Hét platform voor en over Amsterdam Zuid!

COLUMN LEON: COBRA LOVES FASHION

Om de hoek van onze galerie strijkt deze week het grote circus van de Nederlandse Modewereld weer neer – De Amsterdam Fashion Week. Na jarenlang huis gehouden te hebben op het Westergasterrein, keert het evenement terug naar waar het ooit begonnen is: het Museumplein. De afgelopen week ben ik bezig geweest om een tijdelijke expo in te richten met als titel Cobra Loves Fashion. In deze expo zijn zowel objecten, schilderijen als fotografie te zien waarin de link tussen Cobra Art en fashion duidelijk naar voren komt.

Louis Vuitton

Beeld: Karin Vermeer

 

MODE BEÏNVLOEDT KUNST ÉN VICE VERSA

Kunst en mode zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vaak komt een trend in kunst of interieur voort uit een modetrend maar dit gebeurt ook zeker andersom. Denk bijvoorbeeld aan de Mondriaan jurk van Yves St.Laurent uit 1965 of de op Vincent van Gogh geïnspireerde collectie van Viktor & Rolf uit 2015. Net als in de modewereld brengt ook Cobra Art twee keer per jaar een nieuwe collectie uit in samenwerking met nieuwe en bestaande kunstenaars. Deze collectie wordt gepresenteerd op de grootste interieurbeurs van Europa: de Maison & Objet in Parijs. Helaas valt deze happening precies samen met de Fashion Week hier in Amsterdam en zal ik dit keer zelf in Parijs te vinden zijn.

Viktor & Rolf

Beeld: Viktor & Rolf 2015

 

MODE EN FASHION ONLOSMAKELIJK VERBONDEN
Zoals ik in mijn vorige column al aangaf: inspiration is everywhere! Ook in modetijdschriften is kunst vaak aanwezig in een bij- of hoofdrol in editorials. Kijk maar eens naar de covers van Vogue en ELLE van Karin Vermeer. Geschilderd op canvas met iconen als Sophia Loren, Kate Moss en Angelina Jolie. Ook het werk van Loes van Delft bevindt zich op de grens tussen street art en mode. Zo is zelfs Justin Bieber gespot in een beschilderde leren jas van haar hand. Helemaal nieuw is het werk van Chloe Rox: mixed media, kunst in verschillende lagen, onder andere met fashion icon Audrey Hepburn. Modefotografie is op zichzelf staand ook een vorm van kunst. Vele stijliconen zoals Brigitte Bardot, Marilyn Monroe of Jackie O zijn allemaal verkrijgbaar op plexiglas en daarmee zie je maar dat mode en kunst vaak hand in hand gaan.

 

Marilyn Monroe

 

Allemaal een inspirerende fashion week gewenst! In mijn volgende column zal ik ingaan op de laatste trends op kunst en interieurgebied die ik zal gaan spotten in Parijs.

Tot dan!

 

Leon Jonkman

Beeld: Annelore Bensink

Leon Jonkman (42) heeft een achtergrond in fashion- en interieur en werkt nu als Gallery manager voor Cobra Art aan de Van Baerlestraat. In elke column geeft hij een kijkje in de keuken van de galerie, maar ook tips en tricks voor het kiezen, aanschaffen en plaatsen van kunst in huis.

 

Gedeeld

verder lezen

ROB’S REISCOLUMN: DE WERELDWONDEREN VAN JORDANIË

ROB’S REISCOLUMN: DE WERELDWONDEREN VAN JORDANIË

Tijdens een reis naar Jordanië kom je de meest indrukwekkende plekken tegen. De vijf meest bijzondere bezienswaardigheden die je niet mag missen, staan ook nog eens op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heb ik voor je op een rijtje gezet!     WADI RUM Wadi Rum...

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: DE TUINEN VAN HET RIJKS

COLUMN SEBASTIAAN CAPEL: DE TUINEN VAN HET RIJKS

  Sebastiaan Capel – voormalig stadsdeelvoorzitter én trots bewoner van Amsterdam-Zuid – kent ons stadsdeel op zijn duimpje en neemt ons in zijn maandelijkse column mee naar de plekken waar hij enthousiast van wordt. Er zijn van die plekken die je als...

ROB’S REISCOLUMN: HVAR HEAVEN

ROB’S REISCOLUMN: HVAR HEAVEN

  Begin juni reisde ik met een groep collega’s naar het prachtige Hvar. Dit eiland in Kroatië is de ideale keuze voor zowel een privé- als bedrijfsreis. Het is zonovergoten, staat vol met lavendel en wordt beschouwd als één van de tien mooiste eilanden ter...