Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

INTERVIEW LECO VAN ZADELHOFF

“OP DE PLEK WAAR WE NU WONEN, HEB IK HET ULTIEME ZUID-GEVOEL”

Gepubliceerd: 9 juni 2018 16:15

Ruim dertig jaar geleden begon Leco van Zadelhoff zijn carrière bij de lokale kapsalon in Harderwijk. Zijn grote droom was een hele goede kapper én visagist te worden. Dat is hem aardig gelukt. Tout bekend Nederland is fan van zijn Leco-look. Maar de beauty goeroe is van veel meer markten thuis. Zo is hij schrijver, presentator en lifestyle deskundige bij RTL Boulevard. Ook kunnen we hem met recht een Zuid-specialist noemen. Hij raakte drieëntwintig jaar geleden besmet met het ‘Zuid-virus’ toen hij bij Angela Groothuizen kwam wonen. Inmiddels heeft hij al op meer dan tien plekken in deze prachtige buurt gewoond.  

We ontmoeten Leco bij het prachtige Edha Interieur aan de Willemsparkweg. Speciaal voor ons is deze luxe interieurzaak even opengegaan, want graag geziene gast Leco is hier altijd welkom. De perfecte setting om kennis te maken met deze creatieve alleskunner op het gebied van haar en visagie.

Waarom wilde je juist op deze plek afspreken?
“Interieur is een passie van me. Ik vind het heel leuk om met huizen en het inrichten ervan bezig te zijn. Edha is een prachtige zaak bij mij om de hoek en ik kom hier erg graag. Ik word hier enorm geïnspireerd door de kleuren, stoffen, materialen en vormen. Op deze manier is interieur een verlengstuk van het werk waarmee ik bezig ben.” 

Hoe is jouw leven in Amsterdam-Zuid begonnen?
“Drieëntwintig jaar geleden ben ik hiernaartoe verhuisd. Ik heb drie jaar bij Angela Groothuizen gewoond. We kenden elkaar doordat ik haar haar en make-up deed. Ik was op dat moment op zoek naar een woning en zij had ruimte over. Ze woonde aan de Koninginneweg en daar ben ik besmet geraakt met het ‘Zuid-virus’: ik was meteen verliefd. Deze periode is voor mij de basis geweest voor mijn leven hier.”

Wat ontzettend leuk! Heb je sindsdien op verschillende plekken in Zuid gewoond?
“Ik ben een soort gipsy. Ik ben al een stuk of tien keer verhuisd binnen Amsterdam-Zuid. Zodra mijn huis verbouwd en af is, begint het alweer te kriebelen om verder te kijken naar een nieuwe woning. Ik woon hierdoor gemiddeld maar zo’n twee à drie jaar op één plek. Tegenwoordig voel ik voor het eerst dat ik rust heb gevonden. Misschien omdat ik ben gaan samenwonen met mijn vriend. Op de plek waar we nu wonen, heb ik het ultieme Zuid-gevoel.”

fotocredits: Davien Hulsman

Wat waardeer je zo aan Zuid?
“Het grappige is, dat ik op dit moment op een nieuwe manier kennismaak met Zuid. Mijn vriend is van oorsprong Braziliaans en is hier later komen wonen. Door hem ga ik naar musea, wandelen we veel in het Vondelpark en ben ik vaak te vinden op het Museumplein. Ik kwam eerst nooit op deze plekken en ik vind ze nu zo bijzonder en mooi! Ik ben Zuid heel erg gaan waarderen. Door veel te lopen, zien we veel meer. De mooie architectuur, lanen, zijstraten, het groen… Ik realiseer me meer en meer dat we op een heel bijzondere plek wonen. Het heeft charme en karakter. Zuid is erg gemoedelijk en mede daardoor voelt mijn partner zich thuis. Ik ben onwijs blij hier.”

Over ‘blij zijn’ gesproken: waarom willen zoveel (bekende) vrouwen hun haar en make-up het liefst door jou laten doen?
“Dat heeft met een aantal factoren te maken. Je moet natuurlijk heel erg goed zijn in je vak en zorgen dat je dat ook blijft. Ik zeg altijd maar: ‘Je bent zo goed als je laatste lipglossje’. Ik ga dus absoluut niet zitten teren op succes uit het verleden. Het heden en morgen zijn hetgeen dat telt. Je moet zorgen dat je bij de tijd blijft, want veranderen is vooruitgang. Daarin drijf ik mezelf tot het uiterste. Ik zorg dat ik geïnspireerd blijf door mooie steden, interieurzaken, reizen en kunst. Daarnaast ben ik vaak de laatste die aan iemand zit, voordat ze de schijnwerpers instapt. Het is daarom enorm belangrijk dat je een vertrouwensband opbouwt. Om dit te bereiken moet je energie van elkaar krijgen en moet er een wisselwerking ontstaan.” 

Zijn er veel mensen die specifiek om jou vragen?
“Er is een grote groep mensen die, vanaf het moment dat ze in de publiciteit zijn gekomen, vragen of ik hun haar en make-up wil doen. Ik vind dat een enorme eer. Zeker voor degenen die heel erg druk zijn, is het fijn om een rustpuntje te hebben. Door te weten dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over hoe ze eruit gaan zien, creëer ik dat rustpunt voor ze. Dit vertrouwen is voor mij een heel groot compliment.” 

Dat kunnen we ons heel goed voorstellen. Op welke manier werk je het liefst?
“Het liefst ga ik langetermijnsamenwerkingen aan. Je moet elkaar namelijk echt leren kennen voordat je weet wat goed bij iemand past. De Leco-look moet worden opgebouwd en die stijl gaat over morgen, niet over gisteren. Ik vind niets leuker dan nieuwe looks bedenken en maken, ook voor de jongere generatie. Ik ben dus allesbehalve verzadigd. De combinatie tussen vaste en nieuwe gezichten van alle leeftijden houdt me heel erg bij de les. Het geeft me energie!”

Met vier boeken en veel klussen op TV ben je een enorm veelzijdige man. Wat vind je het leukste om te doen?
“Mijn basis is het doen van haar en make-up in de breedste zin van het woord. Ik vind het heel leuk om mijn vak uit te lichten en dat kan op allerlei manieren. Zo is het ontzettend gaaf om als deskundige op te treden bij RTL Boulevard. Hiermee bereik ik een groot publiek. Verder was het schrijven van boeken helemaal te gek. Als aanvulling op print, ben ik momenteel veel met social media bezig. Online tutorials kunnen artikelen namelijk ontzettend versterken en hiermee bereik ik ook de jongere doelgroep. Ik houd er dus van om mijn vak breed en divers tentoon te spreiden.”

Op welk werk ben je het meest trots?
“Ik ben heel trots op mijn boeken. Met name het boek dat ik heb opgedragen aan mijn dochter. Verder ben ik trots op de tools die ik ontwikkeld heb: een professionele lijn van 99 producten met informatie en uitleg over hoe je ze het best kunt gebruiken. Deze items zijn voor mij als visagist normaal om mee te werken, maar vaak nog onbekend voor de consument. Door middel van deze tools wil ik visagie toegankelijk maken.”

Wat is de motivatie achter al het werk dat je doet?
“De drijfveer is dat ik er enthousiast van word. Ik heb me voorgenomen dat ik iets anders ga doen op het moment dat ik een periode met tegenzin ergens naartoe ga. Maar dit is absoluut niet aan de orde. Ik vind het zo ontzettend leuk om mijn werk te doen en feedback te krijgen op looks die ik heb gemaakt. Daar krijg ik energie van. Het is de benzine waar mijn motor op loopt.”

Je bent de hele dag bezig met het uiterlijk. Met welk innerlijk kenmerk ben je het meest tevreden?
“Ik ben heel trots op het feit dat ik doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen heb. Wanneer ik ergens voor ga, dan zet ik me volledig in en maak ik het ook af. Hierdoor ben ik iemand op wie je kunt bouwen. Ik ben enorm gepassioneerd en daardoor enthousiast over hetgeen dat ik doe.”

Je hebt een prachtige dochter van 12. Wat vind je belangrijk om haar mee te geven?
“Het allerbelangrijkste vinden we dat ze mag worden en zijn wie ze wil zijn. Ik pas heel erg op dat we haar niet in een keurslijf duwen. Ze is nu heel leuk in de puberteit en heeft al een echte eigen wil, fantastisch vind ik dat. Ik hoop dat ze kan worden wie ze wil zijn op het gebied van werk en als persoon. Die vrijheid die ik heb gehad, geven we door aan onze dochter.”

Wat maakt jou gelukkig?
“Naast mijn werk ben ik gelukkig met mijn partner en het leven dat ik kan leiden. Het is fijn om je leven met iemand te mogen delen en leuke dingen te kunnen ondernemen. Reizen, uit eten gaan, genieten van al het moois dat er is. Verder doe ik het liefst zoveel mogelijk inspiratie op in creatieve ruimten zoals musea, galeries en interieurzaken. Ik ben enorm creatief. Dat is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven.”

Tekst: La Toya Ramsahai & Odette van der Veeken

Beeld: Davien Hulsman

Gedeeld

verder lezen

ROB’S REISCOLUMN: DE WERELDWONDEREN VAN JORDANIË

ROB’S REISCOLUMN: DE WERELDWONDEREN VAN JORDANIË

Tijdens een reis naar Jordanië kom je de meest indrukwekkende plekken tegen. De vijf meest bijzondere bezienswaardigheden die je niet mag missen, staan ook nog eens op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heb ik voor je op een rijtje gezet!     WADI RUM Wadi Rum...

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: DE TUINEN VAN HET RIJKS

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: DE TUINEN VAN HET RIJKS

  Sebastiaan Capel – voormalig stadsdeelvoorzitter én trots bewoner van Amsterdam-Zuid – kent ons stadsdeel op zijn duimpje en neemt ons in zijn maandelijkse column mee naar de plekken waar hij enthousiast van wordt. Er zijn van die plekken die je als...

ROB’S REISCOLUMN: HVAR HEAVEN

ROB’S REISCOLUMN: HVAR HEAVEN

  Begin juni reisde ik met een groep collega’s naar het prachtige Hvar. Dit eiland in Kroatië is de ideale keuze voor zowel een privé- als bedrijfsreis. Het is zonovergoten, staat vol met lavendel en wordt beschouwd als één van de tien mooiste eilanden ter...