Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

GELDERLANDPLEIN: MEER DAN SHOPPEN ALLEEN

Gepubliceerd op: 18 september 2020

Wie denkt dat je bij Gelderlandplein alleen kunt shoppen, heeft het mis! Bij dit allesomvattende winkelcentrum kun je naast winkelen, lekker eten of naar de kapper óók terecht voor een middagje cultuur. Gelderlandplein telt maar liefst zestien kunstwerken met allemaal hun eigen, unieke verhaal. In dit artikel lichten we een tipje van de sluier op maar voor de volledige collectie aan kunstwerken zul je toch écht een middagje Gelderlandplein op de planning moeten zetten. Let’s get started!

 

GATHERING

The gathering

Een gathering, dat is deze creatie van Daniel Firman zéker! Dit bijzondere kunstwerk is een opeenhoping van afgedankte materialen die niét zonder reden op deze manier bijeengebracht zijn. De kunstenaar heeft de materialen verbogen en beschilderd en creëert zo een fusie die doet denken aan plastiglomeraat: een gesteente dat gevormd wordt als plastic smelt en zich vermengt met lavasteen, zeeschelpen en zand. Gathering maakt je ervan bewust dat de objecten die wij in de wereld achterlaten nooit helemaal zullen verdwijnen.

 

DIS LUI TOI QUE JE T’AIME

Je t'aime

De serie Shopping Bags van kunstenaar Fred Allard is gebaseerd op overdadige consumptie, luxemerken en geconstrueerde identiteit. Dis lui toi que je t’aime (Zeg hem dat ik van je houd) is een kunstwerk dat kenmerkend is voor Allard. Hij presenteert met dit kunstwerk het tijdperk waarin wij leven: een wereld waarin het merk luider spreekt dan het product en het imago alle andere belangen overstijgt.

 

THE LOVERS

the lovers

The Lovers is een kunstwerk waarmee we een kijkje in het leven van een mechanische diersoort krijgen die we nooit in het echt zullen tegenkomen. In dit werk heeft Patricia Piccinini een schril contrast gecreëerd tussen tederheid en intimiteit en de glanzende hardheid van de oppervlakken en materialen. Een bijzondere creatie met een futuristische touch!

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> vervolg artikel <<

 

FOREVER

bik forever

Een kunstwerk met fietsen kan uiteraard niet ontbreken in Amsterdam! Conceptueel kunstenaar Ai Weiwei verbindt de traditionele Chinese cultuur met zijn persoonlijke beeldtaal. Forever roept vragen op over continuïteit, verandering, traditie en revolutie. De kunstenaar nodigt jou uit na te denken over hoe in deze snel veranderende tijd verwacht kan worden dat de dimensies van het dagelijks leven voor altijd zullen zijn.

 

BIG DISOBEDIENCE

BIG DISOBEDIENCE

Het werk Big Disobedience maakt deel uit van een serie figuren zonder hoofd, gecreëerd door de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm. Met het ontbreken van de hoofden probeert de kunstenaar elke vorm van persoonlijkheid te elimineren. Interesting, nietwaar?

 

VICTORIA

victoria

Midden op het Gelderlandplein vind je deze reusachtige voetbal, gemaakt door Marcus Harvey. Harvey wierf grote internationale bekendheid met het portret van de seriemoordenaar Myra Hindley bij de tentoonstelling ‘Sensation’ in Londen. Speciaal voor Gelderlandplein heeft de kunstenaar de groene, bronzen sculptuur Victoria gemaakt: een uitgeblazen voetbal die de vergane tijden van de World Cup glorie representeert.

 

Al met al een interessante verzameling kunstwerken waar we als inwoners van Zuid trots op mogen zijn! En dán te bedenken dat dit nog niet eens alles is. Heb jij behoefte aan een shotje cultuur? Bij Gelderlandplein kun je maar liefst zeven dagen per week terecht!

 

Tekst: Florentine Waller

Beeld: Gelderlandplein

Gedeeld

verder lezen