Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

EEN BURGER ETEN MET GORDON

“IK BEN NIET BANG OM DINGEN LOS TE LATEN.” 

Gepubliceerd op: 7 juni 2019

 

Voordat Gordon in 1991 doorbrak met het nummer ‘Kon ik maar even bij je zijn’, verkocht hij buggy’s op de Albert Cuyp. Een aantal jaren – en vele zang- en tv-successen – later heeft de rasentertainer zijn Albert Cuyp-carrière ingeruild voor gourmet burgers. Gordon opende namelijk in april zijn gloednieuwe restaurant The Burger Room. 

Met de bloesem nog volop in de bloei, spreken we op een zonnige dag af met Gordon in zijn nieuwe zaak: hier smul je van heerlijke burgers in de setting van een mini-museum geheel in de stijl van The Wizard of Oz. Tijd voor een gesprek met de Wizard of Oud-Zuid!

 

Gefeliciteerd met je eigen restaurant! Pal naast jouw koffietent Blushing. Vanwaar deze locatie?

“In eerste instantie wilde ik het pand gebruiken om Blushing uit te breiden, het is daar altijd hartstikke druk. Maar dat bleek bouwtechnisch onmogelijk. Omdat ik het zonde vond om dit pand te laten lopen, besloot ik om een ander concept te verzinnen. In de buurt van het Museumplein zit nog geen goede hamburgerzaak. Die vind je pas in De Pijp. Daarom heb ik een gourmet burgerzaak geopend. Eentje met klasse!”

 

Het ziet er prachtig uit! Hoe zijn de eerste reacties?

“Overweldigend. Mensen zijn echt flabbergasted hoe mooi het eruit ziet. Maar vooral ook vanwege het eten. Ik heb er heel veel werk van gemaakt. Ik ben de wereld over gereisd om verschillende hamburgerculturen te ontdekken. Proeven, menukaarten meenemen, onderzoek doen en vervolgens een eigen concept creëren en een menu samenstellen.”

 

Ook de styling heb je volledig zelf gedaan. Wat heeft je geïnspireerd?

“Ik ben natuurlijk geen technisch tekenaar, maar heb wel alles – van de patronen op de vloer tot en met het plafond en alle kleurstellingen – zelf bedacht. Het meubilair is ook echt een speurtocht geweest. Ik noem het een beetje tussen kunst en kitsch. Tijdens mijn zoektocht kwam ik veel industrieel ingerichte hamburgerzaken tegen, maar ik wilde juist iets met klasse. Een zaak waar je ook lekker een cocktail kunt drinken. Inspiratie kwam overal vandaan. Zo was ik in Rome in de Sixtijnse kapel. Dat was zo indrukwekkend dat ik dacht: ‘hoe mooi zou het zijn als we engelen op het plafond hebben die elkaar een hamburger geven?’ Tijdens de bouwvergaderingen dachten ze dat ik gek geworden was. Haha!”

 

 

Doorlopend thema in de zaak is de The Wizard of OZ. Waarom?

“Ik was 8 jaar toen ik de film voor het eerst zag. Het begint in zwart-wit, maar als Dorothy de deuren opendoet wordt alles kleur. Als klein jongetje vond ik dat zó indrukwekkend. Ook het verhaal is aansprekend: gebruik altijd je hersenen, zorg dat je hart op de goede plaats zit en verlies nooit de moed. Die film is altijd de rode draad geweest in mijn leven. Ik heb recentelijk een zaak moeten sluiten in Rotterdam, maar dan moet je wel de moed en de kracht hebben om verder te gaan. Daarom is het een fantastisch thema voor mijn nieuwe zaak! Het is echt een mini-museum in het Museumkwartier geworden. En we zitten hier natuurlijk in Oud-Zuid, afgekort OZ. Alles valt samen.”

 

Wat is het pronkstuk in de zaak?

“Ik ben achter de bekende rode schoentjes uit de film aangegaan. Tijdens mijn zoektocht kwam ik terecht bij een vrouw uit Nieuw-Zeeland die een replica in haar bezit had. Ik heb haar echt gesmeekt of ze de schoentjes wilde verkopen en dat is uiteindelijk gelukt.”

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<https://issuu.com/zuid-media/docs/issuu_amstelveen_inzicht_2019_uk

>> vervolg artikel <<

 

Je wilde al op jonge leeftijd zanger worden en hebt daar veel voor gedaan en gelaten. Waar komt die doorzettingskracht vandaan?

“Ik heb van nature een heel sterke levensenergie. Ik denk dat ik dat van mijn vader heb meegekregen. Die heeft zoveel dingen gedaan in zijn leven. Wanneer iets mislukte, was hij alweer met iets anders bezig. Mijn vader is 22 jaar geleden overleden, maar zijn doorzettingsvermogen leeft door in mij. Soms is het ook wel moeilijk hoor. Ik vond het heel spannend of alles op tijd af zou komen, maar het resultaat mag er wezen! Ik vind het fantastisch als mensen genieten en het leuk hebben.”

