Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

COLUMN PETER: DUURZAAMHEID

Gepubliceerd op: 9 maart 2021

 
 
 

Het verhaal gaat dat een groep erg rijke mensen een klimaatwetenschapper had uitgenodigd voor een lezing. Niet zozeer om te horen hoe de klimaatcrisis aangepakt moet worden, maar om te weten waarheen ze kunnen vluchten in geval van nood. Met al je geld ergens op een berg toekijken hoe de rest onder water loopt, het is een gedurfd concept. Wel wat kortzichtig.

Als je anderzijds onder ogen durft te zien wat de wetenschap al jaren verkondigt (de klimaatontwrichting is door de mensen veroorzaakt, maar we kunnen nog wat redderen), dan heb je een breed palet aan handelingsperspectieven. Ik roep wat: Stem verstandig bij de Tweede Kamerverkiezingen. Stap over op een duurzame bank en dito energieleverancier. Verdiep je in de term consuminderen. Stop met het verbranden van fossiele brandstoffen zoals kerosine, aardgas en diesel, maar ook hout en BBQ-kolen. Leuk is anders.

Als je de draagkracht van de aarde uitdrukt in de levensstandaard van mensen, dan kom je ongeveer uit op Cuba. Gratis onderwijs en gezondheidszorg, maar verder vooral salsa dansen. Mocht het toch onderlopen hier, weet dan dat Oud-Zuid net iets hoger ligt dan Buitenveldert en de Zuidas. De A10 is een ideale vluchtheuvel, maar de verbinding met Hilversum zal verdwenen zijn.

 

Peter Hoogendijk

Adviseur duurzaamheid

Gedeeld

verder lezen