Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

COLUMN BENJAMIN: AMSTERDAM-ZUID IN TREK BIJ EXPATS

Gepubliceerd op: 14 augustus 2019

Benjamin de Lieme

Onlangs kopte een artikel in Het Parool: “Slecht voor de arbeidsmarkt: expatgezin vervangt het ‘Amsterdamse gezin”. Amsterdamse gezinnen kunnen of willen zich geen woning veroorloven door een legio aan redenen zoals gebrek aan middelen, ruimte, groen of rust. Een mooi contrast met het expat gezin uit Londen welke ons “Amsterdamse dorp” als een verademing zien. De expat betaalt de huur over het algemeen netjes en zij kunnen vaak ook net iets meer betalen.

 

De groeiende expat-gemeenschap in Amsterdam draagt bij aan de stijgende huizenprijzen en daarmee aan het groeiende personeelstekort bij een heleboel voorzieningen. Aangezien de huurprijzen ook stijgen, vertrekken vele leerkrachten, mensen in de zorg en horecapersoneel uit de stad. Zij settelen zich in gebieden met goedkopere huisvesting. Daar komt bij dat deze groepen niet ver hoeven te reizen naar hun werk, want dichterbij hun nieuwe thuis is dit type personeel ook zeer welkom. Het gevolg is dus personeelstekort in ons Amsterdam door de migratie van expats naar onze hoofdstad waardoor je je kop koffie tegenwoordig in het Engels bestelt, aldus het artikel in Het Parool.

 

>> Het artikel gaat verder onder de advertentie <<

 

 

 

 

>> Vervolg artikel <<

 

Eenderde van deze migranten is een gezin dat twee tot drie jaar huurt alvorens een huis te kopen. Maar waar willen de expats, en in het specifiek die gezinnen, over het algemeen wonen? Veel van de expats vind je in Amsterdam-Zuid. Favoriete wijken van menig expatgezin zijn De Pijp en het Museumkwartier. Dat komt door de ligging van scholen, zoals The British School, AICS, Amity of the French school in De Pijp. Ondanks dat zie je ook in andere buurten de expat steeds meer in het straatbeeld voorkomen. 

 

Over het algemeen krijgen expats een housing allowance, wat betekent dat zij een bedrag kunnen uitgeven aan huur, liefst inclusief gebruikerslasten en dan houden ze hun nettosalaris over voor andere zaken. Belangrijke pijlers voor “de expat” zijn de locatie, grootte van de slaapkamers, leefruimte en de algehele afwerking van het appartement. Voor de meeste huurders is dat belangrijk, maar de expat krijgt de huurprijs vergoed door werk wat op zijn beurt voor de verhuurder een welkome zekerheid is.

 

Ben je benieuwd voor welke huurprijs jouw woning verhuurd kan worden aan een expat? Wij komen graag vrijblijvend langs om je meer te vertellen over onze manier van werken bij MTH Makelaars.

 

Tekst: Benjamin de Lieme

 

Benjamin de Lieme

Benjamin de Lieme (29) is makelaar bij MTH Makelaars. Hij beantwoordt graag jouw vragen over het (ver)huren en (ver)kopen van woningen in en rondom Amsterdam-Zuid.

Gedeeld

verder lezen

DROOMHUIZEN IN ZUID: SARPHATIPARK

DROOMHUIZEN IN ZUID: SARPHATIPARK

Kijk jij ook stiekem op Funda om weg te dromen bij de mooie huizen die hier in Amsterdam-Zuid te koop of te huur staan? No worries, je bent niet de enige!

DROOMHUIZEN IN ZUID: SARPHATIPARK

DROOMHUIZEN IN ZUID: SARPHATIPARK

Kijk jij ook stiekem op Funda om weg te dromen bij de mooie huizen die hier in Amsterdam-Zuid te koop of te huur staan? No worries, je bent niet de enige!