Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

COLUMN FRIEDA: DE SCHULD VAN DE KAPPERSBORSTEL

Gepubliceerd: 15 juli 2018 09:00

Mascha gaat zo naar de kapper om haar haar te laten blonderen. Iedere keer is ze doodsbenauwd als ze naar de kapper gaat: als hij de luizen op haar hoofd maar niet ziet. Want ook zij heeft, net als de hele klas met chique kindjes en dito moeders, met het haar allemaal schoongewassen en netjes gekapt, consequent die rotluizen. Driftig staat ze te kammen, gigantische beesten vallen in de wasbak. Voor shampoo en lotion zijn die klootzakjes resistent, las ze ergens. Het enige dat je kan doen is kammen kammen kammen. Op hoop van zegen. En héél verbaasd spelen als de kapper haar toch voor schut zet door haar te betrappen. Hun borstel de schuld geven, zoiets.

Ze smeert haar benen nog even in met de argan olie die ze in de kast vindt en haalt er snel het scheermes overheen. Terwijl ze dit doet voelt ze al dat het mis gaat en meteen doemen rode plekjes op. Luizen en rode bulten. Wat is dit voor leven?

Ze moet werk zoeken en ze heeft tijdens een kortsluiting in haar hoofd een reis naar Ibiza geboekt met vriendinnen die ze helemaal niet kan betalen. Hoe doen andere vrouwen dit? Maar serieus: hóe dan?
Eigenlijk maakt ze er een zooitje van, maar ze gooit het graag op het moederschap, op haar slechte relatie, op het tijdgebrek en geldtekort en desnoods ook op het weer, maar ze moet echt iets gaan veranderen. Dus naar de luizenstudio (als die bestaat) naar het lasercentrum (dat voornemen heeft ze al héél lang), naschoolse voor de kinderen regelen, werk zoeken, weg bij de vader (wiens naam ze niet eens meer uit kan spreken) van de kinderen, of nee, eerst een minnaar vinden en dan weg bij hem.

Maar nu eerst naar de kapper, hopelijk zonder luizen en met een lange broek vanwege die bulten. En als de luizen en bulten weg zijn en ze gebruind terugkomt van Ibiza, gaat ze écht die leuke vader van het schoolplein aanspreken. Want alles moet veranderen.

 

Tekst: Frieda Mulisch

Frieda Mulisch komt uit Zuid (nou ja, het Leidseplein – bíjna Zuid), woont in Zuid (nou ja, inmiddels in Buitenveldert, maar dat is ook Zuid), ze werkt in Zuid en haar kinderen gaan naar school in Zuid. Ze schreef columns in Het Parool over de Zomer in Zuid, en werd geïnterviewd door Tatum Dagelet voor ZOZ – Zie Oud Zuid. Kortom: Frieda ís Zuid. Voor ZUID.nl schrijft ze over Mascha, een Amsterdamse moeder uit Zuid en haar vriendschappen en perikelen.

Gedeeld

verder lezen

ROB’S REISCOLUMN: HVAR HEAVEN

ROB’S REISCOLUMN: HVAR HEAVEN

  Begin juni reisde ik met een groep collega’s naar het prachtige Hvar. Dit eiland in Kroatië is de ideale keuze voor zowel een privé- als bedrijfsreis. Het is zonovergoten, staat vol met lavendel en wordt beschouwd als één van de tien mooiste eilanden ter...

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: KING KONG IN ZUID

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: KING KONG IN ZUID

Sebastiaan Capel – voormalig stadsdeelvoorzitter én trots bewoner van Amsterdam-Zuid – kent ons stadsdeel op zijn duimpje en neemt ons in zijn maandelijkse column mee naar de plekken waar hij enthousiast van wordt. Het is één van die iconische filmbeelden: King Kong...

COLUMN SORAYA LEZAAR: IMAGINE PEACE

COLUMN SORAYA LEZAAR: IMAGINE PEACE

Iedere maand delen we op Woozy Wednesday tips van ondernemer Soraya Lezaar. Deze gezondheidsgoeroe pleit voor een vrije mindset waarbij zelfvertrouwen, intuitie en levensgeluk het uitgangspunt zijn. Als eigenaresse van The Mindset Society faciliteert zij dagelijks...

COLUMN DENISE BOEKHOFF: BADMODE

COLUMN DENISE BOEKHOFF: BADMODE

Denise Boekhoff - voormalig topmodel en mannequin - deelt maandelijks haar visie op het gebied mode en fashion.  Terug van een paar heerlijke dagen Mallorca met mijn lief. Mijn koffer gevuld met kleurige luchtige jurkjes, badpakken en bikini’s, waaraan de Spaanse zon...