Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

In De favorieten van laten buurtbewoners, BN’ers, ondernemers en onze eigen redacteuren weten waar je die ene lekkere croissant haalt, in welke bar zij het liefst hangen of waar zij gegarandeerd een feestelijke outfit scoren. Deze week de beurt aan Roos Bijen, de nieuwe hoofdredacteur van Zuid.

 

Roos Bijen - Hoofdredacteur bij Zuid

 

“Mijn leven draait om eten. Een weekendje weg? De restaurants zijn eerder geboekt dan de vliegtickets. Een wandeling door Amsterdam-Zuid? Ik heb alleen maar oog voor de geweldige speciaalzaken. De liefde voor lekker en puur eten is aangewakkerd toen ik een relatie kreeg met mijn huidige vriend, die werkzaam is als sous-chef bij een tweesterrenrestaurant. En die liefde gaat ver. Zo fiets ik met gemak een halfuur door Amsterdam om een zuurdesembrood of pot augurken uit te proberen. Daarnaast ben ik iedere week wel in een ander restaurant te vinden. Dus, je raadt het al, in mijn favorieten-lijstje komt alleen maar eten aan bod.”

 

Bakkerij Le Fournil de Sebastien

Bakkerij Le Fournil de Sebastien

 

BAKKERIJ LE FOURNIL DE SÉBASTIEN

Deze in Franse-stijl gehulde bakkerij is officieel de eerste échte Franse bakkerij in Nederland. Eigenaar en Franse ambachtelijke bakker Sébastien Roturier heeft – na jarenlang een bakkerij in Frankrijk te hebben gerund – samen met zijn vrouw Susan bakkerij Le Fournil de Sébastien aan het Olympiaplein geopend. En met succes. Naast een aantal sterrenrestaurants kom ik er graag voor een canelé de Bordeaux of het lekkerste briochebrood van Amsterdam.

 

FEDUZZI 

‘Klein Italië aan de Scheldestraat’. Dat kan ik alleen maar beamen. Ik kom er regelmatig voor een verse pasta tijdens de lunch, een heerlijk belegde ciabatta of een goede Italiaanse cappuccino. En het leuke is dat je het in de winkel kan opeten, maar ook thuis!

 

Delicatessenwinkel Le Salonard

Delicatessenwinkel Le Salonard

 

LE SALONARD

In een klein idyllisch winkeltje in de Eerste van der Helststraat koop ik maar al te graag de smaakvolle delicatessen van Le Salonard. Wijnen, kazen, specerijen, vleeswaren, maar ook belegde broodjes. De kans is groot dat je er even voor in de rij moet staan, maar je kan je geluk niet op zodra je een hap neemt van The 43 Special.

 

ALBERT CUYPMARKT

Markten, ik heb er een zwak voor. Ik heb alle markten in Amsterdam zorgvuldig afgestruind, maar de Albert Cuyp is toch echt mijn favoriet! Naast de fijne, Amsterdamse sfeer kun je er ook de beste producten vinden. Een greep uit mijn vaste riedel: Baba Anousch scoor ik bij de gezellige mannen van Twins, de lekkerste stroopwafels bij Rudi, verse groenten bij De Versmarkt en Japanse Okonomiyaki van Osaka-Ball voor in het vuistje.

 

Zuurwaren van De Leeuw

Zuurwaren van De Leeuw

 

ZUURWAREN VAN DE LEEUW

Tafelzuur-lovers opgelet! Dit is namelijk een gouden tip als je – net als ik – geen genoeg kan krijgen van augurken, piccalilly, petits cornichons of Amsterdamse uien. De tafelzuren van De Leeuw in de Vrijheidslaan worden namelijk volgens oude familierecepten op ambachtelijke wijze gemaakt. En dat proef je!