Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

HOOGSTE SCULPTUUR OOIT IN VIJVER MUSEUMPLEIN
DOOR JOSEPH KLIBANSKY

Gepubliceerd: 27 juni 2018 08:30

Vanaf nu is er een nieuw record te bezichtigen in ons prachtige Amsterdam-Zuid. Artist Joseph Klibansky heeft namelijk de hoogste sculptuur dat ooit in een vijver heeft gestaan, in de vijver op het Museumplein geplaatst: een 12 meter hoge zwevende astronaut. De sculptuur draagt de naam ‘Self Portrait of a Dreamer’. Een enorme eer, aldus artist Klibansky.

Gistermiddag om 15.30 heeft, samen met stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel, de officiële inhuldiging van ‘Self Portrait of a Dreamer’ plaatsgevonden. ‘Self Portrait of a Dreamer’ is een 12 meter hoge sculptuur, onderdeel van Klibansky’s Balance-serie. Hierin laat Klibansky objecten zweven alsof ze gewichtsloos zijn, net als in een droom. Dit doet hij om ons eraan te herinneren dat we altijd fantasievol en met verbeeldingskracht kunnen denken, ondanks dat we geen kinderen meer zijn. De ‘Dreamer’ is een astronaut die in de ruimte zweeft, maar zich ophoudt aan de rugleuning van een stoel. De sculptuur vindt zijn evenwicht in een vaas met zonnebloemen -een eerbetoon aan het werk van Van Gogh – die op een van de voeten van de astronaut staat.

Artist Manager Susanna Klibansky is erg enthousiast over de plaatsing van de grote sculptuur op het Museumplein. “Na een leuk gesprek met Stadsdeel Zuid, waarin we samen de mogelijkheden voor deze sculptuur in Amsterdam doornamen, kwamen we al snel tot de conclusie dat dit bijzondere beeld hier geplaatst moest worden”. Volgens Joseph Klibansky zelf, is er geen toegankelijkere plek voor zo’n kunstwerk als deze. “Door mijn vak ben ik regelmatig in grote steden zoals London, Shanghai en New York. Ik kan dan heel erg genieten van kunstwerken op openbare plekken. Het verrijkt mijn beleving van de stad enorm en ik vind het gaaf maar ook heel belangrijk dat er op deze manier zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van kunst. Kunst moet gezien en ervaren worden.”

Self Portrait of a Dreamer is tot 1 september te bewonderen op het Museumplein. We kunnen er dus de hele zomer van genieten!

Tekst: Lisa Kroesen & Susanna Klibansky
Fotografie: La Toya Sensen-Ramsahai

Gedeeld

verder lezen

Muze van Zuid: vijf dagen muziek in vijf buurten

Muze van Zuid: vijf dagen muziek in vijf buurten

Muze van Zuid viert deze week van woensdag tot en met zondag de vijfde editie met concerten en evenementen verspreid over vijf buurten in Amsterdam-Zuid. Het festival viert het muzikale erfgoed van ons muziekleven met tientallen topmusici. Er zal tijdens Muze van Zuid...

VIER DE ZOMER MET MUZIEK!

VIER DE ZOMER MET MUZIEK!

Zoek verkoeling in Het Concertgebouw terwijl je hart wordt verwarmd met prachtige concerten. In juli en augustus kun je weer als vanouds genieten van een spectaculaire avond vol muzikaal talent. Van pop tot klassiek en van jazz tot filmmuziek; met meer dan zeventig...