 

Hoe kom je tot rust?

“Veel weggaan! Ik heb een huis in Kaapstad, daar ga ik graag naartoe. Dat moet ook wel voor de rust in mijn hoofd. Verder vind ik het heerlijk om films en series te kijken. Ik probeer ook nog weleens te vliegen in mijn vrije tijd, ik heb mijn vliegbrevet gehaald. Zo cool! Nu ik diabetespatiënt ben, mag ik helaas niet meer alleen de lucht in.”

 

 

Wat kan je eigenlijk niet?!

“Haha! Weet je wat het is? Ik hoop zo dat ik mensen inspireer om niet bij één ding te blijven. Heel veel mensen zijn zo ontzettend trouw aan wat ze al kennen en wat ze veilig vinden. Ik vind het juist heel fijn om iets te doen dat je uit je comfortzone haalt, waardoor je weer uitgedaagd wordt om iets nieuws te ondernemen. Bij tegenslag kun je wel in zak en as gaan zitten, maar er komt altijd wel iets nieuws op je pad. Ik houd daarvan, ik wil nieuwe prikkels hebben in mijn leven.”

 

Is dat ook de reden dat je gestopt bent met zingen?

“Mensen waren heel verbaasd toen ik stopte met mijn zangcarrière. Ik kan alleen geen drie dingen tegelijk doen. Je moet focus hebben. Op een gegeven moment was de verdeeldheid in mijn hoofd te groot. Ik ben ook van een oudere generatie en de nieuwe generatie is opgestaan. Ik ben daar heel realistisch in en op een hoogtepunt in mijn carrière gestopt. Geen moment heb ik daar spijt van gehad. Ik heb mijn hart gevolgd. Je moet niet bang zijn om dingen los te laten, het komt vanzelf weer goed.”

 

Voor je bekend werd, stond je op de Albert Cuyp. Hoe was die tijd?

“De Albert Cuyp staat synoniem aan de humor. Mensen vinden mij vaak heel snel, maar dat waren we daar allemaal! Ik heb altijd met heel veel plezier op de markt gestaan. Mijn vader had een grote baby- en kleuterzaak. Ik was 12 of 13 toen hij me de leiding gaf over de afdeling buggy’s: ik verkocht de ene na de andere buggy. Daar was ‘ie zo trots op!”

 

 

Op welke plekken in Zuid kunnen we je verder tegenkomen?

“Ik kom graag op de Cornelis Schuyt. Bij Van Dam bijvoorbeeld van Nicolette van Dam, een fijne collega en ook een echt horecadier. Verder vind ik George leuk op de Willemsparkweg. En Siam, een heel fijne Asian bistro bij het Stadionplein.”

 

Je bent openhartig, zo deelde je jouw zoektocht naar de liefde en is er een biografie over je verschenen. Hoe behoud je toch een privéleven?

“Dat heb ik wel drastisch veranderd hoor! Wat er vorig jaar is gebeurd vond ik zo heftig. Toen er WhatsApp berichten op straat kwamen te liggen en de rechtbank eraan te pas moest komen. Een nachtmerrie! Ik heb het een plek kunnen geven, al was dat heel moeilijk.”

 

Heb je verder nog dromen?

“Een jaar of tien geleden werd mijn ultieme droom bijna werkelijkheid. Ik zat achter mijn computer en zag een vliegveldje te koop staan in Zuid-Afrika bij het plaatsje Bloemfontein. Aan het vliegveld stond een guest house en in de toren zat een cocktailbar met een eigen airstrip. Ik kon het toen kopen, maar heb dat helaas niet gedaan. Nu ligt de prijs zoveel hoger. Mijn droom is nog steeds om een soort Blushing Hotel te openen, met een eigen airstrip inclusief wellness retreat. Ik word alleen al moe als ik eraan denk, haha!”

 

 

Tekst: Jeffrey Struijk & La Toya Sensen – Ramsahai 

Beeld: Davien Hulsman

Gedeeld

verder lezen

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

Bob Oostelbos raadt een staycation in Amsterdam-Zuid zeker aan! Met zoveel moois in eigen stad hoeven we deze zomer toch eigenlijk ook niet het land uit?

COLUMN DICK: HUIDHONGER

COLUMN DICK: HUIDHONGER

Diederik – Dick voor intimi – is een jonge dertiger die woont in De Pijp. Iedere maand deelt hij zijn avontuurtjes met ons op ZUID.nl!

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

COLUMN BOB: OP ZUIDVAKANTIE

Bob Oostelbos raadt een staycation in Amsterdam-Zuid zeker aan! Met zoveel moois in eigen stad hoeven we deze zomer toch eigenlijk ook niet het land uit?

COLUMN DICK: HUIDHONGER

COLUMN DICK: HUIDHONGER

Diederik – Dick voor intimi – is een jonge dertiger die woont in De Pijp. Iedere maand deelt hij zijn avontuurtjes met ons op ZUID.nl!