JE WONING VERDUURZAMEN? DIT MOET JE WETEN!

door | sep 4, 2023

Mike Ambtman, geregistreerd duurzaamheidsadviseur, vliegt met zijn bedrijf Hightower heel Nederland door om VVE’s, particulieren en bedrijven te voorzien van een onafhankelijk duurzaamheidsrapport. En daar komt zijn achtergrond als bouwkundig inspecteur verdomd goed bij van pas. Want met zijn expertise in gebouwen van 1100 tot nu weet hij je precies te vertellen welke duurzame maatregelen je kunt nemen die een positieve invloed hebben op jouw wooncomfort en de toekomstbestendigheid van je pand. En daar hebben ze vooral in Amsterdam-Zuid veel baat bij, weet Mike ons te vertellen. Luister en huiver.

 

ZWITSERLAND

Ondanks dat het verduurzamen van je woning voornamelijk de laatste jaren trending topicis, begon dit eigenlijk al rond 1920 met het plaatsen van spouwmuren. In de jaren ’60 begonnen ze met het isoleren ervan en ook dubbel glas en vloerverwarming bestaan al een aantal decennia. “Verduurzamen an sich speelt dus al wel een tijdje. Dat er nu meer vraag naar is, komt door de plotselinge verhoging van de gasprijzen afgelopen jaar en de Europese en landelijke doelstellingen waar gemeentes zich aan moeten houden. Als je nu een Label G hebt, mag je je huis straks niet meer verkopen. Kortom: iedereen heeft baat bij een duurzame woning.” Dan is het wel zo fijn dat een onderzoek onafhankelijk gebeurt zodat er geen dubbele belangen spelen. “Wij zijn Zwisterland: we zijn niet aan andere partijen gelieerd en geven ook een bouwkundig advies mee zodat je er zeker van bent dat de acties die je onderneemt prettig zijn voor je wooncomfort en de toekomstbestendigheid van je woning.”

Hightower
Advertentie

TWEE VLIEGEN IN ÉÉN KLAP

Hightower, tevens Mike’s bijnaam vanwege zijn lange voorkomen, wordt door veel ingenieursbedrijven ingeschakeld omdat er weinig parate kennis is over oude, monumentale panden. “Wij weten alles van alle verschillende bouwstijlen en -constructies. We zijn daarom ook veel in Amsterdam-Zuid te vinden. Je merkt dat hier veel uitdagingen zijn met funderingen en vochtproblemen. Daarnaast mag je niet zomaar iets veranderen aan een monumentaal pand. Als bouwkundig inspecteur kijk ik naar het volledige object, dus ook naar de aanwezige installaties. Als je de binnenkant gaat isoleren raak je tien centimeter rondom het pand kwijt, daarmee verlies je veel waarde. In dat geval is isolatie van het dak en de vloeren aan te raden. Daarnaast kun je niet overal HR++ glas kwijt vanwege de kozijnen. Dan is monumentaal glas een optie. Met de verduurzaming kun je ook eventuele onderhoudsachterstanden aanpakken: als je het glas gaat vervangen, kun je de kozijnen ook meenemen.”

PUZZEL

Mike vertelt dat een duurzaamheidsrapport altijd begint met een nulmeting: hoe staat het pand erbij, wat zijn de doelstellingen en hoe wordt de woning gebruikt? “We kunnen per vierkante meter berekeningen maken wat je uiteindelijk gaat besparen. Daardoor kun je ook daadwerkelijk de return on investmentzien van je verduurzaming. Ben je van plan om over tien jaar te verhuizen, maar leveren de maatregelen pas over twaalf jaar iets op? Dan kunnen we doorberekenen wat het extra kan opleveren voor de verkoopwaarde. Uiteindelijk is het voor ons een puzzel om samen te stellen wat het beste is voor de bewoners en het object zelf. Je wilt immers waarde toevoegen aan een woning en de plek nog prettiger bewoonbaar maken, zodat het een win-win is voor iedereen.”