Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

DE STEMBANDEN SMEREN MET TRIJNTJE OOSTERHUIS

Gepubliceerd op: 2 november 2020

 

Trijntje Oosterhuis is een van de bekendste zangeressen van Nederland. Na de successen in de jaren ’90 met de band Total Touch, bekend van de hits ‘Touch Me There’ en ‘Somebody Else’s Lover’, gooide de zangeres ook als soliste hoge ogen en zong zij meerdere nummer-1 hits. Verder kennen we Trijntje als jurylid bij The Voice Of Holland en begeleidde zij bekende Nederlanders bij het aanboren van hun zangtalent in de succesvolle televisieshow It Takes 2.

 

Haar jeugd bracht Trijntje door in Oud-Zuid, waar zij ook haar allereerste zangnoten liet horen. Samen met de zangeres blikken we onder het genot van een kop muntthee terug op die tijd, haar carrière en vertelt ze ons wat we de komende tijd van haar kunnen verwachten.

 

Geboren en getogen in Oud-Zuid! Hoe was dat?

“Het is een leuke buurt. Ik heb er met veel plezier gewoond. We woonden in de Van Breestraat; echt wel een van de mooiste straatjes, vind ik zelf. Het was toen eigenlijk nog helemaal niet zo’n gewilde buurt. Ik vind het wel heel erg veranderd. Nu is het bijna een soort ‘Rodeo Drive’ geworden. Een beetje protserig, vind ik. Alle kleine gezellige kruideniertjes zijn inmiddels weg en nu zijn het allemaal wel heel erg mooie en dure zaakjes. Dat had je vroeger veel minder. Het had meer het gevoel van De Pijp. Toen mijn broer Tjeerd en ik nog jong waren, zijn mijn ouders uit elkaar gegaan. Mijn vader ging toen op een steenworp afstand wonen in de Van Eeghenlaan. Daar hebben we de eerste liedjes van Total Touch opgenomen in de kelder. Mijn broer heeft daar nog steeds zijn opnamestudio.”

 

Op welke plekken kom je hier graag terug?

“Ik vind het hier bij ’t Blauwe Theehuis echt een hele mooie plek.  En het prieeltje in het park vind ik altijd prachtig. Ook ga ik graag naar het oude filmhuis, Vondelpark3. Verder kom ik hier vooral vaak als ik bij mijn ouders ben. Ik woon inmiddels zelf aan de grachtengordel, maar mijn ouders heb ik hier natuurlijk nog steeds. Daar kom je altijd weer voor terug. Het ouderlijkhuisgevoel is hier in Zuid.”

 

 

Je wilde afspreken bij het openluchttheater. Wat maakt deze plek speciaal voor jou?

“Ik heb tijdens mijn hele carrière in het Vondelpark gestaan voor mijn publiek. Het is gewoon ontzettend leuk om in het park zo toegankelijk te zijn voor alle Amsterdammers die langslopen. Dit jaar is dan wel een apart jaar geweest, omdat iedereen geplaceerd was. Anders stond het altijd vol met mensen. Al die kinderen die op het podium zaten en alle mensen van allerlei afkomsten en leeftijden bij elkaar. Zelfs daklozen die stonden in de bosjes mee te dansen. Het was heel funky. Echt Amsterdams gezellig. Daar wil ik gewoon heel dichtbij blijven staan. Ik wil altijd in verbinding blijven staan met mijn publiek en de mensen waar ik mij bij voel horen. Zo ben ik ook opgegroeid. Ik stond hier vroeger ook altijd naar de muziek van anderen te luisteren.”

