Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

HET MERK AMSTERDAM IS VAN AMSTERDAMMERS

Gepubliceerd op: 14 december 2018

Helen Maatjes en Diederik Donk zijn advocaten van The Legal Group en zijn beiden gespecialiseerd in, vooral, het intellectueel eigendomsrecht.

 

Het is alweer een paar jaar geleden dat Cruijff Shoes een Cruijff Vondelpark schoen op de markt introduceerde. De Vereniging Vrienden van het Vondelpark vond dat daarmee ‘misbruik’ werd gemaakt van het merk Vondelpark van de Gemeente Amsterdam. Het merk Vondelpark was door de gemeente Amsterdam al in 2004 als merk geregistreerd. De zaak liep met een sisser af.

 

AMSTERDAM ALS (ONDERDEEL) VAN JE MERKNAAM

Maar hoe zit het met het gebruik van het woord Amsterdam voor commerciële doeleinden? Is dat ook alleen toegestaan door de gemeente Amsterdam?

Nee hoor, inmiddels zijn er 830 merken met daarin het woord Amsterdam geregistreerd. Niet alleen door de gemeente Amsterdam, maar juist ook door vele commerciële partijen die de goodwill van de stad op hun producten of diensten wensen af te laten stralen. Dat mag.

 

OOK ÉCHT DE PLAATS VAN HERKOMST

Het is wel zo dat merken die (gedeeltelijk) bestaan uit de plaatsnaamaanduiding Amsterdam niet geldig zijn als merk als het gebruik tot misleiding kan leiden ten aanzien van de plaats van herkomst van de producten of diensten. Als de consument bijvoorbeeld denkt dat Amsterdam kleding verwijst naar kleding die afkomstig is uit Amsterdam, dan is het gebruik van het woord Amsterdam geen merkgebruik, maar gebruik van een geografische oorsprongsbenaming. Dit laatste is uitsluitend voorbehouden aan producten en diensten die daadwerkelijk uit Amsterdam afkomstig zijn.

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Champagne welke uit de Champagnestreek moet komen, of, dichter bij huis, aan Edammer kaas die alleen uit Edam/Noord-Holland mag komen om zo genoemd te worden.

 

ONDERSCHEIDEND VERMOGEN

Het gebruik van het woord Amsterdam voor commerciële doeleinden is al met al niet altijd toegestaan. Nu er 830 verschillende Amsterdam merken zijn, zal het overigens lastig worden om het woord Amsterdam daadwerkelijk als merk – zijnde een identificatiemiddel – te kunnen gebruiken. Dat is ook de reden dat er veel logo’s met daarin het woord Amsterdam als merk zijn geregistreerd. Dan heeft het merk tenminste nog iets van onderscheidend vermogen.

Het woord Amsterdam mag wat ons betreft gewoon door iedereen worden gebruikt die producten of diensten uit Amsterdam aanbiedt. Daar kunnen de 830 merkhouders niets aan doen.

 

The Legal Group

Willemsparkweg 34

1071 HG Amsterdam

T: (+31) 020 – 6795025

Gedeeld

verder lezen