Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

EEN TERUGBLIK: ARTZUID 2019

Gepubliceerd op: 20 september 2019

Artzuid 2019

Beeld: ARTZUID

Na vier maanden is er zondagmiddag 15 september een einde gekomen aan de 6e editie van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID. De beeldenroute in Amsterdam Zuid met tachtig kunstwerken van vijftig internationale kunstenaars was volgens velen ‘de vrolijkste belevingstentoonstelling’ sinds de start in 2009. Bezoekers uit binnen- en buitenland kwamen in groten getale naar de door de curatoren Jhim Lamoree en Michiel Romeijn bedachte ‘Tuin van Amsterdam Zuid’ met figuratieve beelden en ruimtelijke installaties. De gratis toegankelijke publieksvriendelijke tentoonstelling op de Apollolaan, Minervalaan en de Zuidas trok in totaal naar schatting zo’n 350.000 belangstellenden. “Amsterdam heeft een sculptuurbiënnale waar de stad trots op kan zijn”, zegt initiatiefnemer en directeur van ARTZUID Cintha van Heeswijck-Veeger.

 

DE DIRECTRICE AAN HET WOORD

Cintha van Heeswijck-Veeger is directrice van Art Zuid en opgetogen over het verloop van de afgelopen editie: “We hebben met dit concept het grote publiek willen bereiken en dat is gelukt. De respons is positief en we krijgen veel enthousiaste reacties. Het is duidelijk dat figuratieve kunst aanspreekt. Het raakt mensen, roept emoties op; ervaringen worden doorverteld en dat brengt weer meer mensen op de been. Er is ook een recordaantal rondleidingen gerealiseerd.

 

SATELLIETLOCATIES

De twee jaar geleden uitgesproken wens van de directeur van ARTZUID voor satellietlocaties ging in vervulling. Met de Apollolaan en Minervalaan op de As van Berlage als centrale deel, was de route dit keer uitge(st)rekt vanaf het Stadionplein tot en met de Churchillllaan in Amsterdam Zuid en met ARTZUID Annex Amstelveen. De meer dan 100 buurtvrijwilligers hebben, onder leiding van An Bastiaans, een fantastische taak verricht door vier maanden lang de dagelijkse operatie vlekkeloos te laten verlopen. Onze waardering voor hen is niet in woorden uit te drukken. Zij zijn een visitekaartje voor Amsterdam-Zuid.

 

>>Het artikel gaat verder na de advertentie<<

>>Vervolg artikel<<


OOK DE KLEINTJES GENOTEN VOLOP!

ARTCAMP Stichting Art Zuid

Beeld: Stichting Art Zuid

In de schoolvakantie konden kinderen wederom terecht bij het wekelijkse ARTCAMP, dat jaarlijks moeiteloos de concurrentie aan kan met andere zomerkampen voor kinderen. De wekelijkse kunstkampen waren telkens geheel volgeboekt. Het groepsbezoek van scholen blijft onverminderd populair. Dankzij ondersteuning van de Rabobank Amsterdam was opnieuw gratis lesmateriaal voor scholieren beschikbaar. Sinds de eerste editie van ARTZUID in 2009 hebben inmiddels naar schatting 45.000 scholieren uit het basis en middelbaar onderwijs de beeldenroute in klassikaal verband bezocht. Vaak ging dat samen met een workshop in het kinderatelier.

 

DEELENEMDE KUNSTENAARS

De betrokken kunstenaars waren: 
Aimé Mpane Enkobo, Antoine Poncet,  Aristide Maillol, Arman, Armando, Atelier Van Lieshout, Auguste Rodin, Barry Flanagan, César, Charlotte van Pallandt, Dan Graham, Daniel Göttin, David Altmejd, Dini Thomsen, Eja Siepman van den Berg, Elsa Tomkowiak, Erwin Wurm, Gabriel Lester, George Struikelblok, Gerda Maise, Gloria Friedmann, Hans van de Bovenkamp, Henk Visch, Irene Fortuyn, Ivan Cremer, Jan Fabre, Jaume Plensa, Jean Dubuffet, Jems Koko Bi, Jerzy Kędziora, Jésus Rafael Soto, Joel Shapiro, Johan Tahon, Judith Wiersema, Karel Appel, Klaas Gubbels, Lon Pennock, Marc Quinn, Matthew Monahan, Morgan Betz, Nancy Rubins, Nick Ervinck, Nic Jonk, Oliver Laric, PJ Roggeband, Roberto Barni, Sachi Miyachi, Sandro Chia, Theo Jansen, Tom Claassen, Tony Matelli, Wim Delvoye, Yoshitomo Nara, Yubi Kirindongo.

 

Wij hebben wederom enorm genoten van al het moois dat te bewonderen was tijdens deze zesde editie van ARTZUID! Tot de volgende keer!

 

Tekst: Xavier Simons

Gedeeld

verder lezen

5x AWARD WINNENDE HOTSPOTS IN ZUID

5x AWARD WINNENDE HOTSPOTS IN ZUID

Of je er nu woont of juist komt voor een gezellig avondje uit in Zuid, voor lekker eten ben je in Amsterdam-Zuid op de juiste plek. Deze vijf hotspots hebben recent een award gewonnen en zijn zeker een bezoekje waard!

5x AWARD WINNENDE HOTSPOTS IN ZUID

5x AWARD WINNENDE HOTSPOTS IN ZUID

Of je er nu woont of juist komt voor een gezellig avondje uit in Zuid, voor lekker eten ben je in Amsterdam-Zuid op de juiste plek. Deze vijf hotspots hebben recent een award gewonnen en zijn zeker een bezoekje waard!