Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

IN DE STRATEN VAN ZUID…

DIT KEER IS DE SPOTLIGHT: KUNST OP DE ZUIDAS

Gepubliceerd: 24 juni 2018 16:00

Fiets jij altijd langs dat ene mooie beeld als je naar je werk gaat, maar heb je geen idee waar het eigenlijk voor staat? Of loop je zo nu en dan tegen een kunstwerk aan waar je altijd al meer over hebt willen weten? In de vaste rubriek ‘In de straten van Zuid…’ vertellen we elke keer het verhaal achter een kunstobject dat jij misschien wel dagelijks tegenkomt.

fotocredits: www.vrijeacedemie.nl


MEER DAN EEN ZAKENDISTRICT
De Zuidas is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij het woordje kunst, maar niets blijkt minder waar. Wist je dat het een essentieel onderdeel is van de Zuidas? Van oorsprong is het al de bedoeling dat kunst een speciale dimensie aanneemt in dit bruisende zakendistrict. Denk hierbij niet alleen aan de vele kunstwerken die je hier tegenkomt, maar ook aan de bijzondere architectuur en vormgeving van de openbare pleinen. Dit alles draagt bij aan een ‘arty’ sfeer van het hele gebied. 

BOSGOD
Een van de (opvallendste) kunstwerken die te vinden zijn, is ‘Bosgod’: in 1995 gemaakt door Auke de Vries. Het beeld staat bij de ABN Amro-kantoor op de Zuidas. Echter is dit niet de eerste locatie waar het kunstwerk heeft mogen staan. Voorheen was Bosgod te vinden in Utrecht, voor het hoofdkantoor van Fortis Bank Nederland. Daar komt de naam Bosgod ook vandaan: hier stond het kunstwerk op een verhoging vlakbij een natuurpark. Volgens de kunstenaar “was het net alsof de representant van het bos zich op het terrein van het gebouw waagde”. De reden van de verhuizing van het kunstwerk naar de Zuidas, was een fusie met ABN Amro in 2011. 

fotocredits: www.buiteninbeeld.nl

DE CONSTRUCTIE
Bosgod bestaat enkel uit lijnen, vlakken, cilinder- en kegelvormen. Het beeld geeft een wankel evenwicht weer, maar staat eigenlijk hartstikke stabiel. De Vries ziet dit als het op dankbare wijze gebruik maken van de beschikbare ruimte. Wat vind jij van dit kunstwerk?

Tekst: Lisa Kroesen

Gedeeld

verder lezen

IN DE SCHIJNWERPERS: VAN BAERLESTRAAT

IN DE SCHIJNWERPERS: VAN BAERLESTRAAT

Dat je veelzijdig kunt shoppen aan de bruisende Van Baerlestraat is algemeen bekend. Maar in dit artikel delen wij met jou de insider tips om een onvergetelijke middag in deze straat te beleven! Lees snel verder…

IN DE KIJKERS: CLAUDE DEBUSSYLAAN

IN DE KIJKERS: CLAUDE DEBUSSYLAAN

In het financiële hart van Amsterdam, de Zuidas, bevinden zich befaamde advocatenkantoren en grote corporates. Het is een wijk vol strak in pak geklede zakenmensen die behalve ontmoeten en vergaderen ook graag genieten van een goed diner of een smakelijke snelle lunch. In het internationale zakendistrict ben je in de Claude Debussylaan dan op het juiste adres!

HONDERDEN PRACHTIGE TULPEN KLEUREN HET STADSDEEL

HONDERDEN PRACHTIGE TULPEN KLEUREN HET STADSDEEL

Dit voorjaar vindt alweer de zesde editie van Tulp Festival Amsterdam plaats! De laatste jaren is de tulp steeds meer uit het straatbeeld verdwenen, maar dit mooie initiatief zorgt er sinds 2015 ieder jaar voor dat de stad letterlijk kleur krijgt. Maar liefst honderdduizend tulpen, verspreid over alle stadsdelen, zetten Amsterdam in bloei gedurende de aprilmaand.

HEMONYSTAAT IN DE SPOTLIGHTS

HEMONYSTAAT IN DE SPOTLIGHTS

Deze week lichten we de Hemonystraat uit, dit is één van de meest centrale en hipste plekken van de Pijp! Deze straat begint aan de Stadhouderskade en eindigt bij de Ceintuurbaan. Er is ter plaatse geen doorgaand verkeer mogelijk, dus tegelijkertijd ook een heerlijke plek om te wonen in hartje Amsterdam! Kijk nu snel met ons mee welke hotspots deze straat ons te bieden heeft…

FRANS HALSSTRAAT IN DE SPOTLIGHTS

FRANS HALSSTRAAT IN DE SPOTLIGHTS

Midden in het bruisende De Pijp, gelegen aan het schattige Cornelis Troostplein vind je de Cornelis Trooststraat! Aan de ene kant van de straat loop je zo de bekende Ruysdaelkade op, aan de andere kant de gezellige Ferdinand Bolstraat. Het is een rustige straat waar je fijn kunt wonen, maar ook lekker een hapje kunt eten of er op uit kunt gaan voor een borrel.