Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

COLUMN: RUBEN VAN ZWIETEN

Gepubliceerd op: 15 februari 2019

Ruben van Zwieten

Zingeving Op Zuidas. Zo zou je mijn idee van tien jaar geleden kunnen samenvatten: ZOZ. De crisis brak uit. De Zuidas was in Nederland het toonbeeld geworden van de financiële misère. De snuif-as of de zelfverrijkings-as, zoals onze tekenvrienden Fokke en Sukke het noemden.

Zelf was ik recent afgestudeerd en verenigde het seminarium en het Leidsche Studentencorps in mij. Kerken sluiten en sloten, maar ik dacht: laat ik er juist één openen. ‘Kerk’ ging ik het natuurlijk niet noemen. Mijn bijbels humanistische inhoud moest niet met Jezus fanatisme geassocieerd worden.

En dus ging het De Nieuwe Poort heten: huis voor ontmoeting en inspiratie. Elitaire Jan, maar ook alleman komt er. En dat in het hart van de Zuidas. Midden in bezet gebied, want in de wereld van cijfers en competitie wil je immers toch ook iets vinden van poëzie en vriendschap?

De Zuidas bezit naast indrukwekkend talent en ambitie veel internationale allure. Dat waren ze bij de naamgeving alleen even vergeten. In de voertaal Engels wordt de Zuidas iets dat toch vooral naar je achterste verwijst. Maar vooralsnog zie ik vooral een enorme scheidslijn tussen Zuidas en Zuid. Struinen over de Cornelis Schuyt is iets anders dan een koffie op het terras in de windtunnel van de Zuidas.

De gemene deler is ‘de elite’. De witte wijn sippende Amsterdamse elite zoals onze premier het vorige maand noemde. Meneer Rutte, laat ons lekker aan onze wijn lurken. U houdt zelf ook van Chablis. Wij ook. En van Verdejo. Moedig ons liever aan betekenisgeving niet te zien als een aan te schaffen product: een stukje zingeving. Laten wij ons vandaag de dag liever als elite afvragen hoe onafhankelijk we in ons denken zijn. Zingeving Op Zuidas zou vandaag de dag juist de aansporing moeten zijn tot: laten wij Zoeken, Onze Zingeving.

 

Zuidas Special, RubenPredikant en oprichter van De Nieuwe Poort op de Zuidas in Amsterdam en aan het Weena in Rotterdam, huizen voor ontmoeting en inspiratie. Lid van het bestuur van het VUmc Fonds, lid van het bestuur van het alzheimer en kankercentrum Adore en voormalig lid van de Monitoring Commissie Code Banken. Voorzitter bestuur Stichting Liberty Concerts: 75 jaar vrijheid. Verkozen als  Young European Leader klas 2019: 40 mensen onder de 40 jaar. Voormalig adviseur van het bestuur van De Goldschmeding Foundation.

Door NRC en de Volkskrant is hij uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen voor de toekomst.

Gedeeld

verder lezen

COLUMN LEON: COLLABS X KUNST

Collabs zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij.Denk even aan de jaarlijkse samenwerking van kleding-gigant H&M met een ontwerper…

COLUMN LEON: COLLABS X KUNST

Collabs zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij.Denk even aan de jaarlijkse samenwerking van kleding-gigant H&M met een ontwerper…