DE REDACTIE TEST: THE CIRCLE OF SOY BIJ TAIKO

Gepubliceerd op: 26 september 2018

Taiko     Taiko Circle Of Soy

Taiko vierde zijn verjaardag. Wij mochten erbij zijn en man, wat was dát fijn! Het Aziatische restaurant in Het Conservatorium Hotel pakte flink uit voor deze gelegenheid en trakteerde ons op een heerlijk – op soja geïnspireerd – menu. Dit menu zal nog gedurende heel het komende jaar verkrijgbaar zijn. Genoeg tijd dus om van de culinaire uitspattingen van chef Schilo te genieten. Benieuwd wat wij van dit spiksplinternieuwe menu vinden?  Je leest het hieronder!

 

 

SOJA(AR)

Taiko Restaurant

Beeld: Taiko, Rinze Vegelien

Geïnspireerd op de Chinese kalender viert Taiko jaarlijks zijn verjaardag met het ‘Taiko New Year’. Tijdens deze happening wordt het ingrediënt van het jaar bekend gemaakt. Dit ingrediënt speelt vervolgens de hoofdrol in het menu van Taiko, het modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel. Voor het komende jaar koos chef-kok Schilo van Coevorden het ingrediënt soja. De boon afkomstig uit het Verre Oosten komt op verschillende bereidingswijzen naar voren in het nieuwe ‘The Circle of Soy-menu’.

 

 

THE CIRCLE OF SOY

De levenscyclus van de zeer veelzijdige boon – van droge boon naar spruit die uitgroeit tot een nieuwe plant om weer nieuwe bonen te produceren – komt volledig terug in dit nieuwe menu. Wij genoten volop van de bijzondere structuur en smaken van de Sprouting soy met uni en yuzu. Ook de Tofu foie was een verrassende smaakbeleving. Tonijn kregen wij geserveerd op drie verschillende manieren, waarbij wij er één als een soort sashimi aten vanaf een ijsbootje! Overigens was dit niet de enige uitspatting op het gebied van de presentatie. Zo eet je de coquilles van een houten plank dat ooit onderdeel is geweest van een Whiskey-vat waarin de sojasaus is gerijpt en wordt het lychee-ijs in de vorm van een Magnum uitgeserveerd. Werkelijk een lust voor het oog!

 

SAMENWERKING MET TOMASU

Taiko Soy Tomasu

Beeld: Taiko

 

Voor het samenstellen van dit menu ging chef-kok Schilo een samenwerking aan met Tomasu, de enige Europese producent van soja. Als er zoveel soorten olijfolie in de supermarkt te vinden zijn, waarom is dat dan niet het geval bij soja? Met dat idee in het achterhoofd wil Tomasu soja in Nederland op de kaart zetten. Zo ontstonden er door originele Japanse en Nederlandse tradities te verenigen een rijke en unieke smaaksensatie door sojasaus te laten fermenteren met een minimum van 24 maanden in 25 tot 50 jaar oude whiskyvaten uit de beste distilleerderijen van Schotland.

 

Het menu is vanaf nu tot september 2019 te verkrijgen bij Taiko. Bovendien kun je daar ook de bijzondere sojasaus van Tomasu aanschaffen.  Een echte aanrader voor de Bourgondiër die zowel een feestje voor het oog als voor de smaakpapillen weet te waarderen!

 

 

Tekst: Jeffrey Struijk

Gedeeld

verder lezen

DE BESTE CROISSANT VAN AMSTERDAM: UITERAARD IN ZUID

Als er íets ‘fijne zondagochtend met een ontbijtje op bed’ schreeuwt, dan zijn het wel croissantjes! Deze onmisbare lekkernij verovert al jarenlang het mooie Amsterdam, waar ze wel in honderden zaakjes verkrijgbaar is. Tijd voor een ware croissantjestest! Want waar kun je nou terecht voor de állerlekkerste croissant? Culy.nl zocht het uit en wat blijkt: ons prachtige Zuid mag wel twee topzaakjes op haar naam schrijven waar je dit lekkere halvemaantje kunt scoren!

6 X WARME CHOCO-SPOTS

Zoals de nieuwe hit van Nielson luidt: het is ijskoud! Het duurt nu écht niet meer lang voordat alle bladeren van de bomen verdwijnen en de temperatuur lijkt wel met de dag te dalen. Maar, van de zonnige kant bekeken: dat betekent ook dat het in onze huizen weer een stuk warmer, sfeervoller en gezelliger wordt. En dat we weer heerlijk aan de warme chocolademelk kunnen! Bij deze spots kun je rustig een middagje settelen met een kop goede choco waar je hartje sneller van gaat kloppen.

9 X ROTI SPOTS IN AMSTERDAM-ZUID

Surinaamse gerechten hebben alles te maken met samen zijn. Wij kunnen ons dan ook niets leukers bedenken dan alle vrienden en familie bij elkaar trommelen om in een knusse sfeer verhalen met elkaar te delen onder het genot van heerlijk eten. Roti is hier uitermate geschikt voor: bij dit gerechtje dient het ongerezen brood als bestek en de vulling bestaat uit urenlang gekruide kip, eend of rund, aardappel en groente. Amsterdam-Zuid bied onwijs veel spots waar je kunt genieten van dit verrukkelijke gerecht, wij zetten ze voor je op een rijtje!