 

En nu lijkt het te gaan verdwijnen…

“Ik wil heel graag dat het blijft en ik zou het ook echt vreselijk vinden als het weg gaat. Het is niet alleen maar leuke muziek en gezelligheid, maar ook een ontzettende verbindende factor in het hart van de stad. Het laat mooi zien dat we met z’n allen, van alle rangen, standen, culturen, whatever, bij elkaar in harmonie kunnen chillen. Dat is gewoon het Vondelpark en dan in de overtreffende trap: het openluchttheater. Ik weet zeker dat wanneer iemand uit welk land dan ook op het Vondelpark openluchttheater komt en een concert ziet, denkt van: wauw, wat een leuke stad! Het is allemaal gewoon open net als met Koningsdag. Zo moet het ook blijven. Ik snap ook nog steeds niet waarom dat op de schop gaat…”

 

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> Vervolg artikel << 

 

 

Wanneer ontdekte jij jouw stemgeluid?

“Wij hadden altijd veel muziek bij ons thuis. Mijn vader schrijft teksten en liedjes en mijn moeder is klassiek-violiste. Wij hadden altijd wel een strijkkwartetje in huis en wanneer ik dan in bed lag, hoorde ik mijn moeder daarmee bezig. Dus dat muzikale is wel een beetje met de paplepel ingegoten. Mijn broer speelt piano en schreef ook al liedjes op jonge leeftijd. Wij gaven samen tussen de schuifdeuren door voorstellingen voor opa’s en oma’s en dat bleven we in de loop der jaren ook wel serieus doen. Ik heb nooit bedacht van: oh ik moet zangeres worden. Helemáál niet zelfs! Ik wilde wel heel graag heel goed leren zingen. Ik keek bijvoorbeeld wel op tegen hele goede zangers, zoals een Stevie Wonder, Aretha Franklin of Whitney Houston. Daar was ik mee opgegroeid en was ik wel van onder de indruk, maar het vak daar rolde ik toevallig een beetje in ofzo.”

 

 

Hoe ging dat?

“Het begon een beetje onschuldig van de braderie tot het straatfeest. Zo kwamen er steeds nieuwe dingen op mijn pad. Ik had het best snel heel druk. Ik kon op jonge leeftijd al mijn geld verdienen met muziek, dus dan hoefde ik me ook niet af te vragen wat ik anders zou moeten doen. Maar ik had al vroeg een heel bedrijf runnende te houden met verantwoordelijkheden. Ik weet dat vriendinnen van mijn leeftijd toen soms een beetje jaloers waren van: ‘Jij weet altijd zo goed wat je wilt en je kunt het ook goed.’ Ik herinner het me vaak andersom. Zij gingen dan lekker dronken worden in de kroeg of na de studie een half jaartje ontspannen lanterfanteren. Het heeft altijd twee kanten. Ik ben er echter altijd heel dankbaar voor geweest, maar ik zou het ook juist weleens fijn hebben gevonden om een jaartje te doen wat ik maar wilde en het allemaal wel zien. Dat gevoel ken ik gewoon niet.”

 

Zie je dat als een gemis?

“Nee, ik zie het niet als een gemis, maar ik denk wel dat het je fantasie prikkelt. Als ik zie hoe weinig kinderen zich vervelen, dan denk ik: joh, ga jij je eens lekker een week helemaal de tering vervelen. Dat is hartstikke goed voor je geest, voor je creatieve proces. Daarom is deze coronacrisis ook best een uitkomst voor veel jongeren. Ze zitten natuurlijk wel iets te veel op die schermpjes, maar hoezo moeten ze normaal van hot naar her en allemaal dingen maar moeten? Wat meer vervelen levert ook dat je jezelf vragen gaat stellen als ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik?’ ‘En als ik me dan verveel: wat ga ik dan op een gegeven moment als eerste doen?’, ‘Waar gaat mijn eerste interesse naar uit?’ Dan leer je jezelf eigenlijk nog beter kennen. En als je jezelf beter leert kennen, weet je ook weer beter wat bij jou past en hoe je je leven daarop kunt inrichten. Dat merk ik bij mijzelf ook. Vervelen heeft oprecht wel een hele goede functie. Dat gun ik veel mensen ook wel wat meer.”

 

Heb jij jezelf verveeld de afgelopen tijd?

