Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

KOM NAAR HET “MAGISCH CENTRUM AMSTERDAM”
IN HET STEDELIJK MUSEUM!

Bij de jaren zestig denk je al snel aan het hippie-protest tegen de Vietnamoorlog en de grote studentenopstand in Parijs. Het Stedelijk kijkt voorbij deze bekende feiten en laat in de zomertentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum zien dat Amsterdam een belangrijk centrum was voor het revolutionaire denken. Waarom precies? Je leert er alles over in de tentoonstelling die nog t/m 6 januari 2019 te zien is in het Stedelijk Museum.

Stedelijk Museum

Beeld: Gert Jan van Rooij, Stedelijk Museum


DE STAD WAAR ALLES MOGELIJK IS!
Het “Magisch Centrum Amsterdam”, in de woorden van Provo-kunstenaar Robert Jasper Grootveld, beleeft zijn hoogtij-jaren tussen 1967-1970. Amsterdam maakt dan definitief naam als de stad waar alles mogelijk is en ontpopt zich tot een progressieve en artistieke plek die jongeren aantrekt vanuit de hele wereld. De beeldende kunst veranderde in die tijd ingrijpend. Kunstenaars verzetten zich tegen de gevestigde orde en gaan op zoek naar nieuwe podia; op straat, in tijdschriften of op tv. Het idee wordt belangrijker dan de (traditionele) vorm – kunst kan namelijk ook een gebeurtenis zijn, een ingreep in de stad of een televisieprogramma als bijvoorbeeld Hoepla.

Op basis van de eigen collectie werpt de tentoonstelling “Amsterdam Magisch Centrum” nieuw licht op de radicale vernieuwingen en de artistieke en maatschappelijke experimenten van die tijd. De tentoonstelling is momenteel te bekijken en houdt haar deuren geopend tot en met 6 januari 2019.

Stedelijk Museum

Beeld: Gert Jan van Rooij, Stedelijk Museum


‘SPEAKING OF THE SIXTIES’
Was jij erbij in 1968? Kom dan naar ‘Speaking of the Sixties’ op vrijdagavond 19 oktober! Tijdens dit evenement laat het Stedelijk sprekers aan bod die de jaren zestig hebben meegemaakt en een interessant verhaal hebben. Dus was je hippie, provo, dolle mina of altijd high? Sliep je op de Dam of ging je kraken? Deel dan jouw persoonlijke verhaal over die periode met de nieuwe generatie op vrijdagavond 19 oktober in het Stedelijk. Aanmelden voor spreektijd kan via info@stedelijk.nl.

Tekst: Stedelijk Museum & Jeffrey Struijk

Gedeeld

verder lezen

Muze van Zuid: vijf dagen muziek in vijf buurten

Muze van Zuid: vijf dagen muziek in vijf buurten

Muze van Zuid viert deze week van woensdag tot en met zondag de vijfde editie met concerten en evenementen verspreid over vijf buurten in Amsterdam-Zuid. Het festival viert het muzikale erfgoed van ons muziekleven met tientallen topmusici. Er zal tijdens Muze van Zuid...

VIER DE ZOMER MET MUZIEK!

VIER DE ZOMER MET MUZIEK!

Zoek verkoeling in Het Concertgebouw terwijl je hart wordt verwarmd met prachtige concerten. In juli en augustus kun je weer als vanouds genieten van een spectaculaire avond vol muzikaal talent. Van pop tot klassiek en van jazz tot filmmuziek; met meer dan zeventig...