COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: LICHTJES IN DE DUISTERNIS

5 dec 22

Sebastiaan Capel

Voormalig stadsdeelvoorzitter én trots bewoner van Amsterdam-Zuid – kent ons stadsdeel op zijn duimpje en neemt ons in zijn maandelijkse column mee naar de plekken waar hij enthousiast van wordt.
Het is de tijd van het jaar dat de dagen korter worden en de straatlantaarns steeds vroeger aangaan. De tijd is bijna daar dat we weer in het donker naar het werk of school gaan en pas thuiskomen als het alweer donker is geworden. Gooi er nog een plensbui regen, hagel of natte sneeuw overheen en het is een typische Hollandse winterdag. Het is daarom hard nodig in deze maanden tegenwicht te geven aan deze letterlijke en soms figuurlijke duisternis. Op zoek naar de lichtjes in de stad!

Thuis steken we kaarsjes aan en komen de kerstboom en kerstversiering met allerlei lichtjes tevoorschijn. Ik vind het altijd leuk om die verlichte huizen te zien in de duisternis van de stad. Meestal hangen ze binnen, maar op sommige plekken doen bewoners ook aan de buitenkant hun best. Op het Raphaëlplein bijvoorbeeld, sowieso één van de mooiste pleintjes in Zuid. Daar zie je naast allerlei lampjes en lichtjes, een klimmende kerstman, een verlichte sneeuwpop, en nog veel meer. Met de Raphaëlkerk als stralend middelpunt van dit lichtjesfeest.

En de ondernemers in Zuid doen traditioneel hun best om wat licht in de donkere dagen te bieden en het winkelen aantrekkelijk te maken. Ik word altijd een stuk vrolijker als ik door de stad fiets of wandel of uit het raam van de tram kijk en de lichtjes in de winkelstraten zie branden. En ik vind het leuk om de verschillende versiering per straat te zien. Van de lantaarntjes in vrijwel de hele Pijp, tot de versierde bogen van de P.C. Hooftstraat. Van de lichtbollen in de bomen van de Beethovenstraat tot de welkomstboodschap boven de Maasstraat. Misschien moet iemand eens een wedstrijd organiseren voor de mooist verlichte winkelstraat. Dan wil ik wel in de jury!

Als het zo vroeg donker is, met de kou en een regenbui, zijn de lichtjes waarschijnlijk niet genoeg reden om de deur uit te gaan. Maar als je toch al buiten bent, kijk dan eens goed rond naar de lichtjes in ons mooie stadsdeel en laat je opvrolijken.

Alvast fijne kerstdagen en een goed uiteinde!

sebastiaan capel