“De huidige situatie heeft echt een weerslag op onze beroepsgroep gelegd. Artiesten mochten als eerste niet meer optreden en waarschijnlijk zijn we ook nog lang niet back in business. Ik vind het toch wel heel heftig, maar tegelijkertijd vind ik dat er toch altijd mensen moeten blijven proberen. Wat moeten we anders? Ik wil niet later denken van: shit, dat was zo’n naar jaar. Als ik heel eerlijk ben, heb ik nu al zoveel mooie creatieve dingen gedaan de afgelopen tijd. We hebben bijvoorbeeld de Love Stream ontwikkeld: mijn man en ik zijn tijdens de eerste lockdown vanuit de huiskamer gaan streamen en verzoeknummers gaan spelen. Hartstikke leuk! Wat mij betreft is het niet alleen kommer en kwel. Ik ben toch echt wel van: kom op, we maken er wat van! En ik ben ook druk bezig geweest met een nieuw album dat op 27 november uitkomt.”

 

Vertel!

“Ik heb de afgelopen jaren veel in kerken opgetreden met kerstprogramma’s. We hebben nu voor het jubileumjaar een kerst-cd opgenomen met bigband Jazzorchestra of the Concertgebouw. Het is echt een te gekke cd geworden met nummers van Ella Fitzgerald, Nat King Cole… zo’n ouderwetse bigband-plaat die je bijvoorbeeld van Sinatra kent, vol met allemaal kerstnummers! We gaan daarmee ook in Het Concertgebouw staan. Het eerste optreden was binnen no-time uitverkocht, dus daarom hebben we besloten ook een tweede show te doen. Zo blijven we lekker bezig binnen de mogelijkheden die we hebben. In plaats van met het coronavirus, steek ik mensen liever aan met positieve dingen. Ik ben daarin net zo besmettelijk. Althans, dat hoop ik!”

 

 

Bekijk www.trijntje.nl voor de meest actuele informatie over Trijntje’s voorstellingen en de kaartverkoop.

 

Tekst: Jeffrey Struijk

Fotografie: Davien Hulsman

 

Gedeeld

verder lezen

MET MARIJKE HELWEGEN IN DE PRESIDENTIAL SUITE

MET MARIJKE HELWEGEN IN DE PRESIDENTIAL SUITE

Marijke Helwegen liet eind jaren 90 het hele land kennismaken met het toen volledig nieuwe fenomeen; cosmetische chirurgie. De koningin van de esthetische ingrepen én een van Nederlands grootste dierenvrienden zet zich tegenwoordig in als ombudsvrouw voor de Baarnsche Courant. Hoogste tijd om haar eindelijk eens beter te leren kennen!

BN’ERS SPOTTEN IN ZUID MET EDWIN SMULDERS

BN’ERS SPOTTEN IN ZUID MET EDWIN SMULDERS

Edwin Smulders is misschien wel Nederlands bekendste persfotograaf. Voor zijn werk is hij soms wel dagen in Amsterdam-Zuid te vinden. Op zoek naar een smeuïge primeur en dat ene kiekje waarop BN’er-minnend Nederland zit te wachten.

MET MARIJKE HELWEGEN IN DE PRESIDENTIAL SUITE

MET MARIJKE HELWEGEN IN DE PRESIDENTIAL SUITE

Marijke Helwegen liet eind jaren 90 het hele land kennismaken met het toen volledig nieuwe fenomeen; cosmetische chirurgie. De koningin van de esthetische ingrepen én een van Nederlands grootste dierenvrienden zet zich tegenwoordig in als ombudsvrouw voor de Baarnsche Courant. Hoogste tijd om haar eindelijk eens beter te leren kennen!

BN’ERS SPOTTEN IN ZUID MET EDWIN SMULDERS

BN’ERS SPOTTEN IN ZUID MET EDWIN SMULDERS

Edwin Smulders is misschien wel Nederlands bekendste persfotograaf. Voor zijn werk is hij soms wel dagen in Amsterdam-Zuid te vinden. Op zoek naar een smeuïge primeur en dat ene kiekje waarop BN’er-minnend Nederland zit te wachten.