Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

EDSILIA ROMBLEY LAAT ZICH HOREN IN EEN LEEG CONCERTGEBOUW

Gepubliceerd op: 6 januari 2021

Zangeres Edsilia Rombley verwierf nationale bekendheid met een steengoede vertolking van het nummer I Just Had to Hear Your Voice’ van Oleta Adams in het toentertijd immens populaire televisieprogramma de Soundmixshow. Na haar doorbraak vertegenwoordigde zij Nederland tot twee keer toe tijdens het Eurovisie Songfestival, scoorde zij diverse hits en is de enthousiaste zangeres vandaag de dag zo nu en dan te zien als host in diverse televisieprogramma’s.

In de betoverende setting van een leeg Concertgebouw spreken wij met Edsilia over het leven in Oud-Zuid, hoe zij als jong meisje de onzekerheid over haar stemgeluid overwon en wat we van haar kunnen verwachten tijdens Eurovision Song Contest Rotterdam 2021!

 

Je bent opgegroeid in Lelystad. Hoe ben je in Oud-Zuid terecht gekomen?

“Ik ben eigenlijk geboren in Amsterdam, maar na een jaar zijn we met het gezin verhuisd naar Lelystad. Daar heb ik geweldig gewoond. Toen ik zestien was kreeg ik een vriendje en ging ik vaker naar Amsterdam. Zo heb ik uiteindelijk de stad een beetje leren kennen. Inmiddels bijna twintig jaar geleden ben ik echt in Oud-Zuid komen wonen. Toen kreeg ik iets met Tjeerd (Oosterhuis, red.). Hij woonde al zijn hele leven in Oud-Zuid en ik ben toen bij hem ingetrokken.”

 

En niet meer weggegaan. Zuid bevalt dus wel!

“Zeker. Wat ik zo leuk vind van Zuid, is dat het een dorpsgevoel heeft. Dat vind ik heel gezellig. Als ik ergens vaker kom, dan maak ik altijd even een praatje. Dat had ik in Lelystad ook. Je hebt er de groenteboertjes, de lekkere toko’s. Ook waar ik met de kinderen kom voor sport, pianoles en turnen, is allemaal zo dichtbij. Dat vind ik heel prettig.”

 

 

Wat zijn je favoriete plekjes in de buurt?

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn adresjes overal in de stad wel heb hoor. Als het om eten gaat dan hangt het er puur van af waar we trek in hebben. We hebben een lekkere Thai om de hoek en ik ga naar de Warung Mini op de Ceintuurbaan voor een heerlijke soato soep. Voor een special occasion eten we sushi bij Izakaya. De kids willen niets anders dan de kippengrilworst van Slagerij De Schuyt. Dat is ons adres voor kippengrilworst. Ze weten ook altijd gelijk als ik daar binnenkom, dat ik die kom halen. Op de Amstelveenseweg zit een heerlijke patisserie: Linnick. Verschrikkelijk lekkere taartjes heb je daar! En aan de overkant bij de IJmuider Vishandel haal ik dan mijn visje. Overigens ga ik voor goede vis ook graag naar de Centrale Vishandel op de Beethovenstraat.”

 

En laten we het Concertgebouw niet vergeten! Wat betekent deze plek voor jou?

“Er zijn een paar mooie plekken in Amsterdam waar ik altijd al had willen optreden. Dat waren voor mij Carré en het Concertgebouw. Ik ben niet klassiek aangelegd, maar de historie van die locaties maakt ze magisch. Die mooie operadingen, die balkons, de rode vloeren, het bordeaux, dat maakt het echt chique. Mijn concert in maart vorig jaar heb ik moeten afzeggen vanwege het coronavirus. We hebben deze vervolgens opgesplitst in vier shows. Dus ik heb in plaats van een, zelfs vier keer hier mogen staan met mijn eigen show.”

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

>> Vervolg artikel <<

 

Geluk bij een ongeluk! Hoe was dat?

