Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

IN DE STRATEN VAN ZUID…

DIT KEER IS DE SPOTLIGHT: KUNST OP DE ZUIDAS

Gepubliceerd: 24 juni 2018 16:00

Fiets jij altijd langs dat ene mooie beeld als je naar je werk gaat, maar heb je geen idee waar het eigenlijk voor staat? Of loop je zo nu en dan tegen een kunstwerk aan waar je altijd al meer over hebt willen weten? In de vaste rubriek ‘In de straten van Zuid…’ vertellen we elke keer het verhaal achter een kunstobject dat jij misschien wel dagelijks tegenkomt.

fotocredits: www.vrijeacedemie.nl


MEER DAN EEN ZAKENDISTRICT
De Zuidas is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij het woordje kunst, maar niets blijkt minder waar. Wist je dat het een essentieel onderdeel is van de Zuidas? Van oorsprong is het al de bedoeling dat kunst een speciale dimensie aanneemt in dit bruisende zakendistrict. Denk hierbij niet alleen aan de vele kunstwerken die je hier tegenkomt, maar ook aan de bijzondere architectuur en vormgeving van de openbare pleinen. Dit alles draagt bij aan een ‘arty’ sfeer van het hele gebied. 

BOSGOD
Een van de (opvallendste) kunstwerken die te vinden zijn, is ‘Bosgod’: in 1995 gemaakt door Auke de Vries. Het beeld staat bij de ABN Amro-kantoor op de Zuidas. Echter is dit niet de eerste locatie waar het kunstwerk heeft mogen staan. Voorheen was Bosgod te vinden in Utrecht, voor het hoofdkantoor van Fortis Bank Nederland. Daar komt de naam Bosgod ook vandaan: hier stond het kunstwerk op een verhoging vlakbij een natuurpark. Volgens de kunstenaar “was het net alsof de representant van het bos zich op het terrein van het gebouw waagde”. De reden van de verhuizing van het kunstwerk naar de Zuidas, was een fusie met ABN Amro in 2011. 

fotocredits: www.buiteninbeeld.nl

DE CONSTRUCTIE
Bosgod bestaat enkel uit lijnen, vlakken, cilinder- en kegelvormen. Het beeld geeft een wankel evenwicht weer, maar staat eigenlijk hartstikke stabiel. De Vries ziet dit als het op dankbare wijze gebruik maken van de beschikbare ruimte. Wat vind jij van dit kunstwerk?

Tekst: Lisa Kroesen

Gedeeld

verder lezen

Muze van Zuid: vijf dagen muziek in vijf buurten

Muze van Zuid: vijf dagen muziek in vijf buurten

Muze van Zuid viert deze week van woensdag tot en met zondag de vijfde editie met concerten en evenementen verspreid over vijf buurten in Amsterdam-Zuid. Het festival viert het muzikale erfgoed van ons muziekleven met tientallen topmusici. Er zal tijdens Muze van Zuid...

VIER DE ZOMER MET MUZIEK!

VIER DE ZOMER MET MUZIEK!

Zoek verkoeling in Het Concertgebouw terwijl je hart wordt verwarmd met prachtige concerten. In juli en augustus kun je weer als vanouds genieten van een spectaculaire avond vol muzikaal talent. Van pop tot klassiek en van jazz tot filmmuziek; met meer dan zeventig...