Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

Iedere Amsterdammer uit Zuid kent ‘m: de hoge toren van Hotel Okura. Dit unieke landmark van Japanse gastvrijheid met zijn serene sfeer, verfijnde eten en gekleurde barometer op het dak, is niet meer weg te denken uit de Ferdinand Bolstraat. Dit jaar viert Hotel Okura Amsterdam zijn vijftigjarig jubileum en blikt daarbij terug op een succesvolle, veelbewogen en memorabele halve eeuw.

EIND JAREN VIJFTIG

Als de Japanse ondernemersfamilie Okura aan het eind van de jaren vijftig hoort dat de gemeente Amsterdam plannen maakt voor een operagebouw met een aangrenzend hotel, maken zij direct hun interesse kenbaar. Een vestiging in Amsterdam zou perfect aansluiten bij hun wens tot uitbreiding van Okura Hotels in Europa. De plannen van de gemeente hangen samen met het vertrek van de oude RAI aan de Ferdinand Bolstraat. Nu het congrescentrum een nieuw onderkomen heeft gevonden aan het Europaplein, kan het vrijgekomen terrein een andere bestemming krijgen.

HEILIG WATER

Ondanks protesten van tegenstanders – er wordt gepleit voor woningen en behoud van café ’t Fust in plaats van een opera met hotel – gaat het bouwrijp maken van de grond gestaag door. Het tentoonstellingsgebouw van de oude RAI blijft nog een tijdje in gebruik als sporthal en in 1969 gaat de bouw van Hotel Okura Amsterdam officieel van start. De aanvang gaat gepaard met een traditioneel Japans ritueel met water van de heilige berg Fuji. Een onconventionele ceremonie die veel belangstelling trekt. Na twee jaar is de bouw voltooid en op 24 september 1971 opent Prins Claus officieel de deuren van Hotel Okura Amsterdam.

GINKGOBLADEREN EN KOIKARPERS

Met de opening van Hotel Okura Amsterdam krijgt Nederland voor het eerst een inkijkje in omotenashi: de Japanse kunst van de gastvrijheid. Aan de buitenzijde sluit de strakke architectuur van het hotel aan bij de plannen voor het operagebouw, binnen hebben Japanse architecten gezorgd voor een – in die tijd ongekende – serene luxe. De hotelkamers in het gebouw bestaande uit 23 verdiepingen (waarbij de 13e verdieping ontbreekt), hebben zelfs kleuren-tv! Ook de exotische sfeer veelbesproken. Bezoekers vergapen zich aan de tapijten met een patroon van Ginkgobladeren, het plafond vol Japanse lampionnen, de vijver met koikarpers en gastvrouwen in traditionele kimono’s.

ONDERGRONDSE TUNNELS

Ten tijde van de opening leven de plannen voor een opera naast Hotel Okura nog volop. Via twee ondergrondse tunnels zal het operapubliek naar het hotel kunnen lopen om te dineren of te overnachten. Andersom zal Hotel Okura bij voorstellingen de catering verzorgen en de operazalen gebruiken voor congressen en evenementen. Het loopt echter anders. In 1979 besluit de gemeenteraad met de Stopera tot een combinatie van opera en stadhuis op het Waterlooplein. Naast Hotel Okura kwamen sociale huurwoningen en woonzorgcentrum d’Oude Raai. Hotel Okura is not amused met het besluit van de gemeente. Het hotel verliest hiermee immers een deel van de vanzelfsprekende klandizie.

MOOISTE UITZICHT

De strijdbijl is inmiddels al lang begraven en tegenwoordig betekent de ligging aan de rand van De Pijp vooral een perfecte verbinding met de Zuidas en Schiphol. Bovendien is door de ruimte rondom, de beveiliging van vips, royals en voetbalclubs goed te organiseren. En de buurtbewoners? Die hebben ‘het Okura’ inmiddels ook al vijftig jaar in hun hart gesloten. “Omdat je er verreweg de beste sushi van Amsterdam kunt eten.” “Omdat je er een cocktail kunt drinken met het mooiste uitzicht over de stad.” Of “omdat je dankzij de barometer op het dak altijd weet of je een paraplu mee naar buiten moeten nemen. Of niet.”

WIST JIJ DIT OVER HOTEL OKURA?

  • De barometer op het dak – de grootste van Europa – voorspelt het weer. Deze kleurt blauw als het zonnig wordt, groen als er regen in de lucht hangt en wit als het wisselvallig is.
  • Met 485 m² is The Imperial Suite van Hotel Okura Amsterdam de grootste suite in de Benelux. Je vindt er naast twee royale slaapvertrekken een bioscoop en dineerruimte.
  • Op de 23ste etage van het hotel kun je terecht voor Okura’s jubileumcocktail. Een drankje waarin alles wat Hotel Okura onderscheidt samenkomt: luxe, ambacht, tradities en aandacht voor detail.

HOTEL OKURA AMSTERDAM
Fedinand Bolstraat 333
020 678 71 11
info@okura.nl
www.okura.nl

Tekst & fotografie: Hotel Okura Amsterdam