“Het was heel gek, omdat er natuurlijk heel weinig mensen mochten komen. Maar het was wel heel bijzonder. Ik moest elk optreden huilen. Elke keer bij het laatste nummer voelde het alsof het echt de laatste keer was. Het leuke is dat het optreden is vastgelegd en nog terug te horen is op Spotify. Zo is het toch niet helemaal afgesloten. Het was heel mooi, magisch en bijzonder. Dat gevoel heeft het Concertgebouw. Ik was vereerd er te mogen staan, wetende dat Aretha Franklin en al die beroemde componisten ook eens op dat podium hebben gestaan! Het gebouw heeft een fantastische rijke geschiedenis. Thuis heb ik een behangetje van het Concertgebouw, haha!”

 

 

Ha, vertel!

“We hadden toevallig een ander behangetje nodig en hadden een mooie foto van het Concertgebouw. Dus nu hebben we een gezellig hoekje in huis, haha!”

 

Je hebt een prachtige stem, wanneer besefte je dat je daar iets mee kon?

“Ik was dertien. Ik voetbalde toen in Lelystad bij S.V. Lelystad. Daar hielden ze een soundmixshowtje en daar deed ik aan mee. Ik werd gestimuleerd om het te doen, want uit mijzelf deed ik dat eigenlijk nooit. Ik neuriede weleens in de kleedkamers tijdens het aankleden, enzo. Ik dacht altijd: laat mij maar lekker zingen in de woonkamer. Maar op een gegeven moment heb ik dus meegedaan en won ik. En toen moest ik optreden voor de hele vereniging in het Agoratheater in Lelystad. Dat was mijn eerste keer voor zo’n groot publiek en wel meteen voor vierhonderd man. Vervolgens kwam ik terecht in een R&B meidengroepje genaamd Dignity waarmee we we door het hele land optraden in clubs. Drie jaar later deed ik mee met de Soundmixshow en ben ik verdergegaan met mijn solocarrière. Ik was eigenlijk best wel laat met het zingen. Over sommige anderen zeggen ze weleens: ‘in de wieg hoorde ik haar al zingen’. Nou, dat soort romantische verhalen waren bij mij absoluut niet het geval.”

 

Hoe komt dat, denk je?

“Voor een jong meisje had ik een heel zware stem. Ik baalde daar altijd van en ook was ik heel verlegen. Ik wilde graag een mooi hoog stemmetje hebben net als die van mijn zus en mijn vriendinnen. Ik was nooit zo heel tevreden over mijn eigen klank, totdat ik Oleta Adams ontdekte. En andere zangeressen als Toni Braxton, Anita Baker, Glady Knight, die ook allemaal lage klanken hadden. Toen dacht ik: hé! En toen ben ik daarop gaan focussen in plaats van op Whitney Houston en Mariah Carey. Geweldig vond ik hen, maar dat redde ik niet met mijn stem.”

 

Je had dus blijkbaar gewoon een voorbeeld nodig!

“Ik denk dat het bij opgroeien van kinderen best wel prettig is als zij een gelijkenis van zichzelf kunnen vinden in iemand anders. Dat het echt wel helpt om iemand het doorzettingsvermogen te geven en het besef van dat het toch niet erg is als iemand net iets anders is. Dat was voor mij wel heel erg fijn toen ik dat soort zangeressen hoorde. Als ik nu terugdenk, waren het er eigenlijk zoveel. Maar ik zong eerder met de mannen mee, met Lionell Ritchie enzo. Haha!”

 

 

Dit jaar staat het Eurovisie Songfestival Rotterdam op de planning. Wat wordt jouw rol hier?

“Vorig jaar was het echt een domper natuurlijk voor al die acts die hun show voor elkaar hadden; we waren nog maar een paar maanden verwijderd van het echte gebeuren toen het werd gecanceld vanwege het coronavirus. In mei 2021 gaat het hoe dan ook door! Ze hebben een paar scenario’s bedacht, dus het is nog even afwachten welke het gaat worden. Net als de vorige keer ook de bedoeling was, wordt mijn rol dat ik de optredende artiesten het ‘green room’ gevoel ga geven. Ik ben natuurlijk iemand die zelf twee keer mee heeft gedaan, dus ik weet wat het inhoudt. Ik kan daardoor heel erg meevoelen met de artiesten.”

 

 

Wat zou je de kandidaten als tip mee kunnen geven?

“Ik denk wat ik eigenlijk altijd al zeg: geniet ervan! Het is zó snel voorbij. Later denk je pas echt: wat heb ik allemaal meegemaakt? Het gaat om die act van drie minuten. Je wilt dat het perfect is, maar geniet er gewoon van dat je met zoiets groots mee kan doen. Heel Europa doet eraan mee en er wordt zelfs van buiten Europa naar gekeken. Ik zou daar gewoon heerlijk van genieten!”

 

Recentelijk is jouw single ‘In balans’ verschenen. Hoe behoud je zelf de balans?

“We willen allemaal onze doelen bereiken, we willen een carrière, we willen een goede vrouw zijn voor onze man, een goede moeder zijn, het gaat maar door. En ik ben nu op een punt in mijn leven waarin ik denk: wacht eens even jongens, we moeten ook plezier houden. Ik merkte dat ook bij mijzelf dat ik op een gegeven moment bijna niet meer het plezier erin had, omdat alles perfect moest zijn. Terwijl de dingen die ik doe zó geweldig en bijzonder zijn! Daarin heb ik wel de balans gevonden inmiddels. Op sommige dingen zeg ik nee. Mijn kinderen gaan voor en tijdens vakanties zorg ik dat ik niet werk. Ik ben niet Miss Perfect, dus ik moet echt wel beseffen dat ik hier en daar dingen gewoon moet laten gaan. Dat is nog steeds af en toe lastig, want ik vind alles leuk en ik wil heel graag alle facetten van mezelf onderzoeken. Maar het gaat al een stuk beter!”

 

Tekst: Jeffrey Struijk

Fotografie: Davien Hulsman

Gedeeld

verder lezen

7X KERSTBOOM SCOREN IN ZUID

7X KERSTBOOM SCOREN IN ZUID

7X KERSTBOOM SCOREN IN ZUID Gepubliceerd op: Pakjesavond zit er op, wat betekent dat we officieel in de kerststemming mogen komen! De kerstperiode is uiteraard niet compleet zonder een versierde groene rakker in huis. Of je nu...

BLESSED NIGHTS X TROPHY BY GASSAN

BLESSED NIGHTS X TROPHY BY GASSAN

BLESSED NIGHTS X TROPHY BY GASSAN Gepubliceerd op: Dustin Huisman – oprichter van TROPHY BY GASSAN − en muzikant Jonna Fraser van Blessed Nights hebben onlangs hun krachten gebundeld en een fantastisch evenement neergezet. Veel...

TROPHY BY GASSAN

TROPHY BY GASSAN

TROPHY BY GASSAN VOOR HEM EN HAAR! Gepubliceerd op: In het leven geroepen met maar één doel: jou bijzonder laten voelen door een uniek juweel te dragen. TROPHY BY GASSAN is hét high-end merk dat gepersonaliseerde juwelen...

7X KERSTBOOM SCOREN IN ZUID

7X KERSTBOOM SCOREN IN ZUID

7X KERSTBOOM SCOREN IN ZUID Gepubliceerd op: Pakjesavond zit er op, wat betekent dat we officieel in de kerststemming mogen komen! De kerstperiode is uiteraard niet compleet zonder een versierde groene rakker in huis. Of je nu...

BLESSED NIGHTS X TROPHY BY GASSAN

BLESSED NIGHTS X TROPHY BY GASSAN

BLESSED NIGHTS X TROPHY BY GASSAN Gepubliceerd op: Dustin Huisman – oprichter van TROPHY BY GASSAN − en muzikant Jonna Fraser van Blessed Nights hebben onlangs hun krachten gebundeld en een fantastisch evenement neergezet. Veel...

TROPHY BY GASSAN

TROPHY BY GASSAN

TROPHY BY GASSAN VOOR HEM EN HAAR! Gepubliceerd op: In het leven geroepen met maar één doel: jou bijzonder laten voelen door een uniek juweel te dragen. TROPHY BY GASSAN is hét high-end merk dat gepersonaliseerde juwelen...