Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

COLUMN LEON: LIMITED EDITIONS

Gepubliceerd op: 7 november 2018

Leon column november

Ik krijg vaak de vraag hoe kunst-fotografie aan zijn waarde komt en hoe het werkt met de verschillen in gelimiteerde oplages. Kunst en de waarde ervan is natuurlijk geen makkelijke 1 + 1 = 2, dit is afhankelijk van de bekendheid van de fotograaf, de kwaliteit van het werk en de vraag versus het aanbod. Over het algemeen is het zo dat hoe kleiner de oplage, hoe waardevoller het werk.

Bijvoorbeeld : een ongelimiteerde oplage (zoals de welbekende foto’s van de Ikea) kan altijd bijgedrukt worden, en is dus minder waard. Een gelimiteerde oplage is beperkt, en wordt op een geven moment schaars, dan stijgt de waarde. Een versnipperde Banksy prent stijgt zo tot ongekende hoogtes, maar die actie was kunst op zich! Een galerie bepaalt vaak samen met de fotograaf de oplage.

Bij Cobra Art zijn alle foto’s uit onze foto-collectie gelimiteerd tot 75 stuks per afbeelding. Er zit een certificaat bij en op de foto zit een sticker met welk nummer van de 75 je hebt gekocht. Alleen op deze manier is een gelimiteerde oplage te verantwoorden, en kan de prijs vastgesteld worden.

 

Limited_Edition_On_Back

Beeld: Gelimiteerde en genummerde editie

 

Voor het bepalen van de oplage wordt onder andere rekening gehouden met de populariteit van de fotograaf: hoe geliefder zijn werk, hoe kleiner de oplage en hoe duurder de foto’s. Is het een beginnend fotograaf dan is de serie wat groter en zijn de prijzen lager. Bij wat meer bekende fotografen maakt zelfs de plek van de foto in de oplage uit. Koop je de laatste foto, dan is deze bijna altijd vele malen duurder dan de eerste paar foto’s.

 

In onze Masterpiece collectie vind je bijvoorbeeld deze fotocollage van Axel Crieger:

Vault Axel Crieger Column Leon

Beeld: “The Vault” gelimiteerd kunstwerk van Axel Crieger.

 

Verder is dit voor ons een drukke week deze week met onze nieuwe DUO expositie van Cobra’s all-time favourite kunstenaars Karin Vermeer en James Chiew, die nog te zien is tot aan het einde van deze maand.

Op de volgende foto’s zie je work in progress tijdens het klaarzetten van deze duo-expositie…

LEON Cobra Art .   

 

Ik hoop jullie te verwelkomen in onze Gallery aan de Van Baerlestraat en tot volgende maand.

 

Leon Cobra Art

Leon Jonkman (42) heeft een achtergrond in fashion- en interieur en werkt nu als Gallery manager voor Cobra Art aan de Van Baerlestraat. In elke column geeft hij een kijkje in de keuken van de galerie, maar ook tips en tricks voor het kiezen, aanschaffen en plaatsen van kunst in huis.

Gedeeld

verder lezen

DE BEIAARD VAN DE VRIJE UNIVERSITEIT

Ben je vaak te vinden in de buurt van het Hoofdgebouw, dan heb je het werk van Verhoef vast al eens gehoord. Tijdens het academisch jaar worden de klanken van het klokkenspel van de VU iedere maandagochtend van 09:15 tot 10:00 uur bespeeld. Een bijzondere traditie in het moderne reilen en zeilen van het stadsdeel, die de herinnering eert van de VU als een van de eerste belangrijke gebouwen op deze plek.