JAAP JONGBLOED OVER ZIJN PASSIE VOOR SPORT EN GEZONDHEID

door | aug 31, 2023

Waar de meeste mensen een stapje terugdoen op hun oude dag, duikt Jaap Jongbloed juist vol energie in nieuwe uitdagingen. Stilzitten kan die niet, dus toen Men’s Health een fotoshoot aankondigde, wilde de AVROTROS-presentator niets liever dan het onmogelijke mogelijk maken: op z’n 68ste een sixpack. Niet zozeer omdat hij vindt dat anderen dit ook zouden moeten doen, maar om een gezonde leefstijl aan te moedigen en mensen te inspireren dat je nog heel veel kunt bereiken na je zestigste.

Jaap, zo fit als een hoentje, tolt de basketbal op zijn middelvinger waarna hij zichtbaar baalt als die ‘m niet in één keer door het net werpt. Ondanks dat hij vanwege blessures het competitiespel niet meer kan doen, vindt hij het maar al te leuk om zich te mengen tussen de basketbalspelers op het Museumplein. Een historische plek voor Jaap. Het moge duidelijk zijn dat sport hem met de paplepel is ingegoten. Sinds hij twee jaar geleden met pensioen is gegaan en enkel nog ‘Het mooiste meisje van de klas’ presenteert, ziet hij voeding en beweging als zijn persoonlijke missie om over te dragen op zoveel mogelijk mensen. Met eentwinkeling in zijn ogen vertelt hij hoe erg dit onderwerp hem aan het hart gaat.

JE WILDE GRAAG BIJ HET BASKETBALVELDJE OP HET MUSEUMPLEIN AFSPREKEN, WAT BETEKENT DEZE PLEK VOOR JOU?

“Het is de plek waar ik heel veel speelde toen ik studeerde. Destijds liep er een weg dwars door het Museumplein en lag het basketbalveldje aan de andere kant. Het was dé plek waar je als basketballer buiten kon spelen in Amsterdam, dus het heeft een historische betekenis voor mij. Nog steeds ben ik er af en toe te vinden om de sfeer weer te proeven en oude herinneringen op te halen. Soms kan ik het toch niet laten om even een balletje te gooien. Ik speel al vanaf mijn twaalfde ongeveer.”

Jaap Jongbloed over zijn passie voor sport en gezondheid
Advertentie

IS SPORT ALTIJD AL EEN BELANGRIJK ONDERDEEL GEWEEST?

“Ik kom uit een gezin waarin sport heel belangrijk was en veel werd gedaan. Mijn moeder heeft het ons echt met de paplepel ingegoten. Ik vind het heel erg leuk om te doen en ben daardoor ook gefascineerd geraakt op wat voor manier je dat zo lang mogelijk kan volhouden. Ik ben echt enorm geboeid door beweging en voeding. Hoe je je lichaam zo lang mogelijk vitaal houdt en hoe je mentaal een beetje bij de pinken blijft. Dat heeft me altijd al enorm geïnteresseerd, maar omdat ik de laatste jaren wat ruimer in mijn tijd zit, ben ik van mijn hobby mijn missie gaan maken. Er zijn veel mensen die bijvoorbeeld denken: ik heb last van mijn rug dus ik kan mijn sport niet meer uitoefenen. Terwijl je juist moet blijven bewegen. Mijn trainer van de afgelopen drie maanden zei telkens:‘Motion is de lotion’. Je smeert je gewrichten en je lijf juist door te blijven bewegen. Daar geef ik ook workshops, webinars en lezingen over aan bedrijven en ik heb recent online platform Jong Bloed (jaapjongbloed.nl) gelanceerd, met als insteek dat je met kleine stappen, die gemakkelijk toe te passen zijn in het dagelijks leven, heel veel winst kan behalen. Want dat is de sombere achtergrond: we gaan echt heel hard en heel snel de verkeerde kant op wat betreft gezondheid. Gemiddeld heeft vijftig procent van de Nederlanders overgewicht en die aantallen blijven stijgen. Mensen zijn vaak te weinig op de hoogte van hoe je eenvoudig zelf aanpassingen kan doen.”

JE BENT NU TWEE JAAR GEPENSIONEERD EN JE STORT JE TOCH WEER OP IETS NIEUWS!

“Ik ben toevallig altijd met sport bezig geweest, dus dat maakt het voor mij gemakkelijker. Mijn moeder is 92 en hartstikke fit. Ze loopt twee keer per dag met de hond en heeft een hele grote tuin die ze helemaal zelf onderhoudt. En mijn oma, haar moeder, is 93 geworden en op haar negentigste nog een cursus Russisch gaan volgen. Dat is echt fantastisch, dus dat zit wel een beetje in de genen. Door nieuwe uitdagingen aan te gaan en te doen waar je blij van wordt, kan je jaren langer leven. Je moet wel moeite doen en out of the box denken. Daarbij heb ik de mazzel dat het er een beetje in zit. Ik kan niet stilzitten. In het kader van dit gebied ben ik bijvoorbeeld begonnen met Instagram. Aan de andere kant moet je niet overschatten hoeveel erfelijk is. Maar tien tot vijftien procent is genetisch bepaald en de rest kan je zelf beïnvloeden door middel van leefstijl. Dat vind ik heel hoopgevend.”

OVER OUT OF THE BOX GESPROKEN: JOUW AMBITIEUZE DOEL WAS OM BINNEN DRIE MAANDEN EEN SIXPACK TE HEBBEN! WAAROM WILDE JE DAT?

“Ik heb het nodig om nieuwe uitdagingen te hebben. Dat vind ik leuk. Ik wil steeds bezig zijn en ik vind het eigenlijk oersaai om in de sportschool een schemaatje af te werken, gewoon omdat het goed voor je is. Basketbal of tennis vind ik bijvoorbeeld veel leuker. Maar krachttraining is met name voor mensen die ouder worden ontzettend belangrijk. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat Alzheimer langer uitblijft als je aan krachttraining doet. Toen deze mogelijkheid zich vanuit Men’s Health voordeed, zag ik dat als een extra stimulans. Ik heb twintig jaar geleden ook een keer een marathon gelopen terwijl ik hardlopen helemaal niet zo leuk vind. Met het behalen van een sixpack wilde ik teweegbrengen dat mensen zouden denken: goh, dat dit nog kan als je boven de zestig bent. Dus ik zag het als een stok achter de deur, als een doel. Het is niet iets wat ik andere mensen als doelwil opleggen, dus ik hoop niet dat het afschrikt. Ik wil enkel aanmoedigen om een uitdaging te zoeken. Het is leuk om ergens je best voor te doen en dat kan ook met totaal iets anders. Je hoeft heus niet zulke gekke dingen te doen, maar doe wel iets! Doe iets wat out ofthe box is en blijf jezelf vernieuwen! Mijn bonusdochter is bijvoorbeeld ook meer gaan trainen omdat ik het doe. Ik hoop dat deze actie indirect jongeren positief beïnvloedt: als die ouwe dat kan, dan kan jij het ook!”

Jaap Jongbloed cover ZOZ Zie oud Zuid

HOE IS DAT JOU AFGEGAAN?

“In het begin dacht ik dat ik de oefeningen nog preciezer moest uitvoeren om zodoende meer spieren op te bouwen, maar mijn trainingsschema bleef ongeveer hetzelfde, want dat deed ik al veel. In plaats daarvan werd mijn voeding ineens enorm verlaagd: mijn coach Jan Volmer zette mij op 1600 calorieën per dag. Dat is écht heel weinig. Ik heb mijn basaalmetabolisme weleens uitgerekend, de stofwisseling die nodig is om je hersenen en andere organen aan de gang te houden, en dat kwam neer op 1600 calorieën. Ik hield dus eigenlijk niets over. In drie maanden tijd ben ik van 70 naar 63 kilo gegaan. Mijn trainer noemde het gecontroleerd uithongeren. Het was echt afzien. Om helemaal droog te worden, ging ik de laatste twee weken op fotoshootprotocol, dat houdt in dat je blijft trainen en per dag één maaltijd van 600 calorieën eet en vier keer per dag twee scoops eiwitpoeder op een halve liter water drinkt. Soms had ik ’s avonds nog 75 calorieën over, dan dacht ik: nu ga ik pinda’s eten! Maar dan ga je het wegen en zie je dat je maar zes pindaatjes mag, echt vreselijk! Expeditie Robinson was er niets bij!”

WAT HEB JE GEDAAN TOEN HET ALLEMAAL WEL WEER MOCHT?

“Toen ben ik naar Café Carbon aan de Amstelveenseweg gegaan en heb ik een hele grote biefstuk besteld met alle vieze sausjes die je je kunt bedenken. Daarna cheesecake met vanillesaus en whisky en rode wijn erbij. Heel onverstandig, want ik heb slecht geslapen!”

Jaap Jongbloed over zijn passie voor sport en gezondheid

HOE KIJK JIJ TEGEN OUDER WORDEN AAN?

“Het is heel dubbel. Aan de ene kant zijn er bepaalde dingen die je moet opgeven, zoals het basketballen, omdat ik te veel blessures kreeg. Ik ben het een tijd lang blijven doen in combinatie met krachttraining, waardoor je echt minder snel blessures krijgt, maar inmiddels ben ik toch gestopt omdat je je snelheid en explosiviteit verliest. Ik speelde tot zes jaar geleden met twintigers in de competitie en daar baal ik natuurlijk wel van. Ik probeerde een paar dagen geleden de ring te raken, maar ik haalde het bord niet eens. Terwijl ik vroeger tot de ring kon springen als ik een beetje warm was. Dus dat vind ik heel jammer. Aan de andere kant, het is een cliché, maar het is welwaar, ga je veel meer genieten van de dingen die je wel kan. Met relatieve wijsheid de dingen bekijken, en met meer ervaring en perspectief. Dat is een enorme winst. En daarbij denk ik dat je leven heel saai en eentonig wordt als je na je pensioen met een glas whisky en bak chips voor de televisie gaat zitten. Als je dat niet doet, betekent het eigenlijk dat je meer tijd en ruimte hebt voor hobby’s. Momenteel doe ik nog maar één televisieprogramma, wat ik heel leuk vind, en daarnaast kan ik nieuwe dingen oppakken. Die combinatie vind ik geweldig!”

 

Zie Oud Zuid interviewt elke maand een bekende inwoner van Amsterdam Zuid. 

Volg ons ook op InstagramFacebook en LinkedIn