneti gezellig plaats in de kapstoel naast Maurice. Terwijl er een laatste hand wordt gelegd aan zijn strak geknipte coupe, maken wij kennis met de drukbezette theaterman.

 

 

Hoe was jouw jeugd?

“Ik ben opgegroeid in Heerlen. Ik heb een heel beschermde jeugd gehad. Mijn ouders waren al op jonge leeftijd gescheiden, waardoor ik opgevoed ben door zowel mijn moeder als mijn oma. Ik ben enig kind en mijn moeder en oma namen mij vaak mee naar de stadsschouwburg. Zo kwam ik in aanraking met theater en dat vond ik te gek. Dat is er onbewust met de paplepel ingegoten, maar toen ik zei dat ik wilde werken in het theater had mijn moeder wel zoiets van: doe nou maar normaal, want wie zit er nu te wachten op Maurice Wijnen uit Heerlen? En dat snap ik. Dat zou ik waarschijnlijk ook tegen mijn kind zeggen. Zo’n droom kan ook een hele loze belofte zijn.”

 

En toch ben je die droom gaan najagen…

“Ik had een droom om in de grote stad de showbizz in te gaan: niet als uitvoerend artiest, maar als bedenker van shows. Tijdens mijn toerisme-studie stond er een advertentie in de krant van de nieuwe musical van Jos Brink en Frank Sanders. Het was een auditieadvertentie, maar ik wilde helemaal niet zingen of acteren, ik wilde gewoon dáárbij zijn. Doing whatever! Toen heb ik een brief geschreven dat ik bij hen het vak wilde komen leren. Maanden later werd ik uitgenodigd voor een gesprek en ben ik aangenomen. Zo is de bal gaan rollen.”

 

Inmiddels word je gezien als showbizz-expert!

“Dat is slechts voor een deel. Die theaterdroom wilde ik echt, dat heb ik echt nagestreefd. Maar wat daarbij is gekomen, dat is me overkomen. Het lijkt altijd een soort plan, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Ik had nooit durven vermoeden dat ik een bekend hoofd zou worden of dat ik op televisie mijn mening zou durven te gaan geven. Daar ben ik eigenlijk veel te verlegen voor. Dat is gewoon gebeurd.”

 

Waar ben je momenteel mee bezig?

“Ik werk tegenwoordig voor MediaLane: het bedrijf van Iris van den Ende. Daar ben ik Creative Director en daar doen we theater en zeer grote producties – zoals Holland Zingt Hazes in de Ziggo Dome of André Hazes in de Ahoy. Die grootsheid vind ik heel leuk, maar de basis voor mij is toch theater. Met een team bedenk je iets of ga je aan de slag met een bestaand verhaal. Mijn job is dan om samen met het creative team een nieuwe versie te ontwerpen.”

Waarin zit voor jou de uitdaging binnen jouw werk?

“Wanneer je ziet dat wat we samen bedacht hebben, dat dát werkelijkheid wordt. Wanneer daar dan bij de eerste try-out een publieksreactie bijkomt, dat vind ik het állerleukste! Als het dan ook echt werkt, zoals we dat stiekem gehoopt en gedroomd hadden. Dat is het allermooist. Ik heb televisie altijd leuk gevonden, maar televisie is ook een beetje een wegwerpartikel. Wanneer het uitgezonden is en het klaar is, is het ook echt weg. Terwijl je in het theater kunt zeggen na een voorstelling: ‘Dit ging wel goed, dat wat minder, morgen krijg je een nieuwe kans om het nóg beter te maken’. En dat houdt eigenlijk nooit op zolang de voorstelling loopt. Het blijft een levend ding. Dat steeds eraan finetunen en knutselen dat vind ik het mooiste wat er is.”

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> Vervolg artikel << 

 

Hello, Dolly! is zojuist in première gegaan. Wat maakt deze musical de moeite waard?

“Hello, Dolly! vertelt een verhaal waar je enorm blij van wordt. Het heeft een enorm positieve vibe en het is heel rijk om te zien. Voor deze productie hebben we alles uit de kast getrokken – letterlijk op kostuumgebied en qua decor – zonder dat het te modern is. Het speelt zich af in 1895, maar is wel een show van nu. Ik denk dat heel veel mensen behoefte hebben aan een kleine ontsnapping op zo een avond. Escapisme, even vergeten wat er allemaal aan de hand is in de wereld. Even in het rode pluche zakken en je laten vermaken. Dat je gewoon twee uur lang een grote glimlach op je gezicht hebt. Dat is het streven.”

 

Welke productie moeten we verder in de gaten houden?

“Een musical over Prinses Diana is in voorbereiding voor 2021. Dat wordt onze eerste honderd procent eigen gemaakte musical. Deze productie ontwikkel ik samen met Dick van den Heuvel, hij is een scriptschrijver. Het stuk gaat eigenlijk over het moment dat Prins Harry aan zijn broer moet vertellen dat hij verliefd is op zijn Meghan Markle. Maar er zijn dingen aan de hand: ze is gescheiden, ze heeft een kleurtje, ze is een actrice, heeft naaktscènes gespeeld… Het gaat uiteindelijk om de vraag waar Harry mee zit: Kan ik de liefde van mijn leven aandoen wat mijn moeder is aangedaan? Dat is de basis van het stuk, en Diana komt als het ware terug in hun hoofden om hen van advies te dienen en om haar zonen te helpen met het maken van die onmogelijke beslissing. Dus dat is een modern koningsdrama eigenlijk. Het is zo dat wij nu iets aan het maken zijn waarbij de actualiteit de fictie nog bijna dagelijks inhaalt. Dan moeten we het weer aanpassen. Dat is ook heel erg spannend, maar in het theater wel mogelijk.”

 

 

Je bent zelf al enige tijd verloofd. Zit de grote dag er nog aan te komen?

“Nee. Die grote dag komt niet. We zijn dit jaar tien jaar samen en ik word dit jaar 50. Het grappige is: we hebben elkaar ontmoet de dag na mijn veertigste verjaardag. Dus op de dag dat ik 50 word, geven we een groot feest om zowel mijn verjaardag als ons tienjarig samenzijn te vieren. Ik vind het fantastisch dat homo’s kunnen trouwen, daar ben ik helemaal voor. Super! Maar ik zelf hoef het niet meer zo… We vinden het leuker om een feest te geven voor iedereen die we liefhebben dan dat we zo ceremonieel een dag in het middelpunt van de belangstelling staan. Dat vinden we allebei een beetje ongemakkelijk.”

 

Je wilde afspreken bij haarsalon vaeneti. Wat maakt dat je hier graag komt?

“Nou, Charlotte (red: eigenaresse vaeneti) maakt dat ik hier graag kom! Ik ben heel trouw aan een kapper, dus eigenlijk blijf ik altijd totdat zij ergens anders gaan werken. Wat me de afgelopen paar jaar heel vaak is overkomen… Dan had ik net iemand had gevonden waarvan ik dacht: ja! En dan gingen ze weer weg of iets anders doen. Maar ja, ik kom hier heel graag. Charlotte is gewoon heel goed. E als het mij qua agenda niet lukt, dan komt ze een uurtje eerder. Ook dat nog!”

 

Op welke andere plekken in Zuid ben je vaak te vinden?

“Ik woon momenteel in Weesp, maar ik woonde acht jaar lang in de Govert Flinckstraat. Ik vind De Pijp een heel leuke buurt. Ik kom graag koffiedrinken bij Coffee & Coconuts, daar vind ik het altijd heel leuk. Bloemen haal ik bij Scheepstra en ijsjes bij Venetië. Ik woonde letterlijk om de hoek bij de Albert Cuyp, bij het beeld van André Hazes. Toevallig ben ik ook al bijna 10 jaar bezig met de muziek van André. Ik was betrokken bij het maken van de musical Hij Gelooft In Mij en daarna gingen we Holland Zingt Hazes doen. Dat is dit jaar al voor de achtste keer en daarnaast heeft MediaLane zijn zoon, André Hazes, aan zich gebonden. Wij maken zijn Ahoy shows. Dus door een vreemde toevalligheid ben ik gewoon al 10 jaar bezig met die Hazesnummers. Hoe Amsterdams kun je het hebben als Limburger? Haha!”

 

 

Tekst: Jeffrey Struijk
Beeld: Davien Hulsman

Gedeeld

verder lezen

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

Bob Oostelbos raadt een staycation in Amsterdam-Zuid zeker aan! Met zoveel moois in eigen stad hoeven we deze zomer toch eigenlijk ook niet het land uit?

COLUMN DICK: HUIDHONGER

COLUMN DICK: HUIDHONGER

Diederik – Dick voor intimi – is een jonge dertiger die woont in De Pijp. Iedere maand deelt hij zijn avontuurtjes met ons op ZUID.nl!

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

Bob Oostelbos raadt een staycation in Amsterdam-Zuid zeker aan! Met zoveel moois in eigen stad hoeven we deze zomer toch eigenlijk ook niet het land uit?

COLUMN DICK: HUIDHONGER

COLUMN DICK: HUIDHONGER

Diederik – Dick voor intimi – is een jonge dertiger die woont in De Pijp. Iedere maand deelt hij zijn avontuurtjes met ons op ZUID